TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Sigara Ve Alkolün Zararları
Boşaltım sistemi.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KİŞİSEL HİJYEN.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan akademik Personel Anket SONUÇLARI.
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Doğum Öncesi Nedenler Annenin doğum öncesinde geçirmiş olduğu hastalıklar (özellikle hamileliğin ilk üç ayında geçirilen kızamıkçık, frengi, toksoplazma.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
DOĞAL AFETLER.
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sığır Yetiştiriciliğinde Topallıklar Ve Önemi
Ördek Barınakları.
1-AYAK HASTALIĞI NEDENLERİ A-Multifaktöriel (Çok faktörlü)
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
KUZU BESLEME.
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Madde ve Maddenin Özellikleri
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Cerrahi El Yıkama.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Buğdaygil Yem Bitkileri
Aile Hayvancılığında Karlılık
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
SÜT SIĞIRCILIĞINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPALIM?
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ

Buzağı Bakımı ve Beslenmesi Sıfır ila altı aylık yaşlar arasındaki sığırlara buzağı denir

Hatalı bakım ve besleme; buzağı yaşamını ve performansını olumsuz etkiler.

Sağlıklı gelişim ve yüksek performans için buzağılara iki dönem şeklinde bakım ve besleme programı uygulanmalıdır 0-3 aylık dönem 3-6 aylık dönem

Bu dönemde bakım ve besleme uygulamaları üç hedefe yönelik olmalıdır Buzağı kayıplarının önlenmesi İşkembenin geliştirilmesi Hızlı canlı ağırlık artışı

Buzağı kayıplarının önlenmesi

Buzağı kayıpları en çok bu dönemde olmaktadır Buzağı kayıpları bir çiftliğin aynasıdır. Yıllık buzağı kaybı en fazla % 5 olmalıdır

Buzağıların enfeksiyonlara karşı savunmasız doğması büyük risk yaratır

Buzağı kayıplarının nedenleri İsal Solunum sistemi hastalıkları Hatalı beslenme Yanlış bakım ve barındırma Hatalı kuru dönem beslenmesi Anne hayvanın hastalıkları

Kirli ve kalabalık alanlarda ineklere doğum yaptırılmamalıdır.

Doğuma müdahalede asla acele edilmemelidir

Buzağının ağzına el sokulmamalı, dili tutulmamalıdır Ağzı ve yüzü temizlenmelidir

Buzağının Kurulanması Annenin kurulaması Havlu ile kurulama Enfraruj lamba ile kurulama

Buzağı doğduğunda annesinin onu yalamasına izin verilmelidir Kan dolaşımı hızlanır Daha çabuk kurur Solunumu düzene girer

Sap, çuval, saç kurutma makinesi ve elektrik ısıtıcı ile buzağıyı kurulamayın

Göbek kordonu tentürdiyot ile temizlenmelidir.

Buzağının ilk koyulduğu alan kuru ve temiz olmalıdır.

Yeni doğan bir buzağıya verilecek ilk gıda ağız sütü olmalıdır

Buzağılar ancak ağız sütünü içerek enfeksiyon hastalıklarına karşı direnç sağlarlar Ağız sütü; solunum sistemi hastalıkları ve ishale karşı buzağıları korur.

Yaşlı ineklerin ağız sütünde daha fazla bağışıklık maddesi bulunur (4. Laktasyon)

Ağız Sütü Ne Zaman ve Nasıl Verilir? Ağız sütünde bulunan bağışıklık maddelerinin kana geçişi doğumdan 24 saat sonra % 90 oranında azalır

Buzağı doğduktan hemen sonra Ağız Sütü Ne Zaman ve Nasıl Verilir? Buzağı doğduktan hemen sonra 2-2,5 litre İlk 24 saatte 4-6 litre

BUZAĞILARIMIZA KAÇ LT. SÜT İÇİRMELİYİZ ????

Buzağı Beslemede Yeni Gelişmeler 14-18 günlük buzağılar 9.3 kg/gün Süt içerek 900 g/gün canlı ağırlık Artışı sağladılar. Teknik Personel Süt Miktarını Arttırmanın isale yol açacağını söylüyor. - Süt miktarını arttırmada isteksizler. - Biberonlarımız küçük diyorlar. - Buzağı ufak kalsa da sonradan farkı kapatıyor.

Süt içirilme sıcaklığı 37 °C derece civarında olmalıdır Soğuk sütler sindirim bozukluklarına neden olur

Süt içirilirken kullanılan biberonların her zaman temiz ve sağlam olmalıdır. Kirli biberonlar önemli bir isal nedenidir

Sütün buzağılara içirilme pozisyonu çok önemlidir

Şirden Doğru İçirme Şekli İnce Bağırsak Yemek Borusu İşkembe

Yanlış İçirme Şekli Şirden İşkembe Yemek Borusu 1 3 2 Yanlış içirme sonucunda sütün bir kısmı işkembeye kaçarak sindirim bozuklukları ve isale neden olur. 30

Buzağının Yaşadığı Çevre ve Buzağı Barınakları

Altlık kuru ve temiz olmalıdır Yazın sıcaktan ve güneş ışınlarından korunmalıdır Kışın mutlaka güneş görmelidir Sinek olmamasına dikkat edilmelidir

Tekli Kulübe

Kötü barındırma koşulları hem buzağı sağlığını hem de performansı olumsuz etkiler

Suluklar temiz olmalı ve içinde her zaman taze su olmalıdır

İşkembenin Geliştirilmesi

İşkembesi iyi gelişen bir buzağı ileri yaşlarda tüketmiş olduğu yemi daha iyi değerlendirir.

İşkembe gelişimi beslenme ile direk ilişkilidir. % 20 Yeni doğmuş 4-6 Aylık buzağı

İşkembe gelişimi beslenme ile direk ilişkilidir. 4 Haftalık Buzağı

Papilla işkembede besin maddelerinin emilerek kana verilmesini sağlayan parmak benzeri yapılardır.

En iyi papilla gelişimi BUZAĞI BAŞLANGIÇ YEMLERİNİN kullanımı ile sağlanır.

Buzağı başlangıç yemi 4 günlük yaştan itibaren buzağıların önlerine serbest biçimde konulmalıdır

Yüksek performans hızlı işkembe gelişimi için Buzağı Başlangıç Yeminin kalitesi önemlidir Düşük kaliteli ve lezzetsiz Buzağı Başlangıç Yemleri gelişme geriliklerine neden olur

Buzağı başlangıç yemi ilk verildiğinde buzağı tarafından tüketilmek istenmeyebilir Tüketimi teşvik etmek için ilk başlarda bir miktar yem buzağının ağzına konulmalıdır

İşkembede kas gelişimi kaliteli kuru kaba yemler (Yonca kuru otu) ile sağlanır.

Buzağılara 4-6 haftalık yaştan itibaren iyi kaliteli kuru kaba yem verilmesine başlanmalıdır

Buzağılara 3-4 aylık yaşa ulaşana kadar asla SAMAN verilmemelidir

Silaj, taze çayır otu gibi sulu yemler 3 aylık yaşa kadar verilmemelidir

Su, dört günlükten itibaren serbest olarak konulmalıdır. Suyun öğünlü ve çok soğuk verilmesi isal gibi sindirim bozukluklarına yol açabilir.

Sütten kesim anında buzağılar üst üste iki gün en az 700 g/gün BUZAĞI BAŞLANGIÇ YEMİ tüketiyor olmalıdırlar.

3-6 Aylık Dönem

Buzağılar 12 haftalık (3 ay) yaşa ulaştıktan sonra BUZAĞI BÜYÜTME YEMİ’ne geçilmelidir.

Buzağı büyütme yemi pelet formda olmalıdır Dişi buzağılarda buzağı büyütme yemi 4 aylık yaşa gelince kesilip yerine düve yemi kullanılmalıdır

KURU DÖNEM BESLEMESİ EN ÖNEMLİ BESLEME EVRESİ

Kuru Dönemin Amacı Bir süt ineğinden en yüksek verimi almak; “ KURU DÖNEM BESLENMESİNE BAĞLIDIR!....” Kuru Dönemin Amacı Hayvanı dinlendirmek ve meme dokusuna kendisini yenileme şansı vermek, Doğacak yavrunun (fötüs) daha iyi beslenmesini sağlamak, Rahat bir doğum için besin yüklemesi yapmak, Bir sonraki laktasyon için eksik kalan vücut rezervlerini tamamlamak

Kuruda Yanlış Besleme Sonucu Oluşabilecek Hatalıklar KURUDA BESLEME Kuruda Yanlış Besleme Sonucu Oluşabilecek Hatalıklar YAĞLI İNEK SENDROMU ( Folt Cow Sendreom ) : Kuruda aşırı beslenen hayvanlarda özellikle aşırı yağlı süt ineklerinde doğum sonrası görülen hastalıktır. SÜT HUMMASI ( Hipo Calsemi ) : Kuru dönemde hayvanın yüksek kalsiyum alınmasından dolayı böbreklerden kalsiyumun süzülmemesinden kaynaklanır. KETOSİS ( Hipo Glisemi ) : Daha çok kuruda yağlı ineklerde görülür. Süt veriminde düşmeler, sütte ve solukta aseton kokusu, körlük ve daireler çizerek yürümeler şeklindeki belirtiler ile ortaya çıkar. MEME ÖDEMLERİ : Kuruda aşırı tuz ve sodyum içeren gıdaların alınması ile oluşabilir. KAYMIŞ ABOMASUM : Kuru dönemde aşırı hububat alımı, aşırı yağlanma ve yeterince kaliteli kaba yem yememe sonucu oluşur Bunların dışında, RETENSİYON SEKUNDUNARYUM (Eş Atamama), METRİTİS (Rahim İltihabı) ,MASTİTİS gibi hastalıklar KURU DÖNEMDE YANLIŞ BESLEMELERDEN oluşan hastalıklardır.

Bana iyi bakın!