Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron."— Sunum transkripti:

1 Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron bulunur.

2 Atomun Yapısı Atomun Yapısı Maddeleri olu ş turan taneciklerin tümü hareketli taneciklerdir. Yemek tuzunu su içerisine attı ğ ımızda çözünerek suyun her tarafına yayılması, odaya sıkılan bir parfümün odanın her yerine yayılması gibi özellikler bu durumu göstermektedir. Ancak elektrik akımını iletmeyen katı hâldeki yemek tuzunun, suda çözündü ğ ünde olu ş an karı ş ımın elektrik akımını iletir hâle gelmesi, plâstik bir tara ğ ın yün kaza ğ a sürtülmesi sonucunda küçük ka ğ ıt parçalarını çekebilmesi maddeyi olu ş turan temel parçacıklar olan atomların aslında daha da küçük taneciklerden olu ş tu ğ u ve bir kısım olaylar sonucunda da bu tanecikler arası etkile ş imlerin ve de ğ i ş imlerin oldu ğ u sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

3 Atom Modelleri John Dal ton Atom Modelleri John Dal ton Atom terimini Democritus’tan sonra yeniden gündeme getiren ilk bilim insanı John Dalton (Con Dalton) (1766-1844) olmu ş tur. Dalton, tüm maddelerin küçük taneciklerden olu ş tu ğ u fikrini yeniden canlandırdı ve bir elementin bütün atomlarının aynı oldu ğ unu öne sürdü. Dalton, atomların içi dolu, berk ve bölünemez küreler oldu ğ unu dü ş ünüyordu. Bu nedenle Dalton atom modelinde atom, bilardo topuna benzetilmektedir.

4 John Dal ton John Dal ton

5 john joseph thomson john joseph thomson Dalton’dan sonra bilim insanları atomun iç yapısını açıklamaya çalışan modeller ortaya attılar. Bunlardan ilki İ ngiliz bilim insanı Joseph John Thomson (Jozef Con Tomson) (1856-1940) tarafından geliştirildi. Thomson, atomun içinde negatif (-) yüklü elektron oldu ğ unu buldu. Bu buluşuna ba ğ lı olarak pozitif (+) yüklü protonun varlı ğ ını açıkladı. Ayrıca bu yüklerin berk bir kürenin içinde da ğ ınık hâlde bulundu ğ unu öne sürdü. Thomson’un atom modeli yuvarlak üzümlü keke benzetilir.

6 Ernest Rutherford Ernest Rutherford Yeni Zelanda do ğ umlu fizikçi Ernest Rutherford (Ernest Radırford) (1871-1937)’un atom modeline göre “+” yüklü tanecikler atomun merkezindeki çekirdekte bulunuyordu ve elektronlar çekirde ğ in etrafında hızla dönüyordu. Rutherford yaptı ğ ı deneylerle atomun çok büyük bir kısmının bo ş luk oldu ğ unu kanıtladı. Deney sonuçlarına göre çekirdek, atom boyutuyla kar ş ıla ş tırıldı ğ ında çok küçüktü.

7 Ernest Rutherford Ernest Rutherford Öyle ki atom bir stadyum büyüklü ğ ünde dü ş ünüldü ğ ünde çekirdek orta sahadaki bir portakal büyüklü ğ ündeydi. Bu modelde elektronlar, Güne ş ’in etrafında dönmekte olan gezegenlere benzetiliyordu. Rutherford, elektronların atom içerisinde rastgele yerlerde bulunabilece ğ ini dü ş ünmü ş tü. Rutherford’un atom modelinde elektronların neden çekirde ğ e yapı ş madı ğ ı açıklanamamı ş tır. Ancak Rutherford çekirdek fikrini ortaya atarak günümüz atom modeline ula ş ılmasında büyük bir a ş ama kaydedilmesini sa ğ lamı ş tır.

8 Niels Bohr Niels Bohr DanimarkalI bilim insanı Niels Bohr (Nils Bor) (1885-1962)’un ortaya attı ğ ı model Rutherford modeline benzetilebilir. Bohr’un atom modelini daha önceki atom modellerinden ayıran en önemli özellik, elektronların atom içerisinde da ğ ınık hâlde bulunmadı ğ ını, ancak belirli katmanlarda bulunabilece ğ ini belirtmesidir. Bu model, ş u anda kabul gören modern atom modelinin de temelini olu ş turmaktadır.

9 Niels Bohr Niels Bohr Bohr atom modeli birçok olayı ba ş arı ile açıkladı ğ ı için hâlâ kullanılmaktadır. Bohr atom modeliyle günümüzde kabul gören modern atom modelleri arasındaki temel fark elektronların nerede yer aldı ğ ı konusundadır. Bugün kullandı ğ ımız “elektron bulutu” modelinde, elektronların hareketlerinden küresel bir bulut olu ş tu ğ u dü ş ünülmektedir. Elektron bulutunu gece karanlı ğ ındaki bir ampulün etrafında dönen sineklerin olu ş turdu ğ u görüntüye benzetebiliriz. Elektron bulutu modelinde katmanlar yerine elektronların bulunma olasılıklarının yüksek oldu ğ u yerler tanımlanır.

10 Adı Soyadı: Veli Alıcı Sınıf No:7/C 260 Ö ğ retmen: Serap İ di


"Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları