Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
HOŞGELDİNİZ.
ISI YALITIMI.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
HAYVANLARDA ÜREME İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlar,beslenme,çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık.
ARICILIKTA İLKBAHAR ÇALIŞMALARI
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
KÜMES:Tavuk, hindi,horoz,güvercin gibi evcil hayvanların barınmasına yarayan kapalı yer
Katlanarak Artalım.
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
ELMA.
ÜRETİM YÖNTEMİ SEÇİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
Arı Kışlatma.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
ŞİMDİ Bugün, içinde yaşadığımız zamandır. Geçmiş, yaşanmış ve bitmiş, geride kalmış zamandır.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
Dünyada, Türkiye’de ve Kars’ta Kaz Yetiştiriciliği Doç.Dr.Turgut Kırmızıbayrak Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Mart 2008.
SHOT-CRETE (PÜSKÜRTME BETON)
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
MESLEKİ GELİŞİM Konular; kaynakça;
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
B) Püskürtme Hacmi Bir dekardaki yada birim alandaki tek veya çok yıllık bitkiyi ilaçlayabilmek için gerekli su miktarıdır. Püskürtme Hacmi tarla bitkileri.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
ELMA.
ASİT BOYARMADDELERLE BOYAMA
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
YIKAMA SEMBOLLERİ.
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Damızlıkların Bakımı.
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Tavuklarda kuluçka süresi 21 gündür.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
Hindi Yetiştiriciliği
GENEL HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
TAVUKÇULUKTA İŞLETME TİPLERİ ve DAMIZLIK TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Kaz Irkları Toulouse, Emden, Afrika, Pilgrim ve Çin kazları ticari yetiştiriciliği en çok yapılan ırklardandır. Kaz ırkları; ağır, orta ağır ve hafif.
HAYVANLAR ALEMİNİ GEZELİM , GÖRELİM, ÖĞRENELİM..
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
Abdülkadir ÇAKIR Hakan ÇALIŞ
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı iyi olan yapılardır. Bunun için binaya ait tüm ünitelerin yapısal ve teknik özelliklere uygun olması gerekir. Yıkamaya ve dezenfektanlara karşı dayanıklı malzeme seçilmelidir.

Bir kuluçkahanede Yumurta kabul ve fümigasyon odası Sınıflandırma ve depolama bölümü Gelişim makineleri Çıkım makineleri Civciv sınıflandırma bölümü Temizlik, işçi soyunma ve banyolar gibi odalar bulunur.

Kuluçka süresi Kaz yumurtalarında kuluçka süresi 28-35 gün arasındadır. Hafif cüsseli olan kaz ırklarında (Çin kazı) 28-30 gün Ağır cüsseli ırklarda ise 33-35 gündür.

Kuluçkalık yumurtaların seçiminde dikkat edilecek konular Yumurta büyüklüğü Yumurta şekli ve anormallikleri Kabuk kalitesi (kırık, çatlak, ince ve çok kalın kabuklu, kirli) Hava boşluğu 4

Kirli yumurtaların temizlenmesi

Fumigasyon (Tütsüleme) Fumigasyonun etkili olabilmesi için; Sıcaklık Nem Kimyasal maddenin miktarı Uygulama süresi Yumurtaların temizliği ve Fumigasyon işlemi bitince yumurtaların odadan uzaklaştırılması önemlidir.

Depolama bölümü Az kirli yumurtalar temizlendikten ve dezenfekte edildikten sonra, kirli olmayan yumurtalar ise dezenfekte edildikten sonra depolanır. Yumurtalar kuluçka makinesine konulana kadar %70-75 nem ve 12- 16 C’de depo edilmelidir.

Uzun süreli depolamalarda sıcaklık 7-10 C’ye indirilmeli ve 1 Uzun süreli depolamalarda sıcaklık 7-10 C’ye indirilmeli ve 1. haftadan sonra günlük olarak çevrilmelidir. Böylece embriyo taslağının yumurta kabuğuna yapışması engellenir.

Ön ısıtma Bekletilmiş yumurtalara kuluçka makinesine konulmadan önce ön ısıtma uygulanır. Ön ısıtma en az 24 saat süreyle 18-22 C’de yapılmalıdır.

Kuluçka makinesindeki koşullar Gelişim makinesinde; sıcaklık, nem, çevirme, su püskürtme ve havalandırma Çıkım makinesinde; sıcaklık, nem ve havalandırma önemli faktörlerdendir. Kaz yumurtalarına yüksek nem gerektiği için kuluçkanın 5. gününden 26. günün sonuna kadar 18-24 C deki su püskürtülmelidir.

Gelişim makinesinde; İlk 4 gün 99.8-100 F (37.7-37.8 C) sıcaklık ve 86-88 F (%60-65) nem 5. günden 26. günün sonuna kadar ılık su püskürtülmeye başlandığı için sıcaklık 99.5 F (37.5 C) ve nem 85F (%60) düzeyinde olmalıdır.

Çıkım makinesinde; 27. günden itibaren sıcaklık 99F (37.2 C) ve nem 95 F (%75-80) olmalıdır. Çıkım makinesinde çevirme ve su püskürtme yapılmaz.

Döllülük oranı; 100X Döllü yumurta sayısı/Kuluçkaya konan yumurta sayısı Kuluçka randımanı; 100X Çıkan civciv sayısı/Kuluçkaya konan toplam yumurta sayısı Çıkım oranı; 100X Çıkan civciv sayısı/Döllü yumurta sayısı

Döllülüğü ve kuluçka randımanını etkileyen faktörler Barınak şartları;

2. Hayvanla ilgili faktörler;