Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM CEİT 316

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM CEİT 316"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM CEİT 316

2 DERVİŞ KARABEY PEMBE SAKALLI

3 BİLGİSAYAR AĞLARI(NETWORK)
1.Network Nedir? 1.1Network’lere Neden İhtiyaç Duyarız? 1.2 Network Getirdiği Faydaları? 2.Network’un Amaçları Nelerdir? 2.1Network(Ağ Çeşitleri)Nelerdir?

4 NETWORK NEDİR? Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır.Yüzlerce iş istasyonu veya kişisel bilgisayardan oluşabileceği gibi, iki bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla da elde edilebilir. Bir veya birden fazla bilgisayarın; dosya ve veri alış verişi yapabilmesi için birbirine bağlanarak oluşturduğu yapıya “Network” denir. Network topolojisi 3 başlık altında incelenirler. LAN, WAN ve MAN olmak üzere yapılarına göre standartları vardır.

5

6 Networklere Neden İhtiyaç Duyarız?
Bilgisayar ağları yani networklere duyulan gereksinimin ilk sebebi; düşük maliyet ile kullanıcıları birbirleri ile haberleştirmek ve uygulama/dosya paylaşmaktır. Bu sayede birden fazla kullanıcı birbirleri ile daha az maliyet harcayarak haberleşebilir ve dosya aktarımı, mesaj alış verişi sağlayabilirler. Ortak cihazları paylaşmaktır. Network üzerinde bulunan bir yazıcı veya bir scanner (tarayıcı) bütün networkteki client'ların kullanması üzere paylaştırılabilir.

7 Network Getirdiği Faydalar
Dosya Paylaşımı Düşük Maliyet Çevre Cihazlarının Paylaşımı Düşük Maliyet İle Haberleşme Daha Kolay Yönetilebilirlik

8 Network’le Amaçlananlar
Kaynak paylaşımı :Donanım, yazılım, veri paylaşımı Yüksek Güvenilirlik :Önemli dosyaların birkaç makinada yedeklenmesi Harcanacak Paradan Tasaruf : PC'lerin her geçen gün daha cazip hale gelen fiyat/performans oranı Ölçeklenebilirlik : Daha fazla işlemci eklenerek sistem performansının artması

9 İletişim : Çalışanların kendi aralarında ve dünya ile kurdukları bir iletişim ortamının olması
Bilgi : Gazetelerden tartışma gruplarına, e-posta'dan elektronik ticarete, video-konferans, WWW, ftp (dosya transferi), eğlence gibi birçok ortama internet aracılığıyla ulaşılabilmesi ve bilgi toplanmasının sağlanmasıdır.

10 Network (Ağ Çeşitleri)
Yerel Alan Ağları (Local Area Networks-LAN) Geniş Alan Ağları (Wide Area Networks-WAN) Kentsel Alan Ağları (Metropolitan Area Networks-MAN) Kişisel Alan Ağları (Personal Area Networks-PAN) Adsl, Kablosuz Yerel Ağ,3G,Gprs,Wap,Wireless

11 Yerel Alan Ağları (Local Area Networks-LAN)
İlk ağ tipimiz yerel ağlardır.Adından da anlaşılacağı üzere yerel ağlar genellikle tek bir kuruma ait ve dış dünyaya kapalı ağlardır.En uzak iki bilgisayar arasında birkaç km fazla mesafe olması beklenmez. Bilgisayarlar birbirine yakınsa 3 veya 5 metrelik hazır kablolar kullanabiliriz. LAN networku üzerindeki PC'ler birbirleri ile yakındır ve 100baseT UTP kablo ile ağ kurulmuştur.

12 Tipik kullanım alanları olarak ofisler, üniversite kampüsleri, fabrika vb endüstriyel binalar sayılabilir. Local Area Network’ler (LAN) lar bilgisayar kullanıcılarına uygulamalara ve cihazlara ulaşım, bağlı kullanıcılar arasında dosya değişimi, elektronik posta ve diğer uygulamalar yoluyla haberleşme gibi çeşitli avantajlar sağlar. LAN (yerel ağ) yüksek hızlı,hata toleranslı nispeten küçük alanları kapsayan bir veri ağıdır. Tipik bir LAN workstation,PC,yazıcı ve bunun gibi diğer cihazları birbirine bağlar.

13

14 Geniş Alan Ağları (Wide Area Networks-WAN)
Hız olarak Local Area Networkle (LAN) network'lerden yavaş olmasına rağmen en az iki LAN'ın router (yönlendirici) ile birleşmesi sonucu kurulan ağlara WAN denir. Şehirler arası ve uzak mesafeler için tasarlanmış bir network yapısıdır. Coğrafi olarak uzak mesafedeki bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılır. Genellikle kablo ya da uydular aracılığı ile uzak yerleşimlerle iletişimin kurulduğu bu ağlarda çok sayıda iş istasyonu kullanılır .

15 Örneğin iki şehir arasındaki bilgisayarlar ya da iki ülke arasındaki bilgisayarlar bu ağ ile birbirine bağlanabilir. Bu ağa örnek olarak İnternet gösterilebilir. Donanım olarak modem, telefon kabloları, Fiber Optik kablolar ve uydu haberleşmesi kullanılır.

16

17 Kentsel Alan Ağları (Metropolitan Area Networks-MAN)
Metropolitan adıyla anılmasının sebebi, bu tür ağların genelde bir şehrin tümünü veya büyük bir kısmını kapsıyor olmasıdır. Daha geniş bir bilgisayar ağ grubunu kapsar. Fiber optik kablo kullanılarak kurulan çok uzak mesafeleri (örneğin kıtaları) birbirlerine bağlayan yapıya MAN denir.

18 En iyi bilinen örneklerinden birisi kabloTV hatları üzerinden, kullanılmayan bantları kullanarak iki yönlü iletişimin kurulduğu internet bağlantısıdır.

19 Kişisel Alan Ağları (Personal Area Networks-PAN)
Birkaç metre mesafede bulunan cihazlarla kurulan ağ yapısına verilen isimdir. Genellikle USB gibi bir bağlantı kullanılırken kablosuz olarak kızılötesi ve bluetooth da kullanılabilir.

20 ADSL ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı telefon hattı üzerinden yüksek hızda bilgi transferine izin veren teknolojidir. Verinin gönderilmesi ve alınması farklı hızlarda olabildiği için asimetrik önadı kullanılmaktadır. ADSL teknolojisi standart bir telefon hattı üzerinden hem ses hem veri iletişimini mümkün kılar.

21 Dial-up bağlantıdan farklı olarak, adanmış bir hat olup, sürekli ve kesintisiz geniş band Internet erişimine olanak verir.

22 Adsl Avantajları Kesintisiz Internet: Dial-up bağlantısındaki gibi hat çevirmeniz gerekmeden ADSL telefon hattınızın 7 gün 24 saat kesintisiz Internete bağlı olması en büyük avantajıdır. ISP’ye bağlanamama ve hattan düşme gibi problemler yaşanmamaktadır. Ses ve veri iletişimi: ADSL Telefon hattınızda hem telefon görüşmesini hem de veri alışverişinizi aynı anda sağlayabiliriz.

23 Dial-up ve ISDN bağlantılara göre çok hızlı bir Internet bağlantısı sağlar. ADSL ülkemizde de dünyada olduğu gibi 128Kbps hızlarından başlayarak 2 MB ve istenirse daha yüksek hız seçeneklerine kadar sunuluyor olacaktır. Bir dial-up bağlantıdaki max.hızların 56Kbps olduğu düşünülürse, ADSL bağlantıda kat kat fazla bir bağlantı hızına sahip olunmaktadır.

24 Yüksek hız- Donanım ve kurulumda düşük maliyet
Yüksek hız- Donanım ve kurulumda düşük maliyet. Mevcut telekom altyapısı kullanıldığı için (eviniz veya işyerinizdeki mevcut telefonlarınızdan biri ADSL hattı olarak başvurusu yapılır) ) alternatif diğer genişband Internet erişimlerine göre (Leased- line, Wireless gibi) daha ekonomik bir çözün sunmaktadır. Internet kullanımınıdan dolayı ayrıca bir telefon faturası ödenmez. Telekom Dairesine sadece ses kullanım bedeli ve aylık sabit hat ücreti ödenir.

25

26 Kablosuz Yerel Ağ Kablosuz yerel ağ , kablolu iletişime alternatif olarak uygulanabilecek esnek bir iletişim sistemidir. Radyo frekans ( RF ) teknolojisini kullanarak havadan bilgi alışverişi yapar böylece kablolu bağlantı miktarını azaltır. Kablosuz yerel ağlar sağlık kurumları, hipermarketler, üretim kuruluşları, fabrikalar, akademik kurumlar gibi birçok alanda yaygın hale gelmiştir.

27 Hastanelerdeki doktorlar ve hemşireler hasta bilgilerini anında ekranlarında görebilecekleri dizüstü bilgisayarlar ya da el terminalleri ile daha üretken olurlar. Küçük danışmanlık ya da muhasebe, hesap denetleme grupları hızlı ağ kurulumu ile üretkenliklerini arttırabilir. Kampüs bahçesindeki herhangi bir öğrenci aynı anda Internet’e erişerek kendine gereken kaynakları araştırabilir.

28 Bu endüstriler (el terminalleri, dizüstü bilgisayarlar gibi) gerçek zamanlı veri transferi yapabilen cihazların getirdiği üretkenlik artışından kazanç sağlamışlardır. Günümüzde kablosuz yerel ağlar birçok iş sahasında genel amaçlı bağlantı alternatifi olarak kabul edilmektedir.

29

30 3G 3G bilindiği üzere üçüncü nesil kablosuz teknoloji anlamına geliyor.Gprs 'in bir adım sonrası olarakta tanımlanan 3G ile cep telefonlarından,cep bilgisayarlarından ve diz üstü bilgisayarlardan kesintisiz olarak sürekli bir bağlantı sağlanıyor. Bu da bize Tv izlemek ve anında görüntülü görüşme yapmak gibi birçok olanaklar sunuyor.

31 3G’nin Avantajları Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyeti Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme Görüntülü konuşmayıda sağlar Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği Gelişmiş hizmet kalitesi

32

33 GPRS Çoğu operator aylık sabit ücretten başka bir ücret talep etmiyor. Bu yüzden de bu bağlantıyı Dial-Up alternatifi olarak kabul edebiliriz. Gprs’in iyi yanı daha ucuz olmasıdır. Kötü yanı ise, Dial-Up'a göre daha yavaş olmasıdır. Bağlantı için ekstra kablo, bluetooth veya kızılötesi adaptörlere ihtiyaç duyuluyor. Tabi mobil telefonlarmızın da bu özelliği desteklemesi gerekiyor. Devamlı yer değiştiren, laptop ve benzeri aletler kullanan kişiler için ideal bir bağlantıdır.

34 WİRELESS Wireless ın anlamı kablosuz demektir, kablosuz olduğu için kablolu internetlerin getirdiği bir çok sorunu barındırmadığı için avantajları vardır, fakat aynı zamanda dezavantajları da içinde barındırmaktadır. Ayrıca (Wireless)Havadan internet bağlantısıdır.İnsanlar bir yerlere gittiğinde internete bağlanmak için o yerin patronunun internet bağlantısı şifresini alması gerekir.O şifreyi aldığında internet bağlanır.

35 Evde işyerinde, okul kampuslerinde, havaalanlarında kafeteryalarda, ve diğer halka açık alanlarda kullanılabilecek bir sistemdir.

36 Kablosuz İletişim Protokolü Wireless Application Protocol-WAP)
Wap  kullanıcıları bu teknoloji sayesinde cep telefonları veya diğer mobil terminaller aracılığıyla hiçbir kablo ve arabirim bağlantısına ihtiyaç duymadan İnternet'e erişimlerini sağlayan kablosuz iletişim standartıdır. Mobil telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar (pda) gibi mobil iletişim araçları üzerinde internet içeriği sağlayan bir teknolojidir.

37 Mobil Tv (Kablosuz Televizyon)
Mobil tv televizyon kanallarını cep telefonu üzerinden istendiği zaman, istendiği yerde izlemenizi sağlayan bir teknolojidir. Üstelik kısa süre sonra Video on Demand teknolojisi sayesinde herhangi bir kanalın programına bağlı kalmadan istediğiniz filmi, klibi, diziyi istediğiniz anda telefonumuzdan izleyebilecek, istersek telefona indirip daha sonra izleyebilileceğinizi sağlayan teknolojidir.

38 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.


"BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM CEİT 316" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları