Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

2 KURULUŞ ÖNCESİ KURULUŞ SONRASI
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ KURULUŞ ÖNCESİ KURULUŞ SONRASI

3 KURULUŞ ÖNCESİ KURULUŞ PLANLAMASI PROJELENDİRME

4 İŞYERİNİN PLANLANMASI
YER SEÇİMİ, ÇEVRE SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, ARSA BÜYÜKLÜĞÜ, ALT YAPI TESİSLERİ, METEOROLOJİK ETKENLER,

5 YER SEÇİMİNİN ÖNEMİ

6 YER SEÇİMİNİN ÖNEMİ

7 PROJELENDİRME Altyapı, İmalat yapıları ve sosyal tesislerin uygun projelendirilmesi, Üretim teknolojisinin uygun ve güvenli seçilmesi, İş Ekipmanlarının uygun seçimi ve yerleştirilmesi,

8 YASAL MEVZUAT İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik, Diğer İlgili kurum ve kuruluşların mevzuatı, Standartlar

9 İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik:
Bu Yönetmelik 17/07/2013 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmelikte önlemler 2 ekte belirtilmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra açılacak işyerleri EK-1 deki asgari şartları sağlayacaktır. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önceki kurulmuş mevcut işyerlerinin, yürürlük tarihinden sonra 6 ay içinde EK-2 deki koşulları yerine getirmeleri gerektiği belirtilmiştir.

10 İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK GEREKLERİ
Binaların yapısı ve dayanıklılığı Yapılan işin özelliğine uygun, Yeterli sağlamlıkta olacaktır. Elektrik tesisatı Yangın ve patlama tehlikesi yaratmayacak, Çalışanların doğrudan veya dolaylı temas sonucu kaza riskine karşı korunması, Sağlanacak şekilde projelendirilip, kurulması ve işletilmesi … Tüm ekipmanın seçimi uygun olacak, yetkili kişilerce işletilecek

11 Acil çıkış yolları ve kapıları:
Doğrudan dışarıya veya güvenli bir alana açılacak ve çıkış engellenmeyecek, Sayısı, boyutları ve yerlerinin; Yapılan işin niteliğine, İşyerinin büyüklüğüne, Çalışanların sayısına uygun olacaktır. Dışarıya doğru açılacaktır. Raylı veya döner kapılar acil çıkış kapısı olarak kullanılmayacaktır., Hemen ve kolay açılabilir özellikte olacak, kilitli ve bağlı olmayacaktır. Uygun ve kalıcı işaretleme yapılacaktır. Yeterli aydınlatması sağlanacaktır.

12 DÖNER KAPILAR OTEL

13 Yangınla mücadele İşyerinin büyüklüğü, yapılan işin özelliği, kullanılan maddelerin özellikleri ve çalışan sayısının dikkate alınarak etkili,yeterli söndürme ekipmanları, detektör ve alarm cihazları bulunacaktır. Yangın söndürme ekipmanı kolay kullanılır, görünür ve erişilir olacaktır.

14 Havalandırma Kapalı işyerlerinde; çalışma şekli ve yapılan işe göre ihtiyaç duyulan yeterli temiz hava bulunması sağlanacaktır. Suni havalandırma sistemlerinde hava akımı, çalışanları olumsuz etkilemeyecek şekilde olacaktır.

15 HAVALANDIRMA

16 FARKLI DİZAYNLARDA HAVA AKIMININ YOLLARI

17 Ortam sıcaklığı Çalışma şekli ve çalışanların harcadıkları güce uygun olacaktır. Kullanım amacına uygun sıcaklık temin edilecektir. (Dinlenme, soyunma, duş, tuvalet,yemekhane, ilkyardım odaları) Pencere ve çatı aydınlatmaları güneş ışığının olumsuz etkisini önleyecek şekilde olacaktır.

18 Aydınlatma İşyerinin gün ışığıyla yeterince aydınlatılması esastır. Mümkün olmadığı durumlarda uygun ve yeterli suni ışıkla aydınlatma sağlanacaktır., Aydınlatma sistemleri kaza riski oluşturmayacak türde olacak ve uygun yerleştirilecektir. Kaza, acil durumlarda yedek aydınlatma sistemi bulunacaktır.

19 AYDINLATMA

20 Taban, duvar, tavan ve çatı
Taban döşeme ve kaplamaları, kuru, düz ve kaymaz şekilde olacak,tehlikeli eğimler, çukurlar ve engeller bulunmayacaktır. İşin niteliği ve çalışanların yaptıkları işe göre uygun bölümlere ayrılacaktır. Duvarlar uygun hijyenik malzemelerle kaplanacaktır. Çatılara çıkılmasına ve çalışılmasına güvenli ekipman kullanımı ile izin verilecektir.

21 DIŞ ETKİLERDEN TAMAMEN KORUNMALI
ÇATI ISI, RÜZGAR, YAĞMUR, KAR DIŞ ETKİLERDEN TAMAMEN KORUNMALI

22 Güvenli bir şekilde açılır, kapanır ve ayarlanabilir olacak,
Pencereler Güvenli bir şekilde açılır, kapanır ve ayarlanabilir olacak, Temizliği güvenli şekilde yapılabilir özellikte olacaktır. Pencere ve menfezlerin aydınlık veren yüzeyleri toplamı İşyeri taban yüzeyinin en az 1/10 oranında olacaktır.

23 Kapı ve girişler Yeri, sayısı ve boyutları ile yapıldıkları malzemeler çalışanların rahatça girip çıkmalara uygun olacaktır. Saydam kapılar görünür şekilde işaretlenecektir. Her iki yöne açılabilen kapılar saydam malzemeden yapılacak veya karşı tarafın görünmesini sağlayacak saydam kısımları olacaktır. Raylı kapılarda raydan çıkmayı ve devrilmeyi önleyecek güvenlik sistemi bulunacaktır.

24 Kapı ve girişler Yukarı doğru açılan kapılarda aşağı düşmeyi önleyecek güvenlik sistemi bulunacaktır. Kaçış yollarında bulunan kapılar uygun şekilde işaretlenecektir. Araçların geçtiği kapı ve geçitler yayaların geçişi için uygun değilse bu mahallerde yayalara ayrı geçiş kapıları yapılacaktır. Mekanik kapıların kaza riski taşımaması sağlanacaktır.

25 Ulaşım yolları-tehlikeli alanlar
Merdivenler, yükleme yerleri ve rampalar dahil bütün yollar, yaya ve araçların güvenli hareketlerini sağlayacaktır. Yayaların kullandığı ve/veya araçlarla malzeme taşımada kullanılan yollar, kullanıcı sayısı ve yapılan işin özelliğine uygun boyutlarda olacaktır. Araç trafiğine açık yollar ve kapılar, koridorlar ve merdivenler arasında yeterli güvenlik mesafesi bırakılacaktır.

26 Yürüyen merdivenler-bantlar:
Güvenli şekilde çalışmaları sağlanacak, kolay fark edilebilir- kolay ulaşılır acil durdurma tertibatı bulunacaktır. Yükleme yeri ve rampalar Taşınacak yükün boyutuna uygun olacaktır. Yükleme yerlerinde en az bir çıkış yer bulunacaktır. Yükleme rampaları işçilerin düşmesini önleyecek şekilde güvenli olacaktır.

27 Çalışma yeri boyutları ve hava hacmi
Çalışılan yerin taban alanı yüksekliği ve hava hacmi işçilerin rahat çalışmalarını sağlayacak şekilde ve yeterli olacaktır. İSİGT Madde:7-8 Tavan yüksekliği en az 3 m olacaktır Hava hacmi en az 10 m3 olacaktır

28 Dinlenme yerleri Yapılan işin özelliği nedeniyle çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından gerekli hallerde veya 10 ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde uygun dinlenme yeri sağlanacaktır. Çalışma süresi işin gereği olarak sık ve düzenli aralıklarla kesiliyorsa ve ayrı bir dinlenme yeri yoksa, bu aralarda dinlenmeyi sağlamak üzere uygun yerler yapılacaktır. Gebe ve emzikli kadınlar için dinlenme yeri

29 Soyunma yerleri, duş, tuvalet, lavabo
Uygun soyunma yeri ve elbise dolabı bulunacaktır. Yapılan işin veya sağlıkla ilgili sebeplerin gerektirmesi halinde uygun duş tesisleri kurulacaktır. Çalışma yerlerine, dinlenme odalarına, soyunma yerlerine, duş ve yıkanma yerlerine yakın yerlerde yeterli sayıda ve kadın erkek için ayrı ayrı tuvalet ve lavabo bulunacaktır.

30 İlk yardım odaları İşyerinin büyüklüğü, yapılan işin niteliği ve kaza riskine göre ilk yardım oda veya odaları bulunacaktır. Yeterli ilk yardım malzeme ve ekipmanları bulundurulacaktır. Buralar uygun olarak İşaretlenecektir. Çalışma şartlarının gerektirdiği her yerde her an erişilebilecek ilk yardım ekipmanlarının bulunması sağlanacaktır.

31 Engelli işçiler Engelli işçilerin çalıştığı işyerlerinde bu işçilerin durumlarının dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Kapılar Geçiş yerleri Merdivenler Duşlar Lavabolar Tuvaletler

32 Açık alanlardaki çalışmalar
Açık çalışma yerleri, yollar ve diğer açık alanlar yaya ve araç trafiğinin düzenli olarak yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenecektir. Açık çalışma alanları, gün ışığının yeterli olmadığı hallerde yeterli şekilde aydınlatma sağlanacaktır. İşçiler; Olumsuz hava şartları ile cisim düşmelerine karşı korunacaktır. Zararlı düzeyde gürültüden ve gaz, buhar, toz gibi zararlı dış etkilerden korunacaklardır. Tehlike durumunda işyerinin kısa zamanda terk edebilecek veya kısa sürede yardım alabileceklerdir. Kayma veya düşmelere karşı korunacaklardır.

33 Bilgilendirme ve katılım
İşçiler ve/veya temsilcileri, işyerinde alınan sağlık ve güvenlikle ilgili tüm önlemler hakkında bilgilendirilecektir. İşçilerin veya temsilcilerinin İSG ile ilgili olarak görüşleri alınacak ve bu süreçlere katılımları sağlanacaktır.


"İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları