GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Konu: Windows Sistem Araçları
Advertisements

Bilgilerimi sunuyorum
3.4. Şekiller Üzerinde Değişiklik Yapmak
ŞAHİN AKDAĞ.
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN
Power Point’a Resim Nesneleri Ekleme ve Kullanma
OPTİMİZASYON VE AKTARMA İŞLEMİ
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilgi işlem Daire Başkanlığı
Kodlama bilgisi gerekmez!
Yaz Okulu İçin Eşdeğer Ders Tanımlama
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
WINDOWS ÖZET Klasöre girmek için veya dosya çalıştırmak için;
Layer (katman)larla Çalışmak
Resim Düzenleme İşlemleri
Kelime İşlemci Programı
Microsoft Office Word 2010 Bireysel Öğretim Sunumu
1 BDEM 203 – Yönetim Bilgi Sistemleri BÖLÜM Microsoft Excel 2010
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Yeni Bir Çığır Açan Kullanıcı Dostu ALLPLAN
EXCEL 2003 Ders 1.
Sisteme kaydedilen otel kartları yandaki listede görülmektedir. Burada ki kaydın üzerine çift tıklayarak otel kaydında değişiklik yapılabilir. Listenin.
WİNDOWS 7 KURULUM.
Microsoft Power Point Dersi
PROF. DR. NİZAMETTİN ERDURAN YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
Win 8, 8.1 Sürümleri için F5 Kurulumu (Güncellendi_09/12/2014) Eğer daha önce kurulu F5 varsa ve bağlanmıyorsa kuruluma başlamadan önce mutlaka kaldırınız.
Bilgisayarda Ofis Programları
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Bilgisayarda Ofis Programları
Windows 3-B Çevirme'yi kullanma.:Windows 3-B Çevirme, aralarında hızlı bir şekilde dönmenizi sağlamak için pencerelerinizi üç.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Sesli Canlandırmalar Hazırlamak Flash çok farklı formatlarda sesleri çalabilme özelliğine sahiptir. Windows işletim sisteminin ses formatı olan.wav, Macintosh.
EXCEL 2003 Ders 2.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
DENETİM MASASI Ayarlar: Ayarlar için, Başlat menüsündeki ayarlar seçeneği kullanılır. Bilgisayara ilişkin birçok ayar seçeneği Denetim Masasında yer alır.
Windows 8.
Hafta Rapor Hazırlamak Form aracılığı ile tablolara veri girişi yapıldıktan sonra, ekran çıktısı veya yazıcı çıktısı almak amacı ile rapor hazırlanmaktadır.
TEMEL SAYFA YAPISI İŞLEMLERİ
Temel belge İşlemlerİ Microsoft Office Word 2007.
VLC MEDİA PLAYER.
Microsoft EXCEL (1).
WORD WORD UYGULAMA.
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
Temel Bilgisayar Teknolojileri
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Daha önceki bölümlerde, yazılımlarla birlikte gelen hazır küçük resimleri incelemiştik. Örneğin, kelime işlemciler.
TÜMLEŞİK DEVRE ÇİZİM VE TASARIMI
Konu:Sevimli Yumurta Oluşturmak Hazırlayan:Tarık ERTUĞRUL St:
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş
Kemikler ile Çalışmak (Bone Tool)
Elektronik I Lab.
BÜTÇE TEKLİFİ MODÜLÜ KULLANIM KLAVUZU
SEMBOLLER.
DESEN PROGRAMINDAKİ SEÇİM ARAÇLARI İLE ÇALIŞMA
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Dosya Yönetimi.
GÖREV YÖNETİCİSİ Görev Yöneticisi Görev Yöneticisi - İşlemler
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
powerPoint nedir
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN. Temel bilimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılan grafik programlarından biri ORIGIN’dır.
Sunum transkripti:

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÖMÜLÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ 15.HAFTA Yrd. Doç. Dr. Fecir DURAN Arş. Gör. Esra SÖĞÜT

İÇİNDEKİLER PROTEUS ARES BASKI DEVRE ÇIKARTIMI ÖRNEK UYGULAMALAR

ARES Programının Çalıştırılması ve Tanıtılması BAŞLAT-Programlar-Proteus 7 Professional-ISIS 7 Professional seçeneğindeki yol takip edilerek ARES programı çalıştırılır. Karşımıza Untitled isimsiz ARES çalışma penceresi gelir.

ARES Elektronik devrelerin baskı devrelerinin çıkarılmasında kullanılabilecek kuvvetli bir PCB baskı devre çıkartma programı olan Ares, kullanıcılarına birçok kolaylık sağlamaktadır. ARES Programının teknik özelliklerini inceleyecek olursak: Çift taraflı 16 kata kadar PCB oluşturulabilir. Çizim Alanı 300x250mm’dir. Isıs programında oluşturulan bir elektronik devrenin otomatik baskı devresi çıkartılabilir.

ARES SMD semboller ile PCB oluşturulabilir. Limitsiz pad, track ve via kullanılabilir. Üç boyutlu baskı devre ön izleme yapılabilir. Birçok formatta çıkış verme özelliğine sahiptir. DXF, EPS, WMF ve BMP gibi grafik formatlı dosya çıkışları vardır. Kütüphanesi geliştirilebilir.

ARES Baskı Devre Tasarımı Yapılırken Uyulması Gereken Kurallar: PCB si çıkarılacak elektronik devre elemanlarının boyutları önceden bilinmeli ve PCB tasarımı bu boyutlar ve ölçülere göre yapılmalıdır. PCB tasarımına konulacak devre elemanının teknik özelliklerine göre konumu belirlenmelidir. Yüksek güç harcaması gereken devrelerde soğutucular için yer ayrılmalıdır. PCB oluşturulurken öyle bir tasarım yapılmalıdır ki; devrenin sonradan arıza yapması durumunda tamir edilirken eleman değişimi zor olmamalıdır.

Örnek Uygulama Aşağıdaki devreyi dikkatlice inceleyiniz ve ARES programını çalıştırınız.

Örnek Uygulama Devreyi incelediğimizde bir direnç iki tane Led diyot ve bir bataryadan oluşmaktadır. Kütüphaneden bu elemanları çağıralım. (Bataryanın PCB görünüşü yoktur. Bataryayı ikili konnektör ile devreye bağlayabiliriz. Dirençler için farklı boyutlarda PCB görünüşü vardır. Uygun olan bir tanesini seçiniz) Kütüphaneden seçtiğimiz elemanlar kütüphane listesinde yer alacaktır. Buradaki malzemeleri tasarım alanına düşündüğünüz biçimde yerleştiriniz.

Örnek Uygulama Baskı devre yollarını (traces) çizmek için Main araç çubuğundaki trace düğmesini tıklayınız. Burada birçok kalınlıkta trace ların olduğunu göreceksiniz. Uygun olanı T60 olanıdır. Fare ile T60 trace kalınlığını seçtikten sonra açık şemadaki bağlantıya dikkat ederek elemanları birbirine bağlarız. Gördüğünüz gibi baskı devreyi tasarlamış olduk. Burada kullandığımız traces lar dik köşeli olarak çizildi.

Örnek Uygulama Trace’ların dik köşeli olması estetik ve teknik olarak doğru değildir. Dik köşeleri mitre yapmak için trace üzerinde farenin sağ tuşunu tıklayarak açılan menüden mitre seçeneği tıklanır ve dik köşeli traclar 45m dereceli olur.

Örnek Uygulama

Örnek Uygulama Şimdide baskı devremizin traces ların dışında kalan yerlerini ada yöntemi ile dolduralım. Main menüden Zone Mode düğmesi tıklanır. Farenin sol tuşu basılı tutularak baskı devrenin çerçevesi çizilir. Sol tuştan parmağımızı bıraktığımızda edit zone penceresi açılır.

Örnek Uygulama Açılan bu pencerede layer colour seçeneğini Battom Copper ve normal seçeneğini seçtikten sonra ok düğmesine basınız.

Örnek Uygulama Tasarladığımız baskı devrenin üç boyutlu görünüşüne bakmak için Output menüsünden 3D Visoalization seçeneği tıklanır.

Örnek Uygulama Tasarladığımız baskı devrenin kart ölçülerini belirlemek için 2d garphics araç çubuğundan Dimension mode düğmesi tıklanır. Farenin sol tuşu basılı tutularak çerçevenin bir kenarında düz bir çizgi çizilir. Çizgi işlemini bitirmek için tekrar sol tuş tıklanır. İki ok arasında inç olarak ölçü yazar. Bu ölçüyü metrik olarak görmek için klavyeden m tuşuna basarız.

Örnek Uygulama

Örnek Uygulama Şimdide aynı devreyi otomatik çizim yöntemini kullanarak çizelim (Net list oluşturarak) Tasarım alanına devrede kullanılan malzemeleri istediğimiz görünüş şeklinde taşıyalım. Daha sonra main araç çubuğundan Ratsnest Mode düğmesi tıklanır.

Örnek Uygulama Açık şemada görülen bağlantı durumuna göre elemanların nerelerle bağlanacağını işaretleyelim. Daha sonra tool menüsünden Auto Router seçeneğini tıklayalım.

Örnek Uygulama Karşımıza Auto Router penceresi çıkar. Bu pencerede Edit Strategies düğmesi tıklanır. Edit strategies penceresinde Piar 1 düğmesini Bottom Copper olarak ayarlayınız. Trace style seçeneğinden trace kalınlığını değiştirebilirsiniz.

Örnek Uygulama Ayarları yaptıktan sonra ok düğmesine basarız. ARES otomatik olarak baskı devre çizimini yapar. Aşağıda gördüğünüz tasarım gerçekleşir.

Örnek Uygulama 2 Isıs programında çizdiğimiz bir devrenin de otomatik baskı devresini çıkartabiliriz. Bu işlemi örnekle açıklayalım. Isıs Programını çalıştırıp aşağıdaki devreyi çiziniz.

Örnek Uygulama 2 Bataryanın PCB karşılığı olmadığından batarya yerine 2 li konnektör çizdik. Tools menüsünden Netlist to ARES seçeneğini tıklarız veya klavyeden ALT-A tuşlarına birlikte basarız.

Örnek Uygulama 2 Dosyamıza bir isim vererek kaydet düğmesine basınız. Karşınıza PCB kılıf tanımlama penceresi çıkacaktır. Buradan gerekli kılıfları seçiniz.

Örnek Uygulama 2 PCB kılıfları seçildikten sonra ARES programının elemanlar penceresinde bizim devrede kullandığımız elemanlar görülür. Bu elemanları fare ile seçerek tasarım alanında istediğim yere getiririz. Bütün elemanları tasarım alanına taşıdıktan sonra Auto router seçeneği çalıştırılarak otomatik çizim yapılır.

Örnek Uygulama 2