GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
  Kaynağa atıfta bulunmak zorunludur fakat sadece kaynağa atıfta bulunmak yeterli değildir.  [Atıfta bulunma şunları içerir: Görüntünün/videonun.
Advertisements

FATİH Projesi Eğitimde Teknoloji Kullanımı Kursu
Ardesenmyo.wordpress.com.
Restaurant Yönetim Sistemi
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Büyülü Bir Dünyaya Hoşgeldiniz. Masaüstünde Windows’dan Linux’a Geçiş Barış Özyurt )
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
‘AVRUPA’DA AKCIĞER SAĞLıĞı’ - GERÇEKLER VE RAKAMLAR.
SOYUT MÜLKİYET NEDİR? Soyut mülkiyet, en yalın haliyle onu düşünüp bulanın(yaratıcısının) sahip olduğu bir şeydir. Web sitenizin tüm bileşenlerinin yasal.
AB 7. ÇP ve Fikri Mülkiyet Hakları
GÜVENLİK, TELİF HAKLARI VE HUKUK
AÇIK KAYNAK KOD Ayhan KOÇ 2009.
Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Universal Bilgi Teknolojileri
Dosya Adları ve Uzantıları
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR ve ETİK.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
TELİF HAKLARI SUNUM ÖDEVİ
YAZILIM HAKLARI İÇİNDEKİLER 1-)Telif Hakkı Nedir Ve Ne İşe Yarar?
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
YAZILIM.
YAZILIM.
TELİF HAKKI.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMİ.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
TELİF HAKKI.
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. YAZILIM Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
YAZILIM 2.Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları.
Adı:ibrahim soyadı:nergizka no:
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cihan AYGÜL
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
CEMİL ŞAHİN Bilişim Tek. Öğrt.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
İŞ KURALLARI  Çalışanların sisteme kayıtlı olması gerekmektedir.  Her bir çalışan sisteme kullanıcı adi ve şifresi ile login olarak girmelidir.  Satışı.
LİSANSLAMA GPL LİSANSI AVANTAJI VE DEZAVANTAJI HAZIRLAYAN : MERVE ŞİMŞEK.
Özgür yazılım nedir?. Enver ALTIN
Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar Volkan Uygun Linux Kullanıcıları Derneği.
Lisanslama- GPU Lisansı Avantajı ve Dezavantajı BERK YAĞıZ İMREN
ÖZGÜR YAZILIM VE ÖZGÜR LİSANSLAR
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
MM-Malzeme Yönetimi Genel Sunumu
Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM.
BTEP205 İşletim Sistemleri BTEP103 Bilgisayara Giriş
TELİF HAKKI.
İŞLETİM SİSTEMİ Adem ÇİMEN İşletim Sistemi Nedir
YEDEKLEME NEDİR? YEDEKLEME YAZILIMLARI NELERDİR?
KERİM KAYA 10/C macOS, her Mac’e hayat veren işletim sistemi. Başka bilgisayarlarda mümkün olmayan şeyleri yapmanızı sağlıyor. Çünkü üzerinde çalıştığı.
Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Projesi Destekleri ve ihracat pazara giriş belgeleri destekleri, Hibe 1 milyon Dolar destek
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Emre AKADAL Şebnem ÖZDEMİR Dr. Zerrin AYVAZ REİS
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Sunum transkripti:

GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR? LİSANSLAMA NEDİR ? GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR? ONUR CASUN 1120203069

LİSANSLAMA NEDİR? Lisanslama teriminin Microsoft tarafından yapılmış tanımı şu şekildedir : “Lisans ve bağlı sözleşmeler, telif hakları altında üretilen bir ürünün üretici firma/kişi açısından nasıl kullanacağını tanımladığı bir sözleşmedir. Bunun kapsamı, lisans sözleşmesinde veya üretici firmanın ek uyarıları ile belirtilir.”

YAZILIM KORSANLIĞI NEDİR? Lisans sözleşmesindeki maddelere uymayıp yazılımı kaçak olarak kullanmaya, kopyalamaya ve dağıtmaya devam eden kullanıcıların yaptığı eyleme “Yazılım Korsanlığı” denir. Bu doğrultuda gerçekleştirilecek herhangi bir hukuki işlemde, korsan yazılım kullanan şahıs ve kurumların genelde savunma şansı yoktur. Ve çok büyük cezalarla karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır. Çünkü yazılım, lisans anlaşması maddelerince korunmakta ve maddelerinde hangi durumlarda cezai işlem uygulanacağı belirtilmektedir. Siz de yazılımı yüklerken bu anlaşmayı kabul ettiğiniz için temize çıkabilmeniz çok zordur.

Lisanslama Çeşitleri OEM Lisanslama (Original Equipment Manufacturer) OPEN Lisanslama Kutu Lisanslama - FPP (Full Packaged Product)

OEM Lisanslama OEM Lisansı bilgisayar ile birlikte gelir. Satılamaz veya kopyalanamaz ayrıca başka bir bilgisayarda kullanılamaz. OEM Lisanslı ile gelen bilgisayarlarda farklı bir program ya da sürüm kullanılamaz. ( Win XP OEM Lisanslı bir Bilgisayarda Win 7 kullanılamaz)

OPEN Lisanslama Microsoft’un genelde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için oluşturduğu bir lisans programıdır. Bilgisayar sayısı 5 ve daha fazla olan firmalar için uygundur. Kurum tarafından satın alınabileceği gibi şahıslar tarafından da satın alınabilir. Kısacası, en az 5 Microsoft lisansı ile “Open Lisans” programına katılabiliriz. “Open Lisans”lar kuruma yada kişiye ait lisanslardır. Satın alım sonrasında kurum yada kişi adına düzenlenmiş bir Lisans belgeniz olur. Ve yine özel bir Open Lisan anlaşma belgeniz olur. Bu anlaşmada lisansları nasıl kullanmanız gerektiği, hangi amaçla kaç kopya oluşturulabileceği, nerelerde kullanılabileceği gibi tarafınızdan kabul edilmiş bilgiler vardır. Bilgisayarlar üzerine yapıştırmanız gereken orijinallik etiketleri yoktur. Ve bu lisanslar genelde her makine için etkinleştirme gerektirmez. Bir kez etkinleşmesi yeterlidir. Diğer tüm makineleri lisans anlaşmanızdaki sayı kadar etkinleştirmeden kurabiliriz. Özet olarak; bu lisansları kurumunuz içinde istediğiniz bilgisayarlarda, ancak satın aldığınız sayı kadar kullanabilirsiniz.

Kutu Lisanslama (Full Packaged Product) Donanımdan bağımsız olarak istenilen bilgisayara kurulabilir ancak aynı anda birden fazla bilgisayara kurulamaz. Tek lisans olarak satın alınabilir. OEM ürünlerden farklı olarak bilgisayara ait bir lisans değildir. Yani kutulu ürünü farklı bir bilgisayarda eskisini kaldırmak şartıyla tekrar kullanabiliriz. Open lisans gibi ürünü satın alan kişiye ait bir lisanstır. Ürün sözleşmesinde belirtildiği şekilde devredilebilir yada tekrar satılabilir. Kutulu ürünler içerisinde de bir adet orijinallik sertifikası ve bir adet son kullanıcı lisans sözleşmesi bulunur. Ayrıca kurulum CD’si ve kitapçıkta bulunur. Bu orijinallik etiketinin bilgisayar üzerine yapıştırılması gerekmez. Çünkü bilgisayara ait bir lisans tipi değildir. Lisansın geçerli olabilmesi için Ürünün kutusu ve orijinal CD’si, son kullanıcı lisans sözleşmesi ve ürün faturasının bir kopyasının saklanmış olması gerekir.

GPU LİSANSLAMA AVANTAJLARI Donanım güvende ve garanti altında olur. GPU kaynaklı bir hata oluştuğunda garanti süresi devam ettiği süre içerisinde kullanıcıların bütün hakkı kendisinde saklıdır. Ekran kartı güncellemelerini eksiksiz bir biçimde indirebilir. GPU daima güncel tutulur. Yazılım ile ilgili tüm başlıklar(resim,video,metin,animasyon vb.) ve telif hakları , beraberinde gelen yazılı malzemeler ve yazılımın tüm kopyaları dağıtıcı şirketin veya tedarikçilerinin mülkiyetindedir. Yazılım telif hakları kanunları ve uluslararası anlaşma hükümlerince korunmaktadır. Linux işletim sistemi üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış olan yazılım, herhangi bir şekilde değiştirilmediği sürece (sıkıştırılmış dosyaları açma haricinde), kopyalanabilir ve dağıtılabilir. 

GPU LİSANSLAMA DEZAVANTAJLARI Müşteri yazılımın bir kopyasını tek bir bilgisayar üzerine yükleyebilir ve o bilgisayar üzerinde kullanabilir ve yazılımın yedek kopyasını almak haricinde hiçbir şekilde yazılımı kopyalayamaz. Yazılım lisansı farklı bilgisayarlara paylaştırılamaz veya farklı bilgisayarlar üzerinde eş zamanlı olarak kullanılamaz. Ters Mühendislik Yapılamaz. Müşteri yazılıma ters mühendislik işlemi, geri derleme yapamaz veya yazılımın kaynak kodunu oluşturamaz ve diğer hiçbir şekilde kaynak kodu elde etmeye teşebbüs edemez. Bileşenler Ayrılmaz. yazılım tek bir ürün olarak lisanslanır. Bileşenleri birden fazla bilgisayarda kullanılmak üzere ayrılamaz veya herhangi bir şekilde diğer parçalardan ayrı olarak kullanılamaz. Müşteri yazılımı bir başkasına kiralayamaz. GPU Lisanslama pahalı bir işlemdir ancak büyük üretici firmalar tarafından kullanılır.(Nvidia, AMD(ATI))

GPL Lisansı Birçok yerde duymuş olduğumuz GPL lisansının tam anlamı GNU GPL ve açılımı “General Public License” anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığı genel kamu lisansıdır. Bu lisans ilk defa açık kaynak kodlu üreticilerin kodlarının kapalı kaynağa dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış bir lisans türüdür. GPL lisansı kullanım şartlarının değiştirilmeden istediğiniz şekilde kullanmanıza izin verir. GPL lisanslı bir ürün ile neler yapabilirsiniz? Değiştirebilir Kopyalayabilir Yeniden dağıtabilir Satabilir! (Açık kaynak olmak şartıyla) Kullanabilir Lisans şartlarını değiştirmediğiniz süre boyunca istediğinizi yapabilirsiniz.

KAYNAKLAR https://www.microsoft.com/en-us/licensing/default.aspx https://www.microsoft.com/en-us/licensing/default.aspx  http://www.serhatakinci.com/index.php/microsoft-lisanslama- modelleri.html https://www.geforce.com/drivers/license http://www.cihanaksoy.com/genel/gpl-lisansi-nedir/