ALFRED ADLER VAKA İ NCELEMELER İ. VAKA 1: SORUN: Evli, 32 ya ş ında bir kadın sol gözu ̈ nu ̈ n etrafındaki ş iddetli a ğ rıdan ve çift görmeden ş ikâyetçidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAKTAN EĞİTİMDE ZAMAN YONETiMi Uzm.Nazime Tuncay.
Advertisements

 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
 Günde üç ö ğ ün ve e ş it miktarlarda yemek yemelisiniz.Bir ö ğ ün de fazla yemeyin, yava ş yiyin, acele etmeyin.  Sizi üzen, sinirlendiren, kızdıran.
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
Dün daha, Yirmi yaşındaydım Yaşamla eğleniyor, Çok fazla zamanım olduğunu sanıyordum Ama farkında değildim ki zaman, Parmaklarımızın arasından kayıp.
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
PAMUK PRENSES YEDİ CÜCELER
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
LOLİUM PERENNE (İNGİLİZ ÇİMİ).
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
PARÇADA ANLAM.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
Brüksel.
SERBEST OKUMA METİNLERİ
Bipolar Duygudurum Bozukluğu
Psikoloji.
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
HAYATA DAİR.
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
“Öfke”.
Dün henüz, yirmi ya ş ındaydım Ve ya ş am ile oynuyordum Sanıyordum ki çok fazla zamanım var Bilmiyordum ki ya ş am, Parmaklarımın arasından bir tutam.
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
BAĞLAŞIKLIK-BAĞDAŞIKLIK-BAĞDAŞTIRMA
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
AKRABA EVLİLİKLERİ OLASI RİSKLERİ.
Viran ş ehir Rehberlik ve Ara ş tırma Merkezi STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ.
(Ravi Modelleri) Sunum 2 Doç. Dr. Halis AYDEMİR. Rivayet, bir aktarıcının kaynak ile muhatabı arasında oluşturduğu bilgi akışının yahut başka bir ifadeyle,
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Filiz BİLİCİ Hatice Seyit Çeker İlkokulu Nizip/Gaziantep
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
MENİSKUS YIRTIKLARI.
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
Hızlı Okuma Egzersizleri
تماس با ما موسیقی متن های ترکی تمرین های بیشتر خلاصه درس ها سرفصل ها
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
2013’e başlarken....
 İş lemci bilgisayarımızın beynidir tüm i ş lemler ondan sorulur.
SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK. SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK NED İ R? Bir kelimenin birden çok anlam ifade etmesine sözcükte çok anlamlılık denilmektedir. Çok anlamlılık.
FİİLLERDE ÇATI.
HIRISTIYANLIK. Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında.
Tar la.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
SONBAHAR.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
MEHMET CAN D İ NÇER 10\H  Yunan heykelinde, ki ş isel özellikler de ğ il, ortak ideal tip önemlidir. İ deal yüzler, ideal ölçülere uygun insan.
Olası riskleri AKRABA EVLİLİKLERİ. Akraba evlili ğ i (tıp dilinde endogami evlili ğ i - İ çten evlenme); genetik hastalıkların epidemolojisini etkileyen.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.
Masanın.
BU SÖZLER SİZE TANIDIK GELİYOR MU? Hep onun tarafını tutuyorsunuz. Ben de abim kadar harçlık istiyorum. Ö ğ retmenim hep ona söz hakkı veriyorsunuz.
HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
Sunum transkripti:

ALFRED ADLER VAKA İ NCELEMELER İ

VAKA 1: SORUN: Evli, 32 ya ş ında bir kadın sol gözu ̈ nu ̈ n etrafındaki ş iddetli a ğ rıdan ve çift görmeden ş ikâyetçidir. A ğ rılar zaman zaman kaybolsa bile çift görme su ̈ rekliydi. Hasta bu son rahatsızlı ğ ın so ğ uk bir banyodan meydana geldi ğ ine inanıyor ve öteki rahatsızlıklarının hava cereyanından sonra ortaya çıktı ğ ını söylu ̈ yordu. Acılar sonraki nöbetlerde sa ğ gözu ̈ n etrafında da duyuluyor veya bir yandan öbu ̈ r yana geçiyordu. Evlenmeden önce keman dersi ve konserler veriyordu. Ailesini, özellikle babasını, kendisini ve karde ş lerini çabuk sinirlenen, öfkeli kimseler olarak anlatıyor. Hasta sık sık idrara çıkma zorunlu ğ unu duymaktan da ş ikayet ediyor. Bu hal daima hasta sinir gerginli ğ i içinde bulundu ğ u, yabancı kimselerle kar ş ıla ş tı ğ ı zamanlarda ve ziyaretlerde ortaya çıkmaktadır.

VAKA 1: BEL İ RT İ LER: BEL İ RT İ LER: Su ̈ rekli ba ş a ğ rısı, ba ş dönmesi ve sara nöbetleri gibi hastalıklar organik nedenlere dayanmadıkları takdirde hayat stilinin de ğ i ş tirilmesi, ruhsal tansiyonun du ̈ ş u ̈ ru ̈ lmesi, sosyal duygunun kuvvetlendirilmesi suretiyle belki de tamamıyla ortadan kaldırılabilir. İ drar ihtiyacının, aynı ş ekilde kekelemenin ve sinirli insanın di ğ er özellikleri olan karı ş ıklıkların bir dı ş faktörden, ba ş kalarıyla kar ş ıla ş maktan meydana geldiklerini göstermektedir. Bireysel psikoloji hakkında biraz bilgisi olan bir kimse onun ba ş kalarına fazla önem verdi ğ ini ve bunun sonucu olarak, kuvvetli kendini gösterme, daha do ğ rusu, ki ş isel u ̈ stu ̈ nlu ̈ k arzusunu kolaylık göru ̈ r. Hasta ba ş kalarıyla ilgilenmedi ğ ini, korkak olmadı ğ ını ve zorluk çekmeden ba ş kalarıyla konu ş abildi ğ ini iddia ediyor. Fakat fazla konu ş uyor ve kar ş ısındakine çok az söz bırakıyor.

VAKA 1: BEL İ RT İ LER: BEL İ RT İ LER: Bu ise öfkeli bir özvarlık tasarımının a ş ikâr bir belirtisidir. Evde bu kadın egemendir. Fakat kıyasıya çalı ş an, ev i ş lerine yardım eden, yorgun, karısıyla bir yere gidemeyen, konu ş mayan kocasının durgunlu ğ u ve istirahat ihtiyacı kar ş ısında bir ş ey yapamıyor. İ yile ş ti ğ i takdirde ne yapaca ğ ına dair soruya kaçamak cevap veriyor. Cevabında su ̈ rekli ba ş a ğ rısına de ğ iniyor. Hasta, organik de ğ i ş ikli ğ e rastlamayan birçok hekim tarafından muayene edilmi ş ti. Kafatasının radyolojik muayenesi, kan, idrar muayenesi bir sonuç vermedi. Döl yata ğ ının muayenesinde rahmin çocuk rahmine benzedi ğ i göru ̈ ldü. Üzerinde durdu ğ umuz olayda marazi belirtiler, ba ş dönmesi ve ku ̈ çu ̈ k abdest ihtiyacıdır. Su ̈ rekli olan arazlar ise çocu ğ a sahip olma korkusu ve evlili ğ inden beri devam eden cinsel so ğ ukluktur.

VAKA 1: YORUM ve TEDAV İ : YORUM ve TEDAV İ : Kadın bir ay içinde tamamıyla iyile ş ti. Daha önce kendisine, son nöbete sebep olan dı ş faktör anlatıldı. Kocasının ceketinin cebinde bir genç kızın mektubunu bulmu ş tu. Mektupta birkaç selam kelimesinden ba ş ka bir ş ey yoktu. Kocası ku ş kusunu gidermi ş ti ancak kadının gu ̈ vensizli ğ i geçmemi ş ti. So ğ uk du ş u ve nöbetinin ba ş langıcı bu zamana rastlamaktadır. Kıskançlı ğ ının ve yaralanan gururunun belirtisini izleyen son ru ̈ yalarından biri ku ş kusunun hâlâ devam etti ğ ini gösteriyor ve kocasına kar ş ı takındı ğ ı ihtiyatlı ve gu ̈ vensiz durumunu açıklıyordu. Ru ̈ yasında bir kedinin bir balı ğ ı yakaladı ğ ını ve kaçtı ğ ını, bir kadının balı ğ ı almak için kediyi kovaladı ğ ını görmu ̈ ş tü. Bu ru ̈ ya kolaylıkla izah edilebilir. Kadın, mecazi olarak kocasının benzer bir ş ekilde kaçırılmasına kar ş ı koymaktadır. Bir konu ş madan anla ş ıldı ğ ına göre kadın önceleri kıskanç de ğ ildi. Çu ̈ nkü gururu buna mani olmu ş tu. Fakat mektubu buldu ğ u zamandan beri kocasının kendisine ihanet edebilece ğ ini du ̈ ş u ̈ nmeye ba ş lamı ş tı. Bu du ̈ ş u ̈ nce, kadının erke ğ e ba ğ lı olmasına kar ş ı öfkesini artırdı. Göru ̈ ldu ̈ ğ ü gibi, so ğ uk banyo kadının hayat stilinin bir öcü idi.