Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL AĞ TANIMLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL AĞ TANIMLARI."— Sunum transkripti:

1 TEMEL AĞ TANIMLARI

2 Ağ Nedir ? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

3 WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan kaynaklar sınırlı alan içinde ise bu ağa LAN (Local Area Network) adı verilir, uzak mesafelerde ise WAN (Wide Area Network) adı verilir.

4 WEB Servisleri İntranet Extranet İnternet

5 WEB Servisleri İntranet: Herhangi bir kurum ya da topluluğa ait bilgisayarları kapsayan ağlardır ve dışarıdan bu ağa erişimi sınırlandırır. Bu ağ birçok yerel alan ağının birleşiminden oluşabilir. Ayrıca bir geniş alan ağının kiralık hatlarını da kullanabilirler. Yani temel olarak intranet, internete çıkış sağlayan bir ya da daha fazla geçiş kapısı(gateway) bilgisayara giden bağlantılar içerir. İntranetin ana kullanım amacı,  kurumsal bilgi ve kaynakların çalışanlar tarafından kullanılmasını sağlamaktır. Ayrıca intranet gruplar arası çalışmayı ve sayısal ortamda konferansları da sağlar. Örnek, intranet.dmi.gov.tr .

6 WEB Servisleri Exranet: kurumsal bilginin bir bölümünü paylaşmak ya da ortaklar, müşteriler, perakendeciler gibi kurumlarla güvenli bir şekilde bağ kurmak için internet protokollerini ve kamusal iletişim ağlarını kullanan bir özel ağdır. Extranet, şirket dışındaki kullanıcıların kullanımına açılmış bir intranet olarak görülebilir. Örn : extranet.dmi.gov.tr .

7 WEB Servisleri Internet: bir takım özel protokoller kullanarak çalışan, uluslararası, ağlardan oluşan ağıdır. İnternet kullanıcıları, dünya çapında, ifadesi güç, yüksek miktarda bilgi, resim vb. dosyalara Microsoft Explorer, FireFox, türü yazılımlarla erişebilmektedir. İnternete, dünyanın dört bir yanından her an GB larla ifade edilen veriler eklenmektedir. İnternet’te, veri kaybı, yanlış veri, gecikmeler, bilgisayar güvenliği gibi problemler yaşansa da zamanla bunlar da muhtemelen yeni teknolojilerin İnternete uygulanmasıyla aşılacaktır. .

8 Ağ Bileşenleri Ağ Adaptörü (NIC Card) Kablo bağlantıları Hub
Switch (Ethernet Anahtarı) Router (Yönlendirici) Proxy Firewall

9 Ağ Bileşenleri Ağ Adaptörü (NIC Card): Bilgisayar ve kablo arasındaki veri akışını kontrol eder ve iletir. Kablodan alınan verinin bilgisayar için olup olmadığını da denetler. .

10 Ağ Bileşenleri Ağ kablosu: UTP Cat 5 yaygın adıyla kullanılan ağ kabloları, iki ağ kartı arasında veya ağ kartı ile Hub/Switch arasında bağlantıyı sağlar. .

11 Ağ Bileşenleri Hub: Basit olarak, bir portundan gelen sinyalin kopyalarını oluşturup, diğer tüm portlara yollar. .

12 Ağ Bileşenleri Switch (Ethernet Anahtarı): Switch bir çok portu olan ve her portuna bir bilgisayar (veya hub) bağlanan anahtarlar olarak tanımlanabilir. Bir portuna bağlı bilgisayar veya bilgisayarları MAC adreslerini okuyarak tanır. .

13 Ağ Bileşenleri Router (Yönlendirici): Gelen veri paketini okuyarak, paketin protokolünden gideceği network adresine göre pakete routing bilgisini ekleyerek oluşan paketi alıcısına en uygun yolla gönderir. .

14 Ağ Bileşenleri Proxy: Bir ağda bulunan istemciler adına, internet üzerinde bulunan nesneleri (web sayfaları, resimler, dosyalar vb.) alıp, isteği yapan istemciye ulaştıran sistemdir. .

15 Ağ Bağlantıları TCP / IP : .
Protokol, bir iletişim sürecinde, internet bağlantısını sağlayan noktalar arasındaki, gidip gelen mesajlaşmayı düzenleyen kurallar dizisidir. Bu protokoller birbirleriyle iletişim içinde bulunan gerek donanım gerekse yazılımlar arasında oluşur. İletişimin gerçekleşmesi için her öğenin bu protokolü kabul etmiş ve uyguluyor olması gerekir. .

16 Ağ Bağlantıları . IP : Internet üzerinde yer alan her bilgisayara verilen ve bir başka benzeri olmayan numaralardır. Bu numaralar sayesinde bilgisayarlar birbirleri ile haberleşebilmektedir. Bilgisayarlara TCP/IP protokolü yüklendiğinde bilgisayarın tanımlanması için IP adresi tahsis edilir. .

17 Ağ Bağlantıları . *Aynı IP kullanılmaz.

18 Ağ Bağlantıları TCP/IP’nin kompleks yapısında problemleri teşhis etmek için birçok komut kullanılır. IPCONFIG PING NETSTAT TRACERT

19 Ağ Bağlantıları IPCONFIG komutu TCP/IP ayarlarını görüntüler.

20 Ağ Bağlantıları PING komutu bilgisayarınızın TCP/IP kullanarak diğer bir IP adresine eko gönderip almak suretiyle bağlantı erişilebilirliliğini kontrol etmekte kullanılır. *

21 Ağ Bağlantıları NETSTAT komutu mevcut Network ayarlarını ve erişilebilirliği kontrol etmekte kullanılır. Bu komut, makinanın ağ kartı üzerinden yapılan bağlantılarının dökümünü çıkarır.

22 Ağ Bağlantıları TRACERT komutu alıcıya gönderilen data paketinin hangi yolları takip ettiğini gözlemlemek için kullanılan komuttur.

23 Ağ Bağlantıları FTP bağlantısının yapılması : Genel kullanım:”ftp <ftp yapılacak makinanın adresi>” şeklindedir. Komut satırına bu ifade yazılıp enter tuşuna basıldıktan sonra, kullanıcı kullanıcı adı ve şifre soran satırlarla karşılaşır. Bu alanlara gerekli kullanıcı adı ve şifre yazıldıktan sonra FTP bağlantısı sağlanmış olur.

24 Ağ Bağlantıları FTP bağlantısının yapılması
Ftp bağlantısı için girilen, kullanıcı adı ve şifresini doğru ise, Ftp sitesine bağlanırız ve aşağıdaki gibi bir mesajla karşılaşırız. Aksi takdirde yanlış, kullanıcı adı ve şifresini yanlış ise;

25 Ağ Bağlantıları FTP komutları
Ls : Bulunulan dizindeki dosyaları kısa olarak listelemek için kullanılır. get : Bağlanılan bilgisayardan tek bir dosyayı kullandığımız bilgisayara kopyalamak için kullanılır. Kullanım şekli: “get ProjeSonHali.doc” put : Bağlanılan bilgisayara dosya göndermek için kullanılır. mkdir : FTP yapilan yerde, yeni bir dizin oluşturmak için kullanılır. Y.V. rmdir : FTP yapılan yerde boş bir dizini silmek için kullanılır. Y.V. bye : FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılır.


"TEMEL AĞ TANIMLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları