Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ

2 EL YIKAMA Ellerimizi Neden Yıkamalıyız?
Günlük yaşantımızda en fazla kirlenen organlarımız ELLERİMİZ’dir. Mikroorganizmalar (bakteri,virüs,parazitler,..vs.) havada, suda, toprakta yaşabildikleri için ellerimiz, dokunduğumuz her şeyden çok kolay kirlenmektedir. Böylelikle ellerimiz hem hafif hastalıkları hem de öldürücü pek çok hastalığı beraberinde her yere taşıyabilir.

3 YÜZ TEMİZLİĞİ Sabah kalkınca uykumuzun açılması ve güne iyi başlayabilmek için yüzümüzü yıkamalıyız.

4 DİŞ SAĞLIĞI VE TEMİZLİĞİ
6 ayda bir diş hekimine kontrole gidin. Dişlerinizi düzenli olarak günde iki kere fırçalayın.

5 Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır?-1
Dişlerin; Dış kısmı, Ağız boşluğuna bakan kısmı, Yemeklerin çiğnendiği üst tarafı fırçalanmalıdır.

6 Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır? -2
-Dil, üzeri çok fazla geriye gidip mideyi bulandırmadan süpürülerek temizlenmelidir. -Son olarak gargara yapıldığında tüm ağız içi boğaza kadar temizlenmiş olur.

7 -Diş fırçaları 3 ayda bir
değiştirilmelidir. -Diş fırçası kişiye özel olmalıdır. -Diş fırçalama süresi 2-3 dakika olmalıdır. -Diş macunu nohut kadar sürülmelidir.

8 SAÇ TEMİZLİĞİ -Saç dipleri mikropların yaşaması için çok uygundur. Bu nedenle de saçlarımızın temizliğine ve bakımına dikkat etmeliyiz. -Saçlarımızı düzenli olarak haftada 2-3 kere yıkamalı ve her gün sabah kalkınca kendimize ait tarak ile mutlaka taramalıyız.

9 Saçlar yıkanmayınca yağlanır,kepeklenir ve sonunda dökülür.
Saçlar, temiz bakılmadığı zamanda bit gibi vücut parazitlerinin yerleşme- sine neden olur

10 BİTLE MÜCADELE Saç normal bir Durulanır. Havlu ile kurulanır.
şampuanla yıkanır. Durulanır. Havlu ile kurulanır.

11 Tıbbi saç kremi çalkalanır.
Ovuşturarak kremin saça iyice nüfus etmesi sağlanacak şekilde uygulanır. (Özellikle ense ve kulak arkalarına dikkat edilerek.)

12 10 dakika saçlar kremli olarak beklenir.
Bol su ile durulanarak kurutulur.

13 İlaçlar saç biti ve sirkelerini öldürür. Ölü bit ve yumurtalar saç telleri arasında kalır. Bunlar ince uçlu bir tarak veya elle özenle temizlenmeli-dir.

14 TIRNAK BAKIMI Tırnaklar özellikle de uzun tırnaklar mikropların en sevdiği yerlerdir. Tırnaklarımızı düzenli olarak banyo öncesi veya sonrası kesmeliyiz. Tırnakların alt kısımlarında kir ve yağ kolayca birikir. Ayrıca burada mikroplar barınabilir,tırnak yemek, bu nedenle sağlığa zararlı bir alışkanlıktır.

15 KULAK TEMİZLİĞİ Kulak içine herhangi bir cisim sokulmamalıdır.
Kulak temizliğinde kulak arkasının temizliği unutulmamalıdır.

16 BANYO Derimiz genel olarak mikroplar için iyi bir beslenme ve barınma kaynağıdır. Vücut temizliği bu yüzden çok önemlidir. Genel vücut temizliği için haftada en az 2-3 kez banyo yapılmalıdır. Her banyodan sonra iç çamaşırları ve giysiler değiştirilmelidir.

17 TUVALET KULLANIMI

18 Tuvaletler en önemli mikrop kaynağıdır
Mikroplar ıslak yerlerde ve özellikle tuvaletlerde çok hızlı çoğalırlar Tuvaletler en önemli mikrop kaynağıdır Unutmamalıyız ki mikroplar ıslak ve güneş görmeyen yerlerde ve özellikle tuvaletlerde çok hızlı çoğalırlar. Tuvaletler en önemli mikrop kaynağıdır. Eğer kendimizi ve tuvaletlerimizi temiz tutarsak hem sağlığımızı hem de tuvaletlerimizi koruruz. 18

19 Tuvalette temizlenirken elimize çok miktarda mikrop bulaşabilir
Kirli eliyle yiyeceklere dokunan bu arkadaşımıza sizce ne olabilir? Tuvalette kakamızı yada çişimizi yaparak ihtiyacımızı giderdikten sonra temizliğimize dikkat etmezsek mikroplar elimizde kalır. Bir şey yediğimizde, elimizi ağzımıza götürdüğümüzde, gözümüzü ovuşturduğumuzda mikroplar vücudumuza girer, 19

20 Tuvalette temizlenirken tuvalet kağıdı kullanmalıyız
Tuvalet kağıdı elimizi kirlenmekten korur Tuvaletten önce ve sonra ellerimizi yıkayarak mikropları elimizden uzaklaştırırız. Ayrıca tuvalette elimize kakamızın yada çişimizin bulaşmaması için tuvalet kağıdı kullanmalıyız. Tuvalet kağıdı elimizi kirlenmekten korur. O zaman tuvalet kağıdının nasıl kullanıldığını hep birlikte öğrenelim. 20

21 Temizlenirken önden arkaya doğru silmeye dikkat etmeliyiz
Tuvalette temizlenmek için, elimize yeterli miktarda tuvalet kağıdı alırız Temizlenirken önden arkaya doğru silmeye dikkat etmeliyiz Tuvalete girmeden önce ellerimizi biraz önce öğrendiğimiz biçimde yıkıyoruz. Tuvalette ihtiyacımızı giderdikten sonra elimize parmaklarımızın ucunu da kapatacak miktarda tuvalet kağıdı alırız. Popomuzu önden arkaya doğru temizleriz. Yani çişimizi yaptığımız yerden kakamızı yaptığımız yere doğru temizleriz. 21

22 Tuvalet kağıdını kapaklı bir çöp kutusuna atmalıyız
Sonra sifonu çeker ve ellerimizi yıkarız Tuvalet kağıdını klozete veya kapaklı bir çöp kutusuna atabiliriz. Tuvaletten çıkarken tuvaleti temiz bırakmak için ne yapıyoruz son olarak? Sifonu çekiyoruz. Ve son olarak yine öğrendiğimiz biçimde ellerimizi yıkıyoruz. 22

23 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Perihan TAMGAÇ


"GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları