Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GÖMÜLÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ 14.HAFTA Yrd. Doç. Dr. Fecir DURAN Arş. Gör. Esra SÖĞÜT

2 İÇİNDEKİLER ETHERNET SHİELD ETHERNET MODÜL UYGULAMA

3 Ethernet Shield Ethernet modülü, Arduino'yu kablolu internet ağına bağlamak için kullanılan bir karttır. Ethernet modülüyle Arduino, web tarayıcısı gibi web sitelerine girebilir, web sitelerine veri kaydedebilir hatta sizin için tweet atabilir. Kart üzerinde Wiznet W5100 entegresi bulunmaktadır. Ethernet modülü hem TCP hem de UDP ile uyumludur. Yeni üretilen ethernet modüllerinde, internete bağlanma özelliğinin yanında SD kart kullanabilme özelliği de bulunur.

4 Ethernet Shield Arduino Ethernet, ATmega328'e dayalı bir mikrodenetleyici kartıdır. 14 dijital giriş / çıkış pimi, 6 analog giriş, 16 MHz kristal osilatör, bir RJ45 bağlantısı, bir güç prizi, bir ICSP başlığı ve bir sıfırlama düğmesi vardır.

5 Ethernet Shield Arduino, Wiznet W5100 entegresi ve SD kart SPI üzerinden haberleşir. İnternete bağlanmayı sağlayan Wiznet entegresi ile Arduino'nun haberleşmeye geçmesi için Arduino'nun 10. pininin 0 Volt (LOW) düzeyine getirilmesi gerekir. Eğer SD kart ile işlem yapılmak isteniyorsa Arduino'nun 4. pini 0 Volt (LOW) düzeyine getirilir. W5100 ile SD kart aynı SPI hattını kullandıkları için beraber çalışamazlar. Bu yüzden aynı anda 4. ve 10. pinler 0 Volt (LOW) düzeyine getirilmemelidir. Kullanılmayacak olan özelliğin SPI kontrol pinin 5 Volt (HIGH) konumuna getirilmesi gerekir.

6 Ethernet Shield

7 Ethernet Modül Arduino'yu internete bağlamak için shield'e göre daha ucuz olan ethernet modülleri kullanılabilir. Bu modüller ile Arduino arasındaki kablo bağlantıları elle yapılmalıdır. Aşağıdaki resimde shield'lere göre daha ucuz olan Enc28j60 ethernet modülü gösterilmiştir.

8 Ethernet Modül Enc28j60 Ethernet modülü Arduino CS 10 SI 11 SO 12
SCK 13 VCC V GND GND

9 Uygulama Arduino ve ENC28J60 Ethernet Modülü ile WebServer Uygulaması gerçekleştirilebilir. İstemci ve Sunucu olarak iki şekilde uygulama yapınız. Bu kodları Arduino kütüphanesinden bulabilirsiniz. Gerekli Donanımlar: Ethernet Shield Ardunio Board

10 Uygulama İstemci olarak WebClient Örneğini kartımıza yüklüyoruz. Bu program Bağlanıyor, Googla’a giriyor, Seri port ekranına yazdırıyor ve bağlantıyı kesiyor. Sunucu örneğinde ise Analog giriş ayaklarındaki değerleri okuyup internet sayfasına yazdırıyoruz. Arduinonun IP’si olan ’ye bağlanınca Internet tarayıcımızda sayfa çıkıyor. Bu IPyi değiştirebilirsiniz fakat modeminizin IPsinden çok farklı olmamak kaydıyla. Örneğin IP’si olan modemde arası IP Seçimi yapılır.

11 Uygulama İSTEMCİ SUNUCU


"GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları