ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Advertisements

Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
BASKI GRUPLARININ ETKİNLİĞİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
GİRİŞİMCİ VE GİRİŞİMCİLİK
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
Kooperatifler ve 2012 Birleşmiş Milletler Uluslararası Kooperatif Yılı Simel Eşim Uluslararası Çalışma Örgütü Kooperatif Bölüm Şefi.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ SOSYAL DEMOKRASİ VE ÜÇÜNCÜ YOL
İl Düzeyinde Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimleri (HBÖKB) Nevin Şenol & John Hart Politika ve Mevzuat Geliştirme Uzmanları Jove Jankulovski Kilit.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Kongre ve Fuar Organizasyonu (4.Hafta)
MİLLETLER CEMİYETİ (CEMİYET-İ AKVAM).
Toplu pazarlık gücü.
Sendikaların ekonomik analizi
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
SOSYALİZM NEDİR? Kara dayalı sistemindeki özel mülkiyet yerine ortak mülkiyetin, sermayeyi elinde tutan azınlık kitlenin kendi istekleri doğrultusunda.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
ÖĞRETİM YILI TANITIM YÖNELTME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
DÜNYADA TÜKETİCİ HAKLARI ve UYGULAMALARI
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. MAAŞ POLİTİKASININ YÜRÜRÜRLÜĞE KONULMASI -Çalışanlar daha iyi bilgilendirilmesi: maaş değişiklikleri.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
7 TEMEL İLKE İlkyardım Eğitimi.
6.1. Sendikalar ve toplu sözleşme
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Gençlik Politikaları ve Hizmetler
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SOSYAL GÜVENLİKTE FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
ROBERT OWEN. Robert Owen, 14 Mayıs 1771'de, Newtown, Montgomeryshire'da doğdu. Dokuz yaşına kadar doğduğu şehirde eğitim gördü. On yaşındayken, bir kumaşçı.
ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
Ege Uzlaştırmacılar Derneği (EGE-UZ-DER) 2. Tanışma Toplantısı
ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA Doç.Dr.Mehmet M.ÖZAYDIN

Sosyal Politika Nedir? Ekonomik ve sosyal yönlerden güçsüz olan kişi ve grupları korumak, piyasa ekonomisi şartlarının yarattığı ve derinleştirdiği sosyal adaletsizlik ve eşitsizlikleri azaltmak amacı ile izlenmesi gereken politikaları, alınması gereken önlemleri ve yapılması gereken hukuk düzenlemelerini ve değişiklikleri inceleyen bilim dalıdır.

Uluslararası Sosyal Politika Sosyal politikaya ilişkin düzenlemelerin ulusal düzeyde düzeyde alınan tedbirlerle sağlanamayarak, bunun ulus üstü düzeye taşınması gerekliliğinden ortaya çıkmıştır.

Uluslararası Sosyal Politika İhtiyacını Ortaya Çıkaran Gelişmeler Uluslararası rekabet Barışın kurulmasına katkı sağlama ihtiyacı Sosyal adalet için eylem alanının geliştirilmesi Bütüncül bir sosyal politika belirleme ihtiyacı Dengeli bir ekonomik ve sosyal kalkınma Ulusal mevzuatların geliştirilmesi ve yönlendirilmesi

Uluslararası Sosyal Politikanın Amaçları Gelir dağılımında eşitlerarası eşitlik Tam istihdamın sağlanması İş ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi

Uluslararası Sosyal Politika Öncüleri Robert OWEN İngiltere'de kooperatifçilik hareketinin ve ütopyacı sosya­lizmin öncüsü olan Robert Owen, Galler'de Newtown'da bir köylü ailesinin oğlu olarak doğdu. 10 yaşında bir pamuklu dokuma fabrikasında çırak olarak çalışmaya başladı. Boş zamanlarım okuyarak geçiren Owen, 19 yaşında Manchester'da bir dokuma fabrikasının ortağı ve yöneticisi oldu. 1799'da da ortaklarıyla birlikte New Lanark fabrikalarını satın aldı.

Robert OWEN Owen New Lanark'taki fabrikaları yönetmeye başladığında, burada yaşayan 2.000 kişinin 500'ü düşkünlerevinden toplanan yoksul çocuklardı. Eğitim eksikliği, kötü beslenme ve barınma koşulları ile sağlık hizmetlerinin yokluğu çocuklar ve gençler arasında suç ve kötü alışkanlıkların yayılmasına yol açmıştı. Owen işçi evlerini onardı ve çalışma saatlerini kısaltarak işçilerin yaşam koşullarını düzeltmek, çocukları ve gençleri eğitmek için çaba harcadı. 1813'te ortaklarıyla, işçiler için yaptığı harcamalar konusunda anlaşmazlığa düşen Owen, yeni ortaklar bularak fabrikaları yönetmeyi sürdürdü. 1816'da kendi denetimindeki New Lanark fabrikasında ingiltere'nin ilk anaokulunu açtı. New Lanark birçok kişinin ziyaret ettiği ve buradaki koşulları incelediği bir yer oldu. Gelenler, işçiler ile çocukların huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesinin yanı sıra, şirketin ticari olarak başarılı olduğunu da görüyorlardı.

Robert OWEN Fabrika işletmeciliğinde sosyalizm fikirlerini, işbirliğini arttırıcı yönüyle işlemeye başladı. En başından beri onu farklı kılan özelliklerinden olan, "işçilerine eğitim sunma"yı çok daha geliştirerek devam ettirdi. Fabrikalarla ilgili kanun önerisine sıkı sıkı bağlı olmasına ve fabrika meselelerinin kanunlaştırılmasına gösterdiği büyük savunmaya rağmen, 1819'da ortaya çıkan Factory Act (Fabrika Kanunu) onu hiç de tatmin etmedi. İş sektöründeki ortaya attığı tüm yenilikler etrafında ona saygı duyan büyük bir kitlenin oluşmasına neden oldu.

Robert OWEN 1829'da ABD'den dönen Owen, ülkesinde sendikal hareketin önderi olarak karşılandı. 1834'te, Owen'in başkanlık ettiği bir kongreyle, ayrı ayrı kurulmuş birçok sendika Büyük Ulusal Birleşik İşçi Sendikası'nda birleşti. Kısa sürede üye sayısı 500 bini bulan sendika, işverenlerin ve yönetimin baskısıyla dağıldı. Başarılı ilk tüketim kooperatifi sayılan Rochdale Eşitlikçi Öncüler Derneği ya da kısaca Rochdale Öncüleri de Owen'in düşüncelerinden etkilenerek 1844'te kurulmuştur. Değerin gerçek yaratıcısının emek olduğunu ileri süren, özel mülkiyete, ailenin ve dinin var olan biçimine karşı çıkarak toplumsal değişmeyi savunan Owen, İngiltere'de sendikal hareketin, kooperatifçiliğin ve sosyalist akımın gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Yardımseverlik Uluslararası Kongresi (1856-1857) Uluslararası sosyal politika düzenlemeleri gerçekleştirme düşüncesinin olduğu ilk toplantılardır. İlk kez sosyal politika alanında uluslararası sözleşmelerin gerekliliği bir organizasyon içinde ifade edilmiş oldu 1856 Brüksel toplantısında Alman papaz Hahn “Farklı çalışma mevzuatlarının uluslararası rekabet üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı” ifadesi çalışmaların temelini oluşturdu. 1857 Frankfurt kongresinde çalışma hayatı önlemlerinin uluslararası boyutuna ilişkin önerge kabul edildi.

Birinci Enternasyonel Uluslararası Emekçiler Birliği, diğer ismiyle "Birinci Enternasyonal": işçi sınıfına ve sınıf çatışmasına dayanan, sol ideolojik çizgide siyasi partilerin ve sendikaların oluşturduğu, dünya işçileri arasındaki dayanışmayı temsil eden ilk büyük uluslararası sosyalist örgüt. İşçi örgütlenmelerinin uluslararası sosyal politika alanındaki ilk organize destek toplantısıdır.

Birinci Enternasyonel Karl Marx tarafından hazırlanan ve Eylül 1864’de kabul edilen geçici yönetmelik maddesi: “Çalışmanın özgürleşmesi, yalnızca yerel ya da ulusal bir sorun olmayıp, tersine tüm uygar ulusları ilgilendirir, çözümü de zorunlu olarak onların kurumsal ve pratik yardımlarına bağlıdır.”

Diğer Enternasyoneller Enternasyonelin ikinci toplantısı işsizlik sorunlarının yoğunlaştığı 1867 yılında yapıldı. Çalışma sürelerinde indirim yapılmasına ilişkin görüş üzerinde uzlaşılamadı. Üçüncü enternasyonel 1868’de Brüksel’de yapıldı. Üretimin rekabet şartlarına ilişkin itirazlar dile getirildi. 1871 Paris Komünü'nün kurulmasına giden süreçte önemli bir faktör olarak gösterilen örgüt 1876 yılında kendini feshetti. Birliğin en güçlü döneminde 1.2 milyon üyeye sahip olduğu kabul edilmektedir.

Enternasyonellerde Ele Alınan Konular İşçi sınıfının ortak eylem ve ortak bir örgüte olan acil ihtiyacı Ekonomik özgürlüğün gerçekleştirilmesi ve sınıflı toplumun ortadan kaldırılması Uluslararası işçi dayanışması Sendikal hareket Grev Siyasal eylem Üretim araçlarının özel mülkiyetinin ve sürekli orduların kaldırılması

Berlin Konferansı (15-28.Mart.1890) Uluslararası sosyal politika düzenlemeleri konusunda düzenlenmiş ilk resmi konferans. İmparator II.Wilhelm’in isteği ile ilk resmi konferans Berlin’de toplanmıştır Konfreransın amacı uluslararası çalışmalar yapmaktan çok, sorunları teknik olarak incelemektir Ülkelere ilişkin yükümlülükler belirlenmemiş daha çok temenniler ifade edilmiştir 14 Avrupa ülkesi 47 delege ile temsil edilmiştir.

Berlin Konferansı Konferansta Ele Alınan Başlıklar; Madenlerde çalışmanın düzenlenmesi Pazar çalışmasının düzenlenmesi Çocuk çalışmasının düzenlenmesi Genç işçilerin çalışma koşulları Kadınların çalışmasının düzenlenmesi

Berlin Konferansı Kararların İzleme Yöntemi; Hükümetlerin Aldığı/alacağı düzenlemeler ve bu çerçevede rapor hazırlanması Hazırlanan raporların diğer hükümetlere gönderilmesi

Dersimiz tamamlanmıştır… Sorularınızı bekliyor ve Teşekkür ediyorum… Doç.Dr.Mehmet M.ÖZAYDIN