WIMAX NETWORK MIMARISI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sayısal Haberleşme Sistemleri
Advertisements

İletişim ve Ağlar Bilgisayarların Keşfi 2010 Bölüm 9
Kablosuz Ağlar Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM CEİT 316
Kablosuz Ağlar (WLAN).
Kurumsal ve Kamu Sektörü için WiNetwork Çözümleri
TEMEL AĞ TANIMLARI.
Chapter 2. Veri İletim Ortamları
Erişim Ağları ve Fiziksel Ortam
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
DIGITAL VIDEO BROADCAST ING – TERRESTRİAL
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Bilgisayar Ağ Sistemleri
IEEE (WIMAX) Protokollerini Kullanan Ürünler ve Özellikleri
Ünite 11 bilgisayar ağları
Ka band ve Uydudan İnternet
E-TİCARET VE E-DÖNÜŞÜM SÜRECİ
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Alıcılarda Yakın-Uzak Problemine Yönelik Yapay Zekâ Uygulamaları Metin ÇİÇEK, Bilgi Teknolojileri ve.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
KABLOSUZ AĞLAR Öğr. Gör. Zülfü ALANOĞLU.
Düzlemsel Uydu Antenleri
FREKANS BÖLMELİ ÇOKLAYICI
CSMA/CD.
GSM ve BAZ İSTASYONLARI
Kablosuz Ağ Teknolojileri
WIMAX.
Ünite 4: Bilgisayar Ağları
Kablosuz Sensör Ağı Teknolojisi
99 CHAPTER İLETİŞİM VE AĞLAR. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 9-2 İletişim nedir? İki veya daha fazla bilgisayar arasında.
Büyük Risk Bilgisayar Ağları Network Soru-Cevap 1 Bilgisayar Ağları
KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01. Bilgi Nedir???  Fikir  İlim  Malumat.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Kablosuz Ağ (Network) Sistemleri
KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ
Bilişsel Kablosuz Ağlar (Cognitive Wireless Networks)
4G(DÖRDÜNCÜ NESİL) MOBİL VE KABLOSUZ SİSTEMLER
TOBB ETÜ BİL 552 Internet Architecture
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
PERVASIVE (SÜREKLİ/YAYGIN) TEKNOLOJİLERDE İLETİŞİM ALTYAPISI
WiMAX Teknolojisi ve Uygulama Alanları
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Sistemlerinde Çok Kullanıcılı Sezme İşleminin Bulanık Mantık Yöntemiyle Gerekleştirilmesi Metin ÇİÇEK,
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Gökçen ÖZDEMİR Necmi TAŞPINAR
1/22 TÜRKSATBilişim “iletişim herşeydir”. 2/22 KURULUŞ 5189 sayılı Kanun ile 22 Temmuz 2004 tarihinde özel hukuk hükümlerine tabi ve ticaret kanunu hükümleri.
Ağ nedir?_____________________
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Bilgi Teknolojileri Araş.Görev. Semih ÇALIŞKAN 2.Hafta.
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Mobil İletişimin Gelişimi
AĞ DONANIMLARI Niğde Üniversitesi
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Temel Ağ Cihazları.
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
Bir 802.1x Kimlik Kanıtlama Uygulaması: EDUROAM Figen Bozkurt Şule Toker
AĞ TEMELLERİ.  Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır.
Sunucu İşletim Sistemleri-1
Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Araş.Görev. Semih ÇALIŞKAN 2.Hafta
GSM. GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu.
M. Erkan YÜKSEL1, A. Halim ZAİM2  
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
ETHERNET KARTI(AĞ KARTI)
Amasya Üniversitesi Semih ÇAKIR
Sunum transkripti:

WIMAX NETWORK MIMARISI S.Imran KARATOP F.Seniyye GULER Ufuk GOKCE

Wimax- Worldwide interoperability for microwawe access Wimax,basit olarak uzun bir direkten bir sinyalin minik alicilarca alinmasina dayali bir sistemdir. Wimax kapsama alanı ve hız bakımında bildiğimiz kablosuz ağlardan daha hızlı ve daha çok kapsama alanı olan kablosuz ağ teknolojisidir . WiMAX, son kullanıcıya kablo ve ADSL alternatifi olarak genişband erişim sağlayabilecek standart-tabanlı kablosuz erişim teknolojisidir. 802.16 olarak da adlandırılan WiMAX 50 km’lik bir alanda 70 Mbt/sn hızında İnternet bağlantısı vaat etmektedir.( IEEE 802.16 STANDARDI)

IEEE 802.16 standartına uyumlu olarak, “sabit”, “taşınabilir” ve son aşamada “mobil” özelliği geliştirilen WiMAX genişband erişim teknolojisinde, baz istasyonları 3-10 km lik kapsama alanında, kanal başına 40mbps kapasite sağlayabilme özelliğinde geliştirilmektedir. Bu kapasite, yüzlerce Kurumsal müşteriye T-1, binlerce bireysel müşteriye ADSL hızında erişim sağlayabilecektir.

Peki WIMAX nasil calisir???

Wimax dagitici Wi-Fi’ye benzer Wimax dagitici Wi-Fi’ye benzer.ISP(Internet Servis Provider) ilk olarak T3 yada yuksek erisim hattina sahiptir.ISP line of sign anten kullanarak kuleye baglanir, kulede non line of sight sinyal ile istemciye iletir.

WiMax line of sight antenler 66Mhz ‘e ulasabilen yuksek frekansta calisirlar. Dagitici antenler istemcisini gormek zorunda degildir.(Non line of sight) Non – line of sight kuleler Wi-Fi ye benzer aralikta calisirlar.Wimax BS(Base station),wimax aliciya sinyal yayar.(Wi-Fi access noktasinin laptop’a sinyal yaymasi gibi)

Wimax’da temel konulardan biri de ayni anda BS’e ulasmak isteyen kullanicilardan dolayi QoS’dir. Simdi ayni anda haberlesmek isteyen kullanicilardan dolayi sistemin asiri yuklenecegini dusunebilirsiniz.Wimax bu problemi su sekilde asar;kapasite sinirlari civarina ulasildiginda kullanicilari otomatik olarak baska bir wimax hucresine yonlendirir.

Wi-Fi’de istemciler access noktasina ulasmada sira kavgasina girerler(kuleye uzakliga gore siraya girmelerinden dolayi kuleye uzak olanin hizmet olmasi guctur) Wimax bu problemi MAC seviyesinde,alicilari gelis sirasina koyarak, cozumler.Boylece uzaklik problemi cozumlenmis olur.

WIMAX STANDARTLARI

Farklı alanlarda kullanım için farklı standartlar Bunlardan ilki büyük antenler vasıtasıyla sabit bilgisayarlarda kablosuz internet imkanı saglayacak 802.16a standardı Bu standart kapalı alanlarda 300 mbt\sn hız vaadediyor

802.16e standardi Bu standardın vaat ettiği hizmet, otobüste ya da trende seyahat ederken, ya da benzeri koşullar altında PDA veya dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla kesintisiz, yüksek hızda İnternet erişimi 802.16e revizyonu 3G teknolojisine rakip olarak görülüyor

Sonucda wimax teknolojisi diyor ki; Internet at home Internet at the office Internet on the go Internet everywhere!!!

OFDM ( Orthogonal Frequency Division Multiplexing – Düz açılı Frekans Bölümlemeli Çoğullama) MIMO (Multiple Input Multiple-Output – Çoklu Giriş Çoklu Çıkış) Bu iki gelişmekte olan teknoloji sayesinde servis sağlayıcılar tek bir baz istasyonundan daha fazla müşteriye hizmet sunma olanağına kavuşurken bunu daha az spektrum kullanarak gerçekleştirecekler.

OFDM, Wi-Fi (Wireless Fidelity / 802. 11 standardı ve WİMAX/802 OFDM, Wi-Fi (Wireless Fidelity / 802.11 standardı ve WİMAX/802.16 tarafından kullanılan taban radyo teknolojisidir. Dik frekans bölmeli çoğullama; veri iletimi için orthogonal(dik) frekans gönderimi sağlar. Böylece daha az enterferans olacaktır.

Wimax’in diger kablosuz teknolojilere gore avantajlari Coklu yol etkilesimi Gecikme dagilimi Saglamlik

802.11 standardı 100 metrelik bir alanda işlediği için sadece 900 nano saniyelik gecikmeleri yok sayarken, WiMAX bunun yaklaşık 1000 katı olan 10 mikro saniyelik gecikmelere karşın bağlantı hızını koruyabiliyor. WiMAX, 802.11’in kullandığı 20 MHz’lik kanal genişliğinden çok daha dar bir kanalda hizmet vererek bant genişliğini boşa harcamıyor.

802.16-2004 standardı işletmelere yüksek bant genişliğini garanti ederken bireysel kullanıcılara düşük maliyetli ve yüksek hızda İnternet olanağı sağlıyor. 802.16-2004 standardı WMAN (Wireless Metropolitan Area Network)hizmetini desteklerken neredeyse bir şehrin iki ucu olabilecek bir mesafede, 50 km’lik bir alanda geniş bant İnternet olanağı sunuyor.

Wimax ornek uygulamasi

Superonline 3.5Ghz de aldigi izin kapsamında İstanbul Beşiktaş ve Levent olmak üzere iki lokasyonda baz istasyonlarını kurdu ve testlere başladı İstanbul’da toplam 28 MHz bant genişliğinde, 3465-3472 MHz, 3493-3500 MHz, 3565-3572 MHz ve 3593-3600 MHz frekans bantlarında sistemler kuruldu

Wimax test kapsama alani

KAYNAKLAR IEEE http://computer.howstuffworks.com/wimax1.htm http://www.wimaxturkiye.com/ www.wimaxforum.org/ http://openwimax.org/ http://teknoloji.tnn.net/ http://www.elkotek.com.tr/ http://www.intel.com/netcomms/technologies/wimax/wimax_docs.htm http://seminar2.techonline.com/~intel22/spcomms04/index.shtml http://www.nortel.com http://www.superonline.com