ALT GİS KANAMA TANISAL YAKLAŞIMLAR RESUSİTASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DR.İNCİ ÇELİKKOL GATA AİLE HEKİMLİĞİ AD
Advertisements

Alt gastrointestinal kanamalar Cerrahi Zamanlama
Prof.Dr. Ahmet Dobrucalı
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM
Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
UÇ-YAN ANASTOMOZ APROKSİMATÖRÜ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Buluş, mikro cerrahi ve transplantasyon.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
Biçimbilimsel Özniteliklerin Eş-Oluşumlarına Dayalı Doku Betimleme Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü / İstanbul İzzet Özen Erchan Aptoula.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
PNÖMONİ.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ. GÖR. DR. A
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
İnteraktif Olgu Sunumu
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KANSER.
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Metabolik Hastalıklar vaka sunusu
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Cerrahi El Yıkama.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

ALT GİS KANAMA TANISAL YAKLAŞIMLAR RESUSİTASYON 1-GİRİŞ 2-ETYOLOJİ 3-YAKLAŞIM 4-RESUSİTASYON 5-TANISAL İŞLEMLER

GİRİŞ Anatomik olarak Treitz ligamanının distalinden kaynaklanan kanamalar "Alt Gis Kanama"olarak adlandırılır

ETYOLOJİ ANATOMİK VASKÜLER İNFLAMATUAR NEOPLASTİK Divertikülozis (%5-42) iskemi (%6-8) inflamatuar Barsak Hastalıkları-enfeksiyoz kolitler - antibiyotik ile ilişkili kolit (%3-29) Polipler ve Maligniteler (%3-11) Anorektal Hastalıklar(%6-16 (Hemorid,Anal Fissür,Rektal Ülser) Anjiodisplazi (0-3) Radyasyon Koliti (%1-3) Polipektomi-Biosi sonrası gelişen kanamalar (%3-13) Üst Gis Kanamaları ve İntestinal Kanamalar Radyasyon Talenjektazisi

YAKLAŞIM -Tipik olarak hematokezi yakınması ile başvururlar Koyu kırmızı,vişne çürüğü rengi Parlak kırmızı Parlak Kırmızı,Gaita ile karışmamış Sağ kolon Sol Kolon Rektum

Birçok çalışma alt gis kanama düşünülen hastaların komplikasyon gelişme riski açısından; "Yüksek Riskli" "Düşük Riskli" olarak sınıflandırılabileceğini göstermiş.

YÜKSEK RİSKLİ GRUP -Hemodinamik instabilite (hipotansiyon,taşikardi,senkop,ortostatik hipotansiyon...) -Kendiliğinden durmayan kanama -Önemli komorbid hastalık varlığı -ileri yaş -başka bir nedenle yatan hastada gelişen kanama -bilinen Divertikülozis veya anjiodisplazi nedenli kanama öyküsü -mevcut aspirin kullanım öyküsü -batında hassasiyet olmaması -anemi varlığı -Yüksek BUN değeri -Anormal Lökosit değerleri

RESUSİTASYON -2 tane en az 16g damar yolu veya santral damaryolu açılmalıdır. -kalp yetmezliği veya kalp kapak hastalığı olanlarda sıvı resusitasyonu esnasında dikkatli olunmalıdır -Kan ürünleri transfüzyon ihtiyacı hızla belirlenmelidir -Yoğun Bakım ünitesinde takip endikasyonu konulması açısından geç kalınmamalıdır. -Yüksek riskli gruptaki hastalar (özellikle hemodinamik olarak instabil hastalar) -Devam eden aktif kanama -Ciddi Komorbid hastalık varlığı

KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYON ENDİKASYONLARI -Genç, komorbiditesi olmayan hastada hgb değeri 7 mg/dl altına indiği zaman -Yaşlı, ciddi komorbiditesi olan hastada hgb değeri 10 mg/dl civarında tutacak şekilde -aktif kanaması devam eden hipovolemi bulguları olan hastada hgb değerinden bağımsız olarak ES transfüzyonu gerekebilir -koagulasyon faktörlerini içermediği için her 4 ü ES transfüzyonu sonrası 1 ü TDP transfüzyonu düşünülmelidir

-INR>1,5 ve Trombosit<50000 olduğu durumlarda TDP ve TS transfüzyonu düşünülmelidir -INR>3 olduğu durumlarda endoskopik girişim önerilmemesine rağmen,kontrendikasyon olarak kabul edilmemelidir. TS, TDP transfüzyonu yapılırken aynı anda endoskopik girişimler de yapılabilir

-Masif üst gis kanama ekartasyonu için mutlaka gereklidir TANISAL İŞLEMLER NAZOGASTRİK SONDA TAKILMASI -Masif üst gis kanama ekartasyonu için mutlaka gereklidir -aynı zamanda acil endoskopikl girişim öncesi mide dekompresyonu ve kolon hazırlığı açısından faydalıdır. -kahve telvesi görünümlü veya parlak kırmızı kan gelmesi üst gis kanamayı destekler -pylorun kapalı olması duodenum kanamalarını maskeleyebilir -safra içeriği gelmesi pylorun açık olduğunun göstergesidir.

RADYONÜKLİD GÖRÜNTÜLEME AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI -noninvaziv -düşük hızlı kanamalarda sensitivitesi yüksek -aralıklı kanamalar için iyi bir yöntemdir -aktif kanama esnasında yapılması gerekir -tedavisel girişim yapılamaz -kullanımı yaygın değildir -0,1-0.5 ml/dk hızındaki kanamaları tespit edebilir -tekniğin temeli ektravaze olan kontrast maddenin görüntülenmesine dayanır -kontrast madde bir kez verildikten sonra 24 saat boyunca görüntüleme tekrarı yapılabilir

BT ANJİOGRAFİ AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI -noninvaziv -kanayan odak kesin olarak lokalize edilebilir -kullanımı yaygındır -aktif kanama esnasında çekilmesi gerekir -tedavi edici özelliği yok -radyasyon ve kontrast madde maruziyeti -0,3-0,5 ml\dk hızındaki kanamaları tespit edebilir -sensitivitesi %89,spesifitesi %85 tir

ANJİOGRAFİ - 1-1,5 ml\dk hızındaki kanamaları tespit edebilir AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI -kanama odağını kesin olarak lokalize edebilir -barsak hazırlığı gerektirmez -süperselektif embolizasyon ile tedavide yeri vardır -aktif kanama esnasında yapılması gerekir -ciddi komplikasyon riski yüksek - 1-1,5 ml\dk hızındaki kanamaları tespit edebilir -Traskateter embolizasyon ve intraateryel vazopressin enjeksiyonu ile kanama kontrolünde tedavi edici özelliği vardır

KOLONOSKOPİ AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI -kanamanın hızından,lezyonun tipinden bağımsız olarak kesin tanı koydurur -tedavi edici girişimler yapılabilir -kolon hazırlığı gerektirir -sedasyondan kaynaklanan komplikasyonlar -nadir de olsa kanama odağının bulunamaması -divertikül,anjiodisplazi,hemoroid gibi birçok kanama odağının tedavisinde etkilidir -bazı gözlemsel çalışmalar ; erken endoskopik girişimlerin (<12 saat) hastanede kalış süresini, transfüzyon ihtiyacını, cerrahi operasyon ihtiyacını ve mortaliteyi azaltığını göstermiş.

KANAMA ODAĞI BULUNAMAYAN HASTALARDA -Kapsül endoskopi -İnce barsak enteroskopisi denenebilir.

Teşekkürler