Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme"— Sunum transkripti:

1 çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
Hazırlayan:Beyza BİLGİN Öğretmen:Tuncer ALTIPARMAK

2 tozlaşma Erkek organın başlık kısmında çiçek tozlarının (polenlerin)dişicik tepesine ulaşmasına TOZLAŞMA denir.

3 Tozlaşmanın yollarI: Polenlerin bir çiçekten diğer bir çiçeğe taşınmasında havanın, (rüzgar) hayvanların, (böceklerin ve kuşların) suların ve insanların etkisi ile tozlaşma olur. İnsan eliyle yapılan tozlaşma suni (yapay) tozlaşmadır. Bazen insanlar verimi artırmak ve dayanıklı bitkiler elde etmek için özellikle polenleri dişicik tepesine taşır.

4 Tozlaşma ile dişi organın tepeciğine konan polen, buradaki nemli ve yapışkan sıvıya tutunur ve polenin dış gömleği açılır. Dişicik borusuna doğru bir uzantı oluşur. Bu uzantıya polen tüpü denir. Polen tüpü yumurtalığa kadar uzanır ve yumurta hücresini bulur ve birleşir.  İşte erkek üreme hücresi çiçek tozu (polen) ile dişi üreme hücresi yumurtanın birleşerek, çekirdeklerinin kaynaşması olayına döllenme denir. Döllenme sonucu döllenmiş yumurta hücresi zigot oluşur. Kısa süre içinde bölünmeye başlayan zigot, bitkinin küçük bir taslağı olan embriyoyu meydana getirir.  Bu aşamadan sonra, çiçekte çanak ve taç yapraklarla erkek  organın görevi bitmiştir. Bu organlar sararır, solar ve dökülür. Büyüme Tozlaşma ile dişi organın tepeciğine konan polen, buradaki nemli ve yapışkan sıvıya tutunur ve polenin dış gömleği açılır. Dişicik borusuna doğru bir uzantı oluşur. Bu uzantıya polen tüpü denir. Polen tüpü yumurtalığa kadar uzanır ve yumurta hücresini bulur ve birleşir.  İşte erkek üreme hücresi çiçek tozu (polen) ile dişi üreme hücresi yumurtanın birleşerek, çekirdeklerinin kaynaşması olayına döllenme denir

5 DEVAMI . Döllenme sonucu döllenmiş yumurta hücresi zigot oluşur. Kısa süre içinde bölünmeye başlayan zigot, bitkinin küçük bir taslağı olan embriyoyu meydana getirir.  Bu aşamadan sonra, çiçekte çanak ve taç yapraklarla erkek  organın görevi bitmiştir. Bu organlar sararır, solar ve dökülür.

6 gelişme Döllenmeden sonra bitki, embriyonun ve besin deposunun bulunduğu bir yapı oluşturmaya başlar. Tohum taslağı denen ve tohumu oluşturacak olan bu yapı, yumurtalık içinde meyve ile birlikte gelişir. Bitkinin tohumu olgunlaşır.

7 Çiçeğin kısımları: Dişi üreme organın kısımları:
Tepesi:Dişicik borusunun yassılaşmış üst kısmıdır. Tepecik, pürüzlü görünümlü olup, nemli ve yapışkan bir salgı salgılar. Böylece, tepecik üzerine gelen çiçek tozlarının burada tutulması sağlanır.

8 devamI: Dişicik Borusu: Yumurtalıktan yukarı doğru uzanan kısımdır. 

9 devamI: Yumurtalık: Dişi organın alt kısmında bulunan şişkin kısımdır. Dişi organın üreme hücresi olan yumurta, yumurtalıktaki tohum taslağı içindedir. 

10 Erkek üreme organI: Başçık ve Sapçık:
Filament (sapçık) ve anter (başçık) olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Filament, anterin çiçeğe tutmasını; anter ise, polen oluşumunu sağlar.

11 Beni izlediğiniz için teşekkür ederim HAZIRLAYAN:Beyza BİLGİN ÖĞRETMEN:Tuncer altIparmak kaynak:


"çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları