Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
Donanım ve Yazılım Ne Demektir? Dış Donanım ve Çevre Birimleri Sistem Birimi ve İç Donanım Birimleri Bilgisayar Yazılımları Aliye Pozcu Ortaokulu

2 Donanım ve Yazılım Ne Demektir?

3 Donanım ve Yazılım Ne Demektir?
Bir bilgisayarı meydana getiren ve elle tutulup gözle görülebilen bütün fiziksel parçalarına denir. Bir bilgisayarda belirli görevleri yerine getirmek için yazılmış her türlü komut dizisi ve programa denir.

4 Bilgisayar Yazılımları

5 Yazılım Ne Demektir? Bir bilgisayarda belirli görevleri yerine getirmek için yazılmış her türlü komut dizisi ve programlara yazılım denir. Örneğin; internette gezinmek, video izlemek, resim çizmek, yazı yazmak, görüntülü görüşme yapmak veya mesajlaşmak için yazılmış çeşitli yazılımlar bulunmaktadır.

6 Yazılım Çeşitleri? Yazılım Sistem Yazılımları Uygulama Yazılımları
Bilişim Teknolojileri araçlarında, kullanım amaçlarına göre 3 türlü yazılım vardır. Yazılım Sistem Yazılımları Uygulama Yazılımları Programlama Dilleri

7 Sistem Yazılımları Bilişim Teknolojileri araçlarında kullanılan donanımların çalışabilmesi ve kullanılabilir duruma gelmesi için gerekli olan yazılımlardır. Donanım birimlerinin birbirileri ve diğer yazılımlar ile uyumlu bir şekilde çalışması sistem yazılımları sayesindedir. Sistem Yazılımları İşletim Sistemleri Donanım Sürücüleri BİOS

8 Uygulama Yazılımları Bilişim Teknolojileri araçlarında müzik dinlemek, oyun oynamak, yazı yazmak, muhasebe işlemleri yapmak, grafik çizimleri oluşturmak veya internette gezinmek vb. işlemler için kullanılan yazılımlardır.

9 Uygulama Yazılımları Peki ya oyunlar?

10 Programlama Dilleri Programcılar, uygulama geliştiriciler veya yazılım şirketleri tarafından sistem veya uygulama yazılımı oluşturmak için kullandıkları özel yazılımlardır.

11 Yazılımlara Neden İhtiyaç Duyarız?
Yazılımlar, bilgisayarlarımıza, akıllı telefonlarımıza veya tabletlerimize yeni özellikler kazandırmak için yüklenir. Her yazılım yeni bir özellik demektir. Örneğin; görüntülü görüşme yapmak için bilgisayarlarımızda Skype, mobil cihazlarımızda ise Tango vb. yazılımlara ihtiyaç duyarız.

12 Yazılımlara Neden İhtiyaç Duyarız?
Veya, bilgisayarımızda ya da mobil cihazlarımızda zararlı yazılımlara karşı bizi korumak için yine güvenlik yazılımlarına ihtiyaç duyarız.

13 Yazılımlara Neden İhtiyaç Duyarız?
Hiç bilgisayarınızda bir programı çalıştırırken böyle bir uyarı ile karşılaştınız mı?

14 Yazılımlara Neden İhtiyaç Duyarız?
Her program ile oluşturulmuş dosyaların kendine özgü bir yazılım şifrelemesi vardır. O yüzden bilgisayarlarımızda yüklü olan dosyaları ancak uyumlu bir program ile açabiliriz.

15 Yazılımlara Neden İhtiyaç Duyarız?
Tabiki bilgisayarda bir dosyayı açmak için tek bir program yoktur. Çoğu dosyayı aynı işi yapan farklı yazılımlar ile birlikte açabiliriz.

16 Yazılım Lisansları Bütün yazılımların, ne şekilde ve kimler tarafından kullanılabileceğini gösteren lisans sözleşmeleri vardır. Bu sözleşmelerde ilgili yazılımın kaç tane bilgisayarda ve ne kadar süreliğine kullanılabileceğini belirten şartlar yazılıdır. Ücretsiz (Freeware) Yazılımlar Dağıtımı ve kullanımı tamamen ücretsiz olan yazılımlardır. Paylaşımlı (Shareware) Yazılımlar Belirli süreler için (15-30 gün) kullanımı ücretsiz olan yazılımlardır. Demo Yazılımlar Bazı özellikleri kısıtlanmış olan yazılımlardır. Açık Kaynak Kodlu (Open Source) Yazılımlar Kaynak kodu herkese açık olan ve üzerinde değişiklikler yapılabilen yazılımlardır. Ücretli Yazılımlar Kullanımı lisans kodu ile mümkün olabilen, tamamen ücretli yazılımlardır.

17 SON


"BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları