Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISI&SICAKLIK SICAKLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISI&SICAKLIK SICAKLIK"— Sunum transkripti:

1 ISI&SICAKLIK SICAKLIK
Kullandığımız suyun veya içtiğimiz çayın sıcak ; dondurmanın veya buzdolabından çıkardığımız meyve suyunun soğuk olduğunu söyleriz. Maddelerin sıcak veya soğuk olduğunu duyu organlarımızla algılarız. Ancak dokunma duyumuz sıcaklığı ölçmek için yeterli değildir. Maddelerin sıcaklıklarını termometre ile ölçeriz.

2 ISI&SICAKLIK ISI Sıcaklıkları farklı maddeler birbirine temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi olur. Isı, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye akar. Bu durumda ısı veren maddenin sıcaklığı azalırken ısı alan maddenin sıcaklığı artar. Isı alışverişi her iki maddenin sıcaklıkları eşit olana kadar sürer.

3 ISI&SICAKLIK Termometre: Maddelerin sıcaklığı termometre adı verilen aletle ölçülür. Sıcaklık arttığında termometredeki renkli sıvının seviyesi yükselir, sıcaklık azaldığında ise düşer. Sıvı seviyelerinin gösterdiği sayısal değerler sıcaklığın göstergesidir. Sıcaklık birimi “ºC “ sembolü ile gösterilir ve “ derece selsiyus “ olarak okunur. Örneğin; 20ºC “20 derece selsiyus “ diye okunur.

4 ISI&SICAKLIK Örnekler :
Dilimiz dondurmadan daha sıcaktır. Dondurma dilimize değdiği anda dilimizden dondurmaya doğru ısı akışı olur. Dondurma ısı alırken dilimiz ısı verir.

5 ISI&SICAKLIK Tabağa sıcak çorba oyduğumuzda bir süre sonra tabak ısınır ve çorba soğur. Tabak ısı alırken çorba ısı verir. Bir bardağa sıcak süt yduğumuzda bardak ısınır. Süt soğur. Sıcak süt ısı verirken bardak ısı alır.

6 ISI&SICAKLIK ÖNEMLİ: Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır.
Termometrede okunan değer sıcaklık Sıcaklığı farklı olan maddeler arasında alınıp verilen ise ısıdır. Maddeler ısı aldığında veya verdiğinde kütlelerinde bir değişiklik olmaz. Çünkü ısı bir madde değildir. Isının kütle ve hacmi yoktur.


"ISI&SICAKLIK SICAKLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları