Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GSM. GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GSM. GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu."— Sunum transkripti:

1 GSM

2 GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu iletişim protokolüdür.  Geliştirilmesinde Avrupa ülkelerinin öncü olduğu bir sistemdir.  Data ve ses transferi digital olarak yapılır.  Kapsama alanları hücrelere bölünerek planlanır.

3 GSM’in tarihi  1991 – GSM de ilk arama  1992 – Dünyada ilk GSM ağının oluşturulması  1998 – Dünyada 120 milyon GSM kullanıcı sayısına ulaşıldı.  1999 – İlk GPRS sisteminin kullanılması.  2003 - Dünyada 860 milyon GSM kullanıcı sayısına ulaşıldı.  2004 – Dünya 3G kongresi(Ülkemizde 2009 yılında hizmete girdi)  2007 - Dünyada 2.4 milyar GSM kullanıcı sayısına ulaşıldı.  2016 – 4G ülkemizde kullanılmaya başlandı.

4 GSM Numarası Nedir? GSM numarası kullandığınız operatör tarafından size sunulan ulaşılma kimliğidir. GSM Numarası halk arasında telefon numarası olarak adlandırılmış ve alışılageldiği için günümüze kadar geçen süreç içerisinde de aynı şekilde kullanılmaya devam edilmiştir. GSM numaralarının başında + işareti ve ülke kodu yer almakta daha sonra ise GSM operatörünün kodu ile size sunulan ulaşılma kimliği yer almaktadır.

5 GSM’in ortaya çıkışı  80’li yılların başında GSM çalışma grubu kurulduğunda, Avrupa’da birbirleriyle uyumsuz 7 analog hücresel şebeke bulunmaktaydı.  Danimarka, Finlandiya, Norveç,İsveç – NMT-450, NMT-900 (Nordic Mobile Telephone)  Cihazlar Amerika ve Japonya’dan ithal ediliyordu.  Amaç, tüm Avrupa ülkeleri için “ikinci nesil” olarak adlandırılan tek bir standart belirlemekti.

6 Dünya Genelinde Kullanılan Mobil İletişim Sistemleri  GSM 900/1800 - Global System for Mobile Communication  DCS 1800 - Digital Cellular System  PCS 1900 - Personal Communication System

7 Kablosuz Sistemler  1G - 1980  2G – 1991 – GPRS - 2000 – EDGE - 2003  3G - 2001 – HSDPA - 2005 – HSUPA - 2008  4G

8 1G ve 2G  1G – Analog veri iletimi – Ses taşıma odaklı – Hücresel sistem – Enterferanslara dayanıklı değildir – İsteyen her kişi, her 1G telefon görüşmesini dinleyebilir – Veri iletişimi gibi hizmetlere olanak tanımaz  2G – Sayısal teknoloji – Daha yüksek ses kalitesi – Daha büyük kapasite – Sesi ve verileri şifreleme imkanı

9 3G Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (International Mobile Telecommunications-2000) (IMT-2000), 3G (orijinal açılımı 3rd Generation, 3N ya da 3. Nesil) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Uzun mesafeler arası telefon görüşmelerini, kablosuz veri aktarımlarını ve görüntülü aramaları yapabilmemize olanak veren 3G, 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında da, eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızları (HSPA+ ile iniş yolunda 14.4 Mbit/s ve çıkış yolunda 5.8 Mbit/s’e ulaşan hızları) desteklemektedir.

10 3G Kısacası daha büyük ağ kapasitesi sağlar, böylelikle 2G ve 2.5G ye oranla daha kaliteli bir iletişim olanağına sahip oluruz.Uluslararası Telekomünikasyon Birliği üçüncü nesil (3G) mobil telefon standartlarını gelişimin hızlanması, bantgenişliğinin artması ve daha geniş uygulamaların desteklenmesi için oluşturuldu. Örnek verecek olursak, GSM (zamanımızın en yaygın cep telefonu standardı) yalnızca ses değil, kablosuz veri aktarımını da destekler ki bunu 14.4 kbps hızlarında devre anahtarlamalı olarak yapar. Fakat çoklu ortam uygulamalarının desteklenebilmesi için paket anahtarlamalı verilerin daha yüksek hızlarda ve görüntüsel (spektral) verimlilikte yapması gerekmektedir, iişte bu işi 3G yapar. Özet olarak, 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.

11 4G 3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps, wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar. 4G’ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur.

12 MS (Mobile Station) Mobil cihaz ve SIM kartından oluşur. SIM (Subcriber Identity Module - Abone Kimlik Modülü) SIM Kart aboneye ilişkin 3 tip bilgi saklar;  SABİT BİLGİLER IMSI, abone onay Şifresi  GEÇİCİ ŞEBEKE BİLGİLERİ TIMSI, Location Area İdentity  SERVİSLERE İLİŞKİN BİLGİLER Dil seçimi, telefon rehberi

13 Hazırlayanlar Büşra ÇORU Murat Oğuz YILDIRIM


"GSM. GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları