Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YEDEKLEME NEDİR? YEDEKLEME YAZILIMLARI NELERDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YEDEKLEME NEDİR? YEDEKLEME YAZILIMLARI NELERDİR?"— Sunum transkripti:

1 YEDEKLEME NEDİR? YEDEKLEME YAZILIMLARI NELERDİR?
Melike GENÇ

2 YEDEKLEME (BACKUP) NEDİR?
Yedekleme genel anlamıyla bilgisayar sisteminizi işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan yazılımların ve depolanan verilerin, arıza, hata ve hasar durumlarında çalışmaların kesintiye uğramaması için veya geri dönülemez biçimde kaybolmasını engellemek amacıyla birden fazla kopya halinde bulundurulmasını sağlayan dosyalar bütününe verilen addır.

3 YEDEKLEME TÜRLERİ Uygulanacak yedekleme türüne karar verirken, ihtiyaçların doğru şekilde belirlenmesi gerekli. Genel olarak tam, fark ve artımlı olmak üzere üç farklı yedekleme türü mevcut. Son zamanlarda dördüncü yöntem olan “tekilleştirme” de yoğun olarak kullanılıyor. Çoğunlukla tam yedekleme yöntemi kullanılsa da hepsinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları olduğunu söyleyebiliriz.

4 Tam Yedekleme (Full Backup):
Tam yedeklemede seçilen bütün veri olduğu gibi yedeklenir. Bu yöntem bütün verinin yedeklenmesinden dolayı en güvenli yöntemdir. Dolayısıyla en çok vakit alan yöntemdir. Herhangi bir çalışma yapılacağında veya risk görülen durumlar oluştuğunda, tam yedekleme yöntemi kullanılır. Fark Yedekleme (Differential Backup): Bu yöntem, tam yedek yöntemindeki gibi bütün veriyi yedeklemez. En son alınan tam veya artımlı yedeğe ihtiyaç duyar. En son yapılan tam veya artımlı yedeklemelerden sonra sadece değişen verinin yedeğini alır. Sadece değişen verinin yedeklenmesi sayesinde yedekleme işlemi tam yedeklemeye göre daha kısa sürede tamamlanır. Verinin yedekleneceği alanda yer tasarrufu sağlar.  Örneğin Pazartesi günü veriler tam yedekleme yöntemi ile yedeklendikten sonra diğer günler için sadece değişen verilerin yedeği alınır. Geri yükleme yapılabilmesi için Pazartesi gününün tam yedeğindeki verilere de ihtiyaç duyulur.

5 Artımlı Yedekleme (Incremental Backup):
Artımlı yedekleme yönteminde, en son yedekleme işleminden sonra değişen veriler yedeklenir. Bu yöntemdeki amaç verinin yedeklendiği alanda yer kazanmak ve yedekleme işleminin daha kısa sürmesini sağlamaktır. Örneğin; Pazartesi günü tam yedekleme işlemi yapıldıktan sonra artımlı yedekleme yöntemi ile yedekleme işlemine devam edildiği durumda, her gün bir önceki günden sonra değişen veriler yedeklenecektir. Dolayısıyla artımlı yedekten geri yükleme işlemi yapılacağında, tam yedek alınan güne kadar olan bütün verilerin yedeğine ihtiyaç duyulur. Tekilleştirilmiş Yedekleme (Deduplication): Yedeklenmiş parçalar tekrar yedeklenmez ve ihtiyaç halinde veri bu adresten geri yüklenir. Bu işlem zaman ve maliyet açısından ileri derecede fayda sağlar. 

6 YEDEKLEME YAZILIMLARI
MozyHome Programı MozyHome Programı, ile bilgisayarınızdaki dosyaları güvenli bir şekilde yedekleyebilir ve ihtiyaç olduğu durumda yedek dosyalarınıza ulaşabilirsiniz.Programın temel çalışma prensibi, istediğiniz dosyaları manuel veya otomatik olarak çevrimiçi sunuculara kaydetmektir. SyncBack Programı Programın özelliği, dosyaları yedekleme yapabilmesidir. MozyHome programından farkı, yedekleme yapılan alanların çevrimiçi sunucular olmamasıdır. Yedekleme ve senkronizasyon yapabileceği alanlar, Zıp dosyası, taşınabilir medya ve ağları, FTP sunucularıdır.

7 Uranium Backup Programı
Gelişmiş yedekleme yapma özelliği ve basit arayüz sunumu ile öne çıkan Uranium Backup programını ücretsiz olarak bilgisayarınıza kolayca kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Program içerdiği özellikler bakımından geniş bir yedekleme kapasitesine sahip. Diğer iki programdan farkı sadece dosya yedekleme yapmamasıdır.  Birbirinden güzel ve kullanışlı veri ve dosya yedekleme programları arasında TeraCopy, Norton Ghost, FBackup, Acronis True Image Server ve GoodSync isimli programlar yer alıyor.

8 Hızlı Dosya Kopyalama ve Taşıma Programı – TeraCopy
TeraCopy dosyaları kopyalarken ve taşırken en yüksek hız ile bu işlemleri gerçekleştirmenize yardımcı olan ücretsiz bir program. Veri Yedekleme Programı – Norton Ghost Norton Ghost işletim sisteminizi korumak ve verilerinizi güvenli bir şekilde yedekleyerek, gerektiğinde sabit diskinizin tamamını geri yüklemenizi sağlayan gelişmiş bir veri yedekleme programı. Ücretsiz Dosya Yedekleme Programı – Fbackup FBackup otomatik yedekleme seçeneği sunan, ücretsiz ve Türkçe dil desteğine sahip bir dosya yedekleme programıdır.

9 Yedekleme Programı – Yadis! Backup
Yadis! Backup önemli kişisel verilerinizi gerçek zamanlı olarak yedekleyerek, sildiğiniz verileri geri yükleme olanağı sunar. Dosya Senkronizasyon ve Yedekleme Programı – GoodSync GoodSync bilgisayarlarınız veya harici diskleriniz arasında otomatik olarak dosya sekronizasyonu ve dosya yedekleme işlemleri yapan ücretsiz bir yazılım.

10 YEDEKLEME YAZILIMLARININ YARARLARI NELERDİR?
Bilgisayar veya telefonlarımızı ne kadar korusak da virüs bulaşmasına engel olamıyoruz. Bu gibi durumlarda verilerinizi güvenli bir ortamda saklama ve koruma olanağı sağlar. Tüm verilerin tek bir yerden istenildiği zaman yönetilmesini sağlar. Yanınıza usb, dvd gibi kaybolabilecek eşyalar taşımanıza gerek kalmaz. Şirketlerde veya aynı sunucuya bağlı olan kullanıcılar arasında hızlı bir dosya alış verişi imkanı sağlar.

11 YEDEKLEME YAZILIMLARI KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kullandığınız yazılımın lisanslı olduğundan emin olun. Kullandığınız yazılımı sunan firmaların güvenilir firmalar olduğundan emin olun. Kullandığınız yazılım kullanıcı bilgilerinizi kimseyle paylaşnayın.

12 KAYNAKLAR gerekli-mi-onemi-nedir/ nedir nelerdir.html system/ yazilimlari.html

13 TEŞEKKÜRLER


"YEDEKLEME NEDİR? YEDEKLEME YAZILIMLARI NELERDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları