Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler 1. Renk ve ışıklandırma 2. Renkli ışıklar 3. Havalandırma, sıcaklık ve nem 4. Yapı malzemeleri
1. Renk ve ışıklandırma Gri renk Akkor lamba
2.Renkli ışıklar
3.Havalandırma, sıcaklık ve nem 22-24 C havalandırılmış %45-55 bağıl nem
Yapı malzemeleri Kağıt, kumaş, halı ve diğer gözenekli malzemeler
Düzgün ve kolay temizlenebilen, koku absorbe etmeyen yapı malzemeleri tavan, duvar ve zemin Paslanmaz çelik, vinil kaplamalar teflon ve formika İlgi dağıtmayacak, rahatsız etmeyecek desen ve renk nötral renkler(gri, kurşuni, soluk kahverengi)
Ürün Kontrolleri
Örnek hazırlama Alet ve ekipmanlar Teraziler Saat Paslanmaz çelik ekipmanlar Cam eşya
Malzemeler Plastik Tahta Kaplar cam, paslanmaz çelik sırlanmış porselen Kokusuz plastik ?
Hazırlama teknikleri Kullanılacak ürün miktarı ağırlıkça veya hacimce ölçülmeli. Katılan her gıda bileşeni ölçülebilmeli Hazırlama işlemi, süre denetimi, sıcaklık, karıştırma hızı, büyüklük ve hazırlama ekipmanları Tüketim süresi
Örneklerin Sunuluşu örneklerin görünüşü, büyüklükleri, sıcaklıkları, kullanılan servis tabakları, bardaklar, kodlama, sunuş sırası, verilecek talimatlar yıkama faktörleri
1.Örnek hazırlama çiğ, pişirilmiş, parçalara ayrılmış, dilimlenmiş, püre edilmiş, suyu çıkarılmış.
Farklılık testleri- ürün tek başına;
Tercih/kabul testlerinde ürünler normalde tüketim şeklinde
standart bir yöntem standartlar ile hatırlatma Lezzet profili veya doku profil analizinde standart şart
2.Örnek sayısı tam ve eşit sayı
Alkollü içecekler dışında 4–8 Alkollü içeceklerde ise 3–4.
3. Örnek büyüklüğü Genelde paneliste "bir ağız dolusu" olarak hissedilebilecek miktarlarda örnek sunulmalıdır.
4.Örnek sıcaklığı Beyaz şarap için 16-19 0C, Kırmızı şaraplarda 18-20 0C, Süt için 15 0C, Dondurulmuş meyve suyu kons. 10-13 0C veya 23-24 0C önerilmektedir.
5.Örnek kapları Aynı büyüklükte ve renk tat ve koku geçmemeli Çok iyi çalkalama
6. Sıralama, kodlama ve örneklerin numaralandırılması ABC - ACB - BCA - BAC - CBA - CAB olarak 6'Iı kombinasyon şeklinde ve rastgele olmalıdır.
7.Maskeleme Duyusal değerIendirmede örneğe ait bazı duyusal özelliklerin ölçülen niteliğin iyi saptanabilmesi için maskelenmesi gerekebilmektedir.
Örnekleme Kayıt Defteri
Panelist Kontrolleri Panelistlerin eğitimi, Ürün-panel saatleri ilişkisi Panelist-ortam
Ürün-panel Saatleri İlişkisi Sigara Sert kahve ara öğün
Panelist-Ortam İlişkisi Renkli ışıklar, yüksek nem açık test alanları