GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
ATP MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ 2017
TAM SAYILAR.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
DİYARBAKIR BİLİM VE SANAT MERKEZİ
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
1-Proje Yönetİmİne Gİrİş
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
FİNANSAL PLANLAMA.
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
Buluş nedir?.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Açık ocak işletmesinde İSG uygulamaları: Çimento sektöründen bir örnek
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
İÇERİK DÜZENLEME -Bilgi türleri- Fiziksel bilgi
Projenin sonlandırılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Gelişim ve Temel Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel Araştırmalar.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Geliştirme Genel Müdürlüğü
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Sunum transkripti:

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ (SMS ) EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ SAFETY FIRST !

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ KONULAR 1-HAVACILIK EMNİYETİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR Hazard Kavramı Risk Kavramı Emniyet Kavramı – Havacılık Emniyeti Emniyeti Etkileyen Olaylar (Incidents) 2-EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit-Tehlike ve Risk Belirleme Süreci Tehdit, Risk ve Olay Raporlama Risk Analizi Geri Bildirim 3-EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ

HAVACILIK EMNİYETİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO HAVACILIK EMNİYETİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ HAZARD KAVRAMI Hazard, risk ve emniyet birbirleri ile ilişkili kavramlardır. Hazard istenmeyen olayları (tehlikeleri) yaratacak durum, koşul, hareket ya da süreçtir. ICAO’ nun hazard tanımı: İnsanların, donanımın ya da yapıların zarar görmesine, kaynakların kaybedilmesine neden olma ya da daha önceden tanımlanmış bir işlevin yerine getirilmesini engelleme potansiyeline sahip durum, nesne yada faaliyet.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ HAZARD ÖRNEKLERİ Arabada TV bulundurmak, Arabada TV seyretmek, Sigara içmek, Domuz giribi salgını, Havaalanında 25 knot’ luk yan rüzgar, Yoğun kar yağışı, Sis, Pistte bir önceki iniş sırasında uçağın motorundan düşen keskin metal bir şeyin varlığı, Ağır iş yükü altındaki öğretmen pilotun çalışmaya devam etmesi Uçuş öncesi pilotun motivasyonunun düşük olması

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ RİSK KAVRAMI Risk kısaca; istenmeyen bir olay (hazard’ın sonucu) ile karşılama olasılığı ve bu olasılık gerçekleştiğinde bunun yaratacağı etkinin ciddiyetinin birleşimidir. Risk = olasılık X etki derecesi ICAO’ ya göre risk, insanların, donanımın ya da yapıların zarar görmesi, kaynakların kaybedilmesine neden olma ya da daha önceden tanımlanmış bir işlevin yerine getirilmesini engelleme ihtimalinin olasılık ve etkinin derecesi olarak ölçülmesidir.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ RİSK ÖRNEĞİ Yan rüzgarda iniş yapmaya çalışan bir uçağın pistten çıkma olasılığı ? Bu uçağın pistten çıkma olasılığı nedir ? Gerçekten pistten çıkarsa bunun yaratacağı sonuçların ciddiyeti nedir ? Pistten çıkma olasılığı düşük fakat çıkması halinde yaratacağı etki derecesi ciddiyse bu riskin derecesi nedir? Risk = olasılık X etki derecesi Risk = 2 X 4 = 8 2 4 8

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ RİSK KAVRAMI İnsanoğlunun yer aldığı tüm etkileşimlerde istenmeyen olayların gerçekleşme olasılığı hiçbir zaman ‘ sıfır ‘ olamaz. Başka bir deyişle riske ilişkin faaliyeti tamamen ortadan kaldırmak haricinde riskleri sıfıra indirmek olanaksızdır. En emniyetli uçuş yapılmayan uçuştur ??? Bu durumda riskin olduğu yerde emniyet gereksinimi ortaya çıkar.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET KAVRAMI Havacılıkta başımıza gelmesini istemediğimiz olaylar nelerdir ? - Kazalar, ölümler, yaralanmalar, donanımın zarar görmesi... Emniyet kısaca, risklerin mümkün olan en az makul seviyelere indirilmiş halidir. Havacılık emniyeti en basit tanımıyla, havacılık faaliyetlerinin, gerçek hayat şartlarında, tüm bilinen risk faktörlerinin ortaya konulduğu ve kaçınıldığı, kabul edilebilir risk seviyelerinde gerçekleşmesidir.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYETİ ETKİLEYEN OLAYLAR (Incidents) ICAO’ ya göre incident: Bir hava aracının faaliyetleri ile ilgili olarak çıkan ve emniyetli bir uçuş faaliyetini etkileyen kaza dışındaki olaylar. Aslında havacılık emniyeti tehlikeye girmiş, kazaya sebep olabilecek faktörler (hazard sonuçları) ortaya çıkmış fakat kaza olmamıştır. Bir çok kaza basit hatalar ile tetiklenen incident’lar ile başlar. Incident’ lar hakkında toplanacak veriler kazaları engelleyebilir.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit-Tehlike ve Risk Belirleme Süreci

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit,Risk ve Olay Raporlama GAÜN Uçuş Eğitim Akademisi bünyesinde yer alan hava araçlarının ve personelin karşılaştığı hava/yer olaylarının ICAO/EASA standart ve kuralları doğrultusunda emniyet risklerinin tanımlanması, değerlendirilmesi ve her türlü riskin sistematik olarak azaltılması ve tekrarlanmaması amacıyla meydana gelen hadiselerin bildirilmesi gereklidir. Bu amaçla, GAÜN Uçuş Eğitim Akademisi ve bağlı birimleri, uçuş ve yer emniyetini direkt veya dolaylı olarak ilgilendiren üniteler ile bu birimlerde görev yapan tüm personel, uçucu personel, kursiyerler ve üçüncü şahıslar; özellikle uçuş ve yer emniyeti ile ilgili olmak üzere, tespit edecekleri her türlü eksiklik ve aksaklık, potansiyel tehlike oluşturan durum veya olayları, Emniyet Sistem Yöneticisine ileteceklerdir. Bu amaçla Tehdit ve Risk Raporlama Formunun doldurulması teşvik edilecektir.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit ve Risk Raporlama Formu Raporlama,Tehdit Rapor Formunun doldurularak elden SMS Yöneticisine verilmesi şeklinde veya Formu Web sitesi üzerinden indirip gaunfto@gmail.com mail adresine göndererek gerçekleşmektedir.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk  Yönetim Süreci

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Geri Bildirim Raporlama esnasında; geri bildirimin nasıl yapılmasının tercih edildiği sorulmakta olup, İlk geri bildirim en geç 1 ay içinde, Devam eden risk süreçlerinde ayda bir kez geri bildirim yapılması planlanmıştır.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Farkındalık Sahiplenme Emniyet Bilinci Raporlama Risk Analizi Doğru Kararlar Gerçekçi Hedefler Umursamazlık Taahhüt SMS Eğitim Korkmadan Raporlama Tehdit Bilinci SMS Kültürü Yönetim Baskısı İlgisizlik Gelecek Kaygısı

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Taahhüt

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Taahhüt

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Eğitim Yıl boyunca her ay yapılan SMS toplantılarında aylık eğitimler verilecektir. Tüm personelin ve Adayların bu toplantılara katılımaları zorunludur. İlk Altı Ay ve İkinci Altı Ay içerisinde uygun görülen personele dışarıdan SMS Eğitimi aldırılacaktır. FTO’ya katılacak Personel ve Kursiyerler için tarih gözetilmeksizin uygulamaya dönük SMS Eğitimi verilecektir.

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO HEDEFİMİZ Vereceğimiz eğitimlerle Kararlı ve detaycı yaklaşımımızla GAÜN Uçuş Eğitim Akademisi adına yakışır Hataları önleyen ve riskleri bulan En uygun kararların alındığı, Üst sevide bir EYS’ni uygulamaktır.

Emniyetli Uçuşlar GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO Hazırlayan: Gökhan ALGAN (SMS Manager - GAÜN FTO)