Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı iyi olan yapılardır. Bunun için binaya ait tüm ünitelerin yapısal ve teknik özelliklere uygun olması gerekir. Yıkamaya ve dezenfektanlara karşı dayanıklı malzeme seçilmelidir.
Bir kuluçkahanede Yumurta kabul ve fümigasyon odası Sınıflandırma ve depolama bölümü Gelişim makineleri Çıkım makineleri Civciv sınıflandırma bölümü Temizlik, işçi soyunma ve banyolar gibi odalar bulunur.
Kuluçka süresi Kaz yumurtalarında kuluçka süresi 28-35 gün arasındadır. Hafif cüsseli olan kaz ırklarında (Çin kazı) 28-30 gün Ağır cüsseli ırklarda ise 33-35 gündür.
Kuluçkalık yumurtaların seçiminde dikkat edilecek konular Yumurta büyüklüğü Yumurta şekli ve anormallikleri Kabuk kalitesi (kırık, çatlak, ince ve çok kalın kabuklu, kirli) Hava boşluğu 4
Kirli yumurtaların temizlenmesi
Fumigasyon (Tütsüleme) Fumigasyonun etkili olabilmesi için; Sıcaklık Nem Kimyasal maddenin miktarı Uygulama süresi Yumurtaların temizliği ve Fumigasyon işlemi bitince yumurtaların odadan uzaklaştırılması önemlidir.
Depolama bölümü Az kirli yumurtalar temizlendikten ve dezenfekte edildikten sonra, kirli olmayan yumurtalar ise dezenfekte edildikten sonra depolanır. Yumurtalar kuluçka makinesine konulana kadar %70-75 nem ve 12- 16 C’de depo edilmelidir.
Uzun süreli depolamalarda sıcaklık 7-10 C’ye indirilmeli ve 1 Uzun süreli depolamalarda sıcaklık 7-10 C’ye indirilmeli ve 1. haftadan sonra günlük olarak çevrilmelidir. Böylece embriyo taslağının yumurta kabuğuna yapışması engellenir.
Ön ısıtma Bekletilmiş yumurtalara kuluçka makinesine konulmadan önce ön ısıtma uygulanır. Ön ısıtma en az 24 saat süreyle 18-22 C’de yapılmalıdır.
Kuluçka makinesindeki koşullar Gelişim makinesinde; sıcaklık, nem, çevirme, su püskürtme ve havalandırma Çıkım makinesinde; sıcaklık, nem ve havalandırma önemli faktörlerdendir. Kaz yumurtalarına yüksek nem gerektiği için kuluçkanın 5. gününden 26. günün sonuna kadar 18-24 C deki su püskürtülmelidir.
Gelişim makinesinde; İlk 4 gün 99.8-100 F (37.7-37.8 C) sıcaklık ve 86-88 F (%60-65) nem 5. günden 26. günün sonuna kadar ılık su püskürtülmeye başlandığı için sıcaklık 99.5 F (37.5 C) ve nem 85F (%60) düzeyinde olmalıdır.
Çıkım makinesinde; 27. günden itibaren sıcaklık 99F (37.2 C) ve nem 95 F (%75-80) olmalıdır. Çıkım makinesinde çevirme ve su püskürtme yapılmaz.
Döllülük oranı; 100X Döllü yumurta sayısı/Kuluçkaya konan yumurta sayısı Kuluçka randımanı; 100X Çıkan civciv sayısı/Kuluçkaya konan toplam yumurta sayısı Çıkım oranı; 100X Çıkan civciv sayısı/Döllü yumurta sayısı
Döllülüğü ve kuluçka randımanını etkileyen faktörler Barınak şartları;
2. Hayvanla ilgili faktörler;