Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYAN: FURKAN BALCI
Advertisements

Mevlana Celaleddin-i Rumi
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
Hacı Bektaş Veli.
ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
KİTAP SEVGİSİ VE OKUMA ÜZERİNE… HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER GEYVE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FELSEFE ÖĞRETMENİ.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
Soru: 1 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapı bakımından farklıdır? A) Korku başarısızlık nedenidir. B) Bu yazı Van’ da geçireceğim. C) Antik.
Turizm Herhangi bir amaç izlemek üzere insanların kendi konaklama yerleri dışında seyahat ve konaklamalarından meydana gelen olaylar,ilişkiler bütünüdür.
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
 Takvim organizasyonu zamanı dilimlere bölerek gün hafta ay ve yıl gibi isimlendirerek yapılır. Takvimde süreler güneş ve ay döngüsü gibi bazı astronomik.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
MEVLANA YAPIM:GÜLÜMSER DKM ÖĞR:AYŞEGÜL BİLGİLİ DOKUMACI.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.
HÜSN-Ü AŞK ŞEYH GALİP.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
KÖROĞLU KAYNAKÇA; HAZIRLAYAN; Miraç öksüz 10rdtvtkn-91.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
ATATÜRK ve HAYATI Öğrt. İbrahim BAYSAN.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
Mevlana  “Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled”
GAZNELİLER
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk.
Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 
İSLAMİYET VE TÜRKLER.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
KUDÜS.
Bireysel Konularda İstişare
MEVLANA CELALEDDİN RUMİ
MEVLANA HAZIRLAYAN: CANSU NOM.
KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ.
Milli Eğitim Bakanlığı örgüt yapısı
ADNAN MENDERES 'da, Aydınlı toprak ağası varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak doğdu. Büyük babası Hacı Ali Paşa Konya'dan Tire taraflarına.
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
Yy İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı ve Türk Kültürü
Din Dersi Paylaşım Portalı
KÜTÜB-İ SİTTE MUSANNİFLERİ
7.Sınıflar Aralık Ayı Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz
6. ÜNİTE İSLAMİYET VE TÜRKLER.
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
TAKVİMLER Bugün yeryüzünde kullanılan İki, çeşit takvim vardır;
ENİSE ERKOÇ- AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
HAZIRLAYAN:Ö.ENSAR DURMUS İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Taif’i daha önce duydunuz mu?
Sunum transkripti:

Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler

EBU HANİFE:

Abu Hanife hakkında neler biliyorsunuz ? Ebu Hanife,Türkler arasında İslam’ın yayılmasında etkili olan büyük bir din bilginidir. Asıl adı Numan bin Sabit’tir . 699 yılında Küfe’de doğmuş, 767 yılında Bağdat’ta vefat etmiştir. Kabri Bağdat’ta , Azamiye diye anılan bölgededir . Tüccar olan babası gibi ipek ticaretiyle uğraşmış ve alışverişteki dürüstlüğüyle ün yapmıştır.

MATURİDİ:

Maturidi adını daha önce hiç duydunuz mu Maturidi adını daha önce hiç duydunuz mu? Duyduysanız hakkında neler biliyorsunuz? Maturidi, büyük bir Türk din bilginidir. Asıl adı Ebu Mansur el-Maturidi’dir. Miladi 9. asrın ortalarına doğru, bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Semerkant’ın Maturid kasabasında doğmuştur. 944 yılında Semerkant’ta ölmüştür.

Ali er-Rıza

Hz. Muhammed (s.a.v)’in torunları ve soyu hakkında neler biliyorsunuz? Büyük bir din bilgini olan Ali er-Rıza, 770 yılında Medine’de doğmuştur. Babası Musa el-Kazım’dır. Ali er-Rıza, Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in soyundan gelmektedir. Ali er-Rıza, Mescidi Nebi’de hayatının büyük bir kısmını eğitim ve öğretimle geçirmiştir. 816 yılında Halife Memun’un daveti üzerine Merv’e gitmiştir. Merv’e giderken sırasıyla Mekke, Küfe, Basra, Horasan, Nişabur ve Serahs’a uğramıştır. Nişabur’da büyük hadis bilginleri Ebu Zür’a er-Rıza ve Muhammed b. Eslemet-Tusi ile karşılaşmış olan Ali er-Rıza, onlara hadis rivayet etmiştir.

Ahmet Yesevi

Ahmet Yesevi adını daha önce duydunuz mu? Hakkında neler biliyorsunuz? Ahmet Yesevi Türkistan’da yetişen ve Türkler arasında İslam’ın yayılmasına katkısı olan büyük bir bilgindir. Güney Kazakistan’daki Çimkent şehrinin doğusunda bulunan Sayram kasabasında 1093 yılında doğmuştur. 1166 yılında 73 yaşında iken vefat etmiş ve Yesi şehrinde defnedilmiştir.

Ahi Evran

‘’Ahilik’’ adını daha önce duydunuz mu ‘’Ahilik’’ adını daha önce duydunuz mu? Bununla ilgili neler biliyorsunuz? Ahi Evran’ın asıl adı Şeyh Mahmud Nasuriddin’dir. 1172’de Horasan’da doğmuştur. Horasan’dan Anadolu’ya gelmiş, XIII. Yüzyılın ortalarında Konya’ya yerleşmiştir. Konya’da bir süre ikamet ettikten sonra Kayseri’ye geçmiş, burada dericilik mesleğiyle uğraşmıştır. Bir müddet sonra Kayseri’den Kırşehir’e giderek ‘’Ahilik’’ adı verilen meslek birliğini kurmuştur. Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı, Kadın Ana olarak tanınmış ve dünyanın ilk kadın örgütü olan ‘’Bacıyan-ı Rum’’ teşkilatını kurmuştur. 1262 yılında vefat etmiş olan Ahi Evran’ın mezarı Kırşehir’dedir.

Hacı Bektaş Veli

Hacı Bektaş Veli, halkımız arasında fikirleri ve öğütleriyle çok tanınan tarihi bir kişiliktir. 1210 yılında Horasan’ın Nişabur kentinde doğmuş ve orada yetişmiştir. Hoca Ahmet Yesevi’nin öğretisinin etkin olduğu bir ortamda yetişen Hacı Bektaş Veli tamamladıktan sonra Horasan’dan Anadolu’ya gelmiştir. Hacı Bektaş Veli, Anadolu’nun çeşitli yerlerini dolaştıktan sonra Nevşehir’in Suluca Karahöyük köyüne yerleşmiştir. 1270 yılında vefat etmiştir.

Hacı Bektaş Veli’nin ‘’İncinsen de incitme’’ sözü onun kişiliği hakkında size neler düşündürmektedir?

Mevlana Celaleddin-i Rumi

Büyük mutasavvıf, şair ve düşünür Mevlana 1207’de Horasan’ın Belh şehrinde doğmuştur. Babası, Belh’in önde gelen ailelerine mensup Bahaeddin Veled’dir. Şehrin saygın bilim adamlarından olan Bahaeddin Veled, Moğolların zulmünden kurtulmak için ailesiyle birlikte Belh’i terk etmiş, Anadolu’ya gelmiş ve Konya’ya yerleşmiştir. Mevlana ilk derslerini babasından almıştır. Babası onun yerine geçip ders vermiştir. Konya’da ünlü mutasavvıf Şems-i Tebrizi ile karşılaşmıştır. Mevlana, Allah’a gönülden bağlı birisidir. O hep sevgi, barış, kardeşlik ve höşgörüyü savunmuştur. 17 Aralık 1273 tarihinde vefat etmiştir.

Dünyada 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlana yılı olarak kabul edilmesinin sebebi ne olabilir? Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür kurumu(UNESCO) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mevlana’nın doğumunun 800’üncü yılı nedeniyle 2007’nin “Dünya Mevlana Yılı olması konusundaki önerisini kabul etti. UNESCO,Mevlana’nın 2007 yılında tüm üye ülkelerde alınması kararını aldı.

Yunus Emre

Yunus Emre adını daha önce duydunuz mu? Hakkında neler biliyorsunuz? Türk edebiyatı tarihinin en büyük şairlerinden olan Yunus Emre 1240 yılında doğup 1320 yılında vefat etmiştir.Türkler arasında İslam’ın yayılmasında ve Anadolu’daki Türklerin birliğinin sağlanmasında onun büyük katkısı olmuştur şiirlerinde akıcı,anlaşılır,sade bir dil kullanmıştır.Şiirlerinin ana teması Allah aşkıdır.Onun öğretisinde sevgi,beraberlik ve birlik vardır Yunus Emre’nin eserlerinde kullandığı dil halkın anlayacağı Türkçedir.

O,Türk tasavvuf ve tekke edebiyatının kurucusu kabul edilir O,Türk tasavvuf ve tekke edebiyatının kurucusu kabul edilir .En önemli eserleri;Divan ve Risaletü’n-Nushiyye’dir.

HAZIRLAYAN ADI:Zeynep SOYADI:KAPÇAK SINIFI:6/A NO:29 DERS:DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU:İSALMİYET VE TÜRKLER ÖĞRETMEN:Merve KILINÇ