TOKALAŞMANIN TARİHÇESİ. En eski yazılı kaynaklarda tokala ş ma, bir tanrıdan dünyevi bir lidere güç bah ş etmeye i ş aretti. Bu, uzatılmı ş el resminin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atasözünün tanımını yapmayı üstlenmek, altından kalkılması güç bir vaatte bulunmaktır.
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
PAMUK PRENSES YEDİ CÜCELER
Adam, bütün bir haftanın yorgunlu ğ undan sonra pazar sabahı eline gazetesini alıp okumaya ba ş ladı ve "Bütün gün miskinlik yapaca ğ ım, beni bundan kimse.
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin GÜLER.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Brüksel.
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
İRAN UYGARLIĞI.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
Psikoloji.

Ba ş kent HATTU Ş A Ş ’tır.
Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
HİTİT(ETİ) UYGARLIĞI.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
Kim olduğunu Başına gelen Değil, Senin hareket Tarzın belirler, .
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
(Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel /Bursa)
İPEK YOLUNDA TÜRKLER ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
Hazırlık Çalışmaları İLETİŞİM Hazırlık Çalışmaları.
Zeus Heykeli Yapan:Al İ DANI Ş MAZ Ö Ğ RETMEN:Y.Z İ YA KICNACI Yapan:Al İ DANI Ş MAZ Ö Ğ RETMEN:Y.Z İ YA KICNACI.
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
Yağmur, Kar, Sis.
HİNDUİZM Hinduizm nitelikli bir dindir.
 Tayyareci Fethi BEY ilk Osmanlı pilotlarındandır.  istanbul'da do ğ mu ş, 1907 yılında Bahriye Mektebi'ni bitirmi ş tir. Mesle ğ inde ilerlemek için.
 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.
HAZIRLAYANIN B İ LG İ LER İ Adı ve Soyadı Enes BAŞ Okul No:147 Sınıf: 6/C DERS Bilişim ve Teknolojileri KONU: Zeus Heykeli Ö ğ retmenin Adı ve Soyadı:
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
ÇALI Ş MA VE EKONOM İ K YA Ş AM. “ÇALI Ş MA”YI TANIMLAMAK İ nsan ihtiyaçlarına kar ş ılık gelen mal ve hizmet üretimini amaçlayan, zihinsel ve fiziksel.
TABAKALAŞMA VE SINIF.
6. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.

ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
 İş lemci bilgisayarımızın beynidir tüm i ş lemler ondan sorulur.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI FERSUN YELKEN 8-B
Mmm M m.
HIRISTIYANLIK. Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında.
=FERMUAR=.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
KÖKLER EKLER.
Dram sanatının özellikleri

Dürüst, “do ğ ru” kimse anlamına gelir Dürüstlük içtenlik, do ğ ruluk, açıklık, do ğ rudanlık gibi ki ş ilik özelliklerine sahip olmaya i ş aret eder.
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron.
1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.
İKNA EDİCİ İLETİŞİM.
ANADOLU’DA YER ALAN BAZI ANTİK MERKEZLER PALEOLİTİK DEVİR M.Ö. 400,000-10,000.
LOHUSALıK DÖNEMI. LOHUSALıK DÖNEMINDE BAKıM DO Ğ UM SONRASı EVE DÖNEN KADıN, DO Ğ UM ŞEKLI NE OLURSA OLSUN MÜMKÜN OLDU Ğ U KADAR DINLENMELIDIR. DINLENME.
Sunum transkripti:

TOKALAŞMANIN TARİHÇESİ

En eski yazılı kaynaklarda tokala ş ma, bir tanrıdan dünyevi bir lidere güç bah ş etmeye i ş aretti. Bu, uzatılmı ş el resminin bulundu ğ u “vermek” anlamındaki Mısır fiilini ifade eden hiyeroglifte de yansıtılmı ş tır.

MÖ 1800 civarında Babil’de kraldan, medeniyetin ba ş ilahı Marduk’un ellerini tutması beklenirdi. Her yıl Yeni Yıl festivalinde yer alan bu eylem, hükümdara bir yıl daha otorite devredilmesine yarıyordu. Merasim o kadar ikna ediciydi ki Asurlular Babil’i i ş gal ettikleri zaman ba ş a geçen Asur kralları kendilerini, ilahi bir varlı ğ ı kızdırma korkusuyla bu töreni benimsemek zorunda hissettiler. Mikelanjelo’nun Sistine Ş apeli’nin tavanında görkemli bir biçimde tasvir etti ğ i de tokala ş manın bu biçimiydi.

Folklor tokala ş manın daha eski ve daha spekülatif bir kökeninden bahsetmektedir: Tanımadı ğ ı bir adama rastlayan ya ş lı bir köylü hemen hançerine davranır. Yabancı da aynı ş eyi yapar ve her ikisi de dikkatlice birbirlerinin etrafında dönmeye ba ş larlar. E ğ er durumunun ölümüne bir dövü ş ü gerektirmedi ğ ine ve aralarında bir barı ş yapılabilece ğ ine kanaat getirirlerse iyi niyet i ş areti olarak hançerlerini kılıflarına geri koyup sa ğ ellerini -silah elleri- öne uzatırlar. Bu ayrıca tarih boyunca hiç silah ta ş ıyıcısı olmamı ş kadınların niçin tokala ş ma âdetini hiç geli ş tirmemelerinin bir nedeni olarak da sunulur.

Beyefendice bir hareket olan ş apkanın ucuna vurma esas itibariyle esirlerin zafer kazananlara boyun e ğ i ş lerini kanıtlamak için çıplak soyunmalarının gerekti ğ i Asurlulara kadar uzanmaktadır. Yunanlılar ise yeni hizmetkârlarının belden yukarıya soyunmalarını isterlerdi.

Bir parça giysiyi çıkarmak saygının bir ifadesi haline geldi. Romalılar kutsal bir tapına ğ a sadece sandaletlerini çıkardıktan sonra girerlerdi. Ayrıca daha dü ş ük mevkideki bir ki ş i kendinden daha yüksel rütbeli bir ki ş inin evine girmeden önce ayakkabılarını çıkarırdı. Bu âdeti birazcık de ğ i ş tirerek modern zamanlara Japonlar ta ş ımı ş tır. İ ngiltere’de kadınlar kraliyete takdim edildiklerinde eldivenlerini çıkarırlardı. Aslında biri erkek biri di ş i di ğ er iki hareket boyun e ğ me ya da saygı eylemlerinden arda kalanlardır: ba ş e ğ erek (bow) ve diz kırarak (curtsy) selamlama. Diz kırarak selamlama da bir zamanlar tam bir diz çökmeden ibaretti.

Ortaça ğ ’a kadar Avrupa’da derebeyine kar ş ı köleli ğ in sembolü sadece ba ş ı çıplak bırakmayla sınırlanmı ş tı. Üstü kapalı mesaj daha önceki günlerdeki gibiydi; yani “ Ben sizin sadık hizmetkârınızım.” Bu hareket o kadar ikna edici oldu ki Hıristiyan Kilisesi de onu benimsedi. Bundan böyle kiliseye ş apkalar çıkarılarak girilecekti.

Nihayetinde bu da kendisiyle aynı konumdaki birine ş apkasının ucuna hafifçe vurarak bir ş ekilde saygı göstermek adına bir adamın sahip olması gereken standart bir davranı ş kuralı haline geldi.

AD: MUSTAFA SOYAD: BAYRAKDAR NO: 923 SINIF: 11/A KONU: TOKALA Ş MANIN TAR İ HÇES İ