GASTRONOMİ UZMANLIĞI, TURLARI VE REHBERLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dogu Anadolu Kaplanları
Advertisements

E Y L E M 1. 2 G e n ç l i k G i r i ş i m l e r i PROGRAMI.
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
Yaşam3Geni Eğitim Danışmanlık
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
TORUL KAYMAKAMLIĞI KHGB ve GÜLAÇAR KALKINMA KOOPERATİFİ
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Karpaz Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Mehmetçik, 10 Aralık 2010.
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
PAZARLAMA KARMA ELEMANLARI:
Hazırlayan Yard.Doç.Dr. Cihan SEÇİLMİŞ
İstanbul'da Değişen Turizm Yaklaşımları ve Çeşitlendirme Mehmet Ata Tansuğ- Turizm Danışmanı 3 Nisan TURING- İstanbul.
BÜYÜK KAPADOKYA TURİZM HAVZASI İÇERİSİNDE ERCİYES MASTER PROJESİ
TURİZM COĞRAFYASI.
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
7. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri 21 – 24 Mart 2009 Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece, İstanbul.
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
Yabancı dil öğrenirken o dilin konuşulduğu ülkenin kültürünü tanımak, Farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin de yabancı dil derslerinde ve ders.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
İştah Açan Fotoğraflar
BASIN VE YAYIN Gazetecilik,televizyonculuk ve radyoculuğun çağdaş bir şekilde nasıl uygulanacağı anlatılmaktadır. Bu programda elektronik dizginin ve tasarımın.
HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Marisco 192. FİLO Havacılık Temalı Aktivite Merkezi.
Lezzet, Sağlık ve Güven..
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Akademik Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Aslan KAPLAN Topluluk Başkanı
302-3 Kırsal Turizm.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
YABANCI DİLLER TOPLULUĞU
Turizm Öğrencileri Kurultayı Diğer Konular Sorunlar ve Çözüm Önerileri Nisan 2009.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRK HALK MÜZİĞİ TOPLULUĞU
DÜNYA’DA YÜKSELEN DEĞER
YAŞANABİLİR ŞEHİRLER.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Turizm Pazarlaması Çevresi
Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezi Bülteni Ekim-Kasım-Aralık 2015.
BESYO.
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
EKOTURİZM VE KIRSAL KALKINMAYA ETKİSİ
NİZAMÜLMÜLK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
FUAR PAZARLAMA & TANITIM SÜREÇLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
HAYVANSAL ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BÜYÜKORHAN M.Y.O.
STANDART TARİFELER.
Miyase Bülbül ile Tanışın
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
ÖĞRENCİLER İLE BU SENE NE YAPTIK?
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Özel İlgi Turizmi Tanımları
KÜLTÜR TURİZMİ.
ÖZEL İLGİ TURİZMİ (Alternatif ve Sürdürülebilirlik Kavramları)-2
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
Prof. Dr. İge Pırnar Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı Yrd. Doç. Dr
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

GASTRONOMİ UZMANLIĞI, TURLARI VE REHBERLİĞİ Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018

İçerik Gastronomi Turizminde Uzman Rehberlik Hizmetinin Önemi Turist Rehberliği Uzmanlık Alanları Gastronomi Uzmanlığı Gastronomi Turları Gastronomi Rehberliği

Gastronomi Turizminde Uzman Rehberlik Hizmetinin Önemi Türkiye, içinde bulunduğu Anadolu coğrafyasının binlerce yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapması sonucunda ortaya çıkan zengin kültürel ve tarihi değerleriyle eşsiz bir ülkedir. Bu durum turist rehberlerini özel ilgi alanlarına yönlendirmekte ve dolayısıyla turist rehberleri, belirli bir alanda uzmanlaşmaya yönelmektedirler. Turist rehberlerinin belirli bir alanda uzmanlaşmaları; yüksek performans, hizmet kalitesi, destinasyon rekabet avantajı gibi bireysel, sektörel ve ülkesel açıdan olumlu sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Turist rehberlerinin uzmanlık alanlarından biri de gastronomidir.

Gastronomi Turizminde Uzman Rehberlik Hizmetinin Önemi Günümüzde tüketici ihtiyaçlarının değişiklik ve çeşitlilik göstermesi sonucunda gastronomi turizmine yönelik talebin gittikçe arttığı görülmektedir. Dolayısıyla birçok paydaşı bünyesinde barındıran gastronomi turizmi, bütüncül bir yaklaşımla ele alındığında, bir destinasyona rekabet avantajı sağlama, bölgeye özgü kimlik oluşturma, yerel kültür değerlerinin sürdürülebilirliğine ve ekonomiye katkısı açısından turizm sektörü için oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Bu açıdan turist rehberlerinin gastronomi turizminde önemli rol üstlendikleri açık bir şekilde ortadadır.

Gastronomi Turizminde Uzman Rehberlik Hizmetinin Önemi Türkiye’de gastronomi uzmanlığı eğitim programlarının ve gastronomi uzmanı turist rehberlerinin sayısının oldukça az olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla Türkiye’de birçok gastronomi turunun düzenlenmesine rağmen bu turların çoğunun içerik ve yürütülme şekli olarak tam manasıyla gastronomiye özgü olduğu söylenemez. Bu noktada turist rehberlerinin gastronomi uzmanlığı daha da önem kazanmaktadır.

Turizmde Rehber ve Rehberlik Profili Kaynak Çatı Turizm Rehberi & Rehberliği Turist Rehberi & Rehberliği Gereç Roller Amaç Turizm ile ilgili konulara yönelik doğrudan bilgilendirmek ve yönlendirmek Bir destinasyona yönelik doğrudan bilgilendirmek ve yol göstermek Hedef Kitle Turizm ile ilgili konulara yönelik bilgi sahibi olmak isteyen bireyler Bir destinasyon ile ilgili bilgi sahibi olmak turistler Özne Görsel, işitsel, basılı kaynaklar Kurum/ Kuruluş Turizm işlerini yürütmek için doğrudan bilgilendirmek ve yönlendirmek --- Turizm ile ilgili işleri yürüten kurum/kuruluşlar Yetkili kurum/kuruluşlar İnsan Turizm alanları, meslekleri ile ilgili bilgilendirmek ve yol göstermek Turizm ile ilgili işleri yürüten bireyler ve meslek adayları Bir destinasyon ile ilgili bilgi, deneyim sahibi olmak isteyen turistler Uzmanlar, araştırmacılar, eğiticiler Turist rehberleri

Turist Rehberliği Uzmanlık Alanları Konu Uzmanlığı Etkinlik Uzmanlığı Bölge/Merkez Uzmanlığı Antik Çağlar Avcılık Çanakkale Arkeoloji Balıkçılık Çatalhöyük Bizans Tarihi Balon GAP Bölgesi Botanik Bisiklet İstanbul Ekoturizm Macera Likya Yolu Flora-Fauna Dağ-Doğa Milli Park Gastronomi Dalgıçlık Müze Hititoloji Deniz Kayağı Hristiyanlık Fotoğraf İnanç Halıcılık İslam Kayak Kırsal Turizm Kuş Gözlemciliği Kültürel miras Mavi Yolculuk Mimarlık Rafting Musevi Mirası Sörf Musevilik Şehir İçi Yürüyüş Osmanlı Tarihi Tırmanış Protokol Yürüyüş Roma Tarihi Sanat Tarihi Savaşlar Selçuklu Tarihi Su Yapıları Şarap Taksanomi Yabani Hayat

Gastronomi Uzmanlığı Belirli bir destinasyonun yerel/yöresel mutfak kültürüne yönelik; Konu Uzmanlığı Etkinlik Uzmanlığı Mekân Uzmanlığı Bölge turizmi hakkında derinlemesine bilgi Gastronomi etkinlikleri hakkında temel bilgi Özel alanlar /yapılar hakkında derinlemesine bilgi ve deneyim Gastronomiye ve belirli bir destinasyonun yerel mutfak kültürüne yatkınlık Etkinlik yönetimi Tarihi alanlar hakkında derinlemesine bilgi ve deneyim Eğitim (Gastronomi ve Yöresel Mutfaklar) Hazırlık, üretim, sunum ve tüketim gibi yöresel mutfak uygulamaları hakkında derinlemesine bilgi, beceri ve deneyim Coğrafya hakkında derinlemesine bilgi ve deneyim Gastronomi konuları hakkında temel bilgi Yöresel mutfağa has etkinlikler hakkında derinlemesine bilgi, beceri ve deneyim Araziler ve güzergâhlar hakkında derinlemesine bilgi ve deneyim Sosyal, toplumsal, kültürel ve demografik açıdan yerel halka ilişkin derinlemesine bilgi Kuruluşlar hakkında derinlemesine bilgi ve deneyim Yöresel mutfakların kültürleri hakkında derinlemesine bilgi Gastronomi turistleri hakkında derinlemesine bilgi Gastronomi turları ve paket turları hakkında derinlemesine bilgi Gastronomi rehberliği hakkında derinlemesine bilgi

Gastronomi Turları Tesisler: Yapılar (yiyecek üretim alanları, şaraphaneler, bira fabrikaları, çiftçi pazarları, yemek dükkanları, mutfak müzeleri ve restoranlar), araziler (çiftlikler, meyve bahçeleri, üzüm bağları ve kentsel restoranlar), güzergahlar (şarap rotaları, yemek rotaları ve gurme haritaları). Aktiviteler: Tüketim (restoranlarda akşam yemeği, yöresel gıdalar ile piknik, yiyecek ve içecek satın almak), turlar (şaraphaneler, tarım bölgeleri ve şehir restoranları), eğitim (aşçılık okulları, şarap tadım merkezleri, şaraphane ziyaretleri, şef yarışmalarını izleme, yiyecek ve içecekler ile ilgili kitap okuma). Etkinlikler: Tüketici şovları (yemek ve şarap gösterileri, pişirme ekipmanları şovları ve ürün tanıtımları), festivaller (yemek festivalleri, şarap festivalleri ve hasat festivalleri). Organizasyonlar: Restoran tescilleme sistemleri, yemek ve şarap tescilleme, gıda ile ilgili topluluklar, medya, ağırlama hizmetleri dernekleri ve pazarlama ajansları.

Gastronomi Turlarının İçeriğine Yönelik Boyutlar Belirli bir destinasyonun yerel mutfak kültürüne özgü; Deneyim Keşif Katılım Ziyaret Beş duyu ile lezzetleri deneyimlenme; Gör Tat İşit Dokun Kokla Yerel ürünlerin hazırlık, üretim (pişirme), sunum, tüketim, taşınma, saklama kültürü ve uygulamalar Beslenme eğilimleri Lezzet tarifeleri Malzeme birleştirme teknikleri Tarımsal ürünler Yöresel mutfak sanatları Yiyecek ve içeceklerin fonksiyonları Yerel mutfak kültürünün, kültür-tarih-coğrafya-demografi-toplum etkileşim mozaiği Hikayeler Destanlar Mitler İnanç Tüketici şovları Yemek ve şarap gösterileri Pişirme ekipmanları şovları Ürün tanıtımları Festivaller Yeme-içme festivalleri Hasat festivalleri Restoranlarda akşam yemeği Yöresel gıdalar ile piknik Yiyecek ve içecek satın alma Aşçılık okulları etkinlikleri Şef yarışmalarını izleme Yiyecek ve içecekler ile ilgili kitap okuma Yemek yarışmaları Yiyecek üretim alanları İçecek üretim tesisleri Tarihi yerler, yapılar Çiftçi pazarları Tarım bölgeleri Halk pazarları Yemek dükkânları Mutfak müzeleri Restoranlar Temalı restoranlar Çiftlikler Meyve bahçeleri Lezzet caddeleri ve sokakları Restoran tescilleme sistemleri Yemek ve şarap tescilleme Gıda ile ilgili topluluklar Medya Ağırlama hizmetleri dernekleri Pazarlama ajansları Yeme-içme rotaları Gurme haritaları

Gastronomi Rehberliği Gastronomi rehberliği; bireysel veya grup halinde turistleri belirli bir destinasyonda o destinasyonun yerel mutfak kültürü ile tanıştırarak/buluşturarak söz konusu kültüre özgü tüm değerlere yönelik seçilen dil kapsamında turistleri derinlemesine bilgilendirme ve turistlere deneyim kazandırma amacıyla gastronomi alanında uzman turist rehberleri tarafından verilen rehberlik hizmetlerinin tümü şeklinde tanımlanabilir. İki boyutu vardır: Bilgilendirme, belirli bir destinasyonun yerel mutfak kültürünü yansıtan varlıklar ve uygulamalar hakkındaki derinlemesine bilginin turistlere doğrudan aktarılmasını ifade etmektedir. Deneyim kazandırma ise, belirli bir destinasyonun yerel mutfak kültürüne özgü uygulamalarına, etkinliklerine ve mekânlarına yönelik her türlü deneyimin (gör, tat, işit, dokun, kokla, hisset, gez, katıl, öğren, anla) turistlere yerinde ve doğrudan kazandırılmasını ifade etmektedir.

TEŞEKKÜRLER