Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEVLANA HAZIRLAYAN: CANSU NOM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEVLANA HAZIRLAYAN: CANSU NOM."— Sunum transkripti:

1 MEVLANA HAZIRLAYAN: CANSU NOM

2 İÇİNDEKİLER Mevlana’nın Hayatı Yaşadığı Dönem Vasiyeti Eserleri

3 Mevlana’nın Hayatı Mevlana Celaleddin Rumi, 1207 yılında Afganistan’ın Belh şehrinde doğmuş bir sufi ve din bilginidir. Anadolu’nun ünlü evliyalarından sayılan ve hoşgorü felsefesiyle tanınan Mevlana Celaleedin Konya’da yaşamıştır.

4 Mevlana’nın Hayatı Lakabı olan Mevlana “efendimiz” anlamına gelir, ismindeki “Rumi” ise Anadolu’da yaşayan kişi demektir. Şemsi Tebriz’i ile olan manevi dostluğuyla da tanınmaktadır.

5 Mevlana’nın Hayatı Dönemin İslam kültür merkezlerinden Belh kentinde hocalık yapan ve Sultan-ül Ulema (Bilginler Sultanı) lakabıyla anılan Bahaeddin Veled’in oğludur.

6 Mevlana’nın Hayatı Mevlânâ, babası Bahaeddin Veled’in ölümünden bir yıl sonra, 1232 yılında Konya’ya gelen Seyyid Burhaneddin’in manevi terbiyesi altına girmiş ve dokuz yıl O’na hizmet etmiştir. Mevlana, 17 Aralık 1273’te ölmüştür.

7 Mevlana’nın Hayatı Mevlânâ’nın 800.doğum yılı olan 2007 UNESCO tarafından dünya Mevlânâ yılı ilan edilmiştir. Bu karar Mozart yılı olan 2006’nın mart ayında alınmıştır.

8 Yaşadığı Dönem Mevlana'nın içinde yaşadığı 13. yy, Anadolu'nun için için yandığı, Moğol istilasının bütün Asaya kıtasını kasıp kavurduktan sonra bu bölgeye yöneldiği ve artık bu yüzyılın ortalarına doğru Selçuklu Devleti'nin yıkılmaya yüz tuttuğu bir çağdır.

9 Vasiyeti Size, gizlide ve açıkta Allah’tan korkmayı, az yemeyi, az uyumayı, az konuşmayı, isyan ve günahları terk etmeyi, oruç tutmayı, namaza devam etmeyi, sürekli olarak şehveti terk etmeyi, bütün yaratıklardan gelen cefaya tahammüllü olmayı, aptal ve cahillerle oturmamayı, güzel davranışlı ve olgun kişilerle birlikte bulunmayı vasiyet ediyorum. İnsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı, az ve anlaşılır olanıdır. “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir”

10 Eserleri Mesnevi Büyük Divan “Divan-ı Kebir”
Fihi Ma-Fih “Ne varsa İçindedir” Mecalis-i Seb’a “(Mevlana’nın 7 vaazı)” Mektubat “(Mektuplar)

11


"MEVLANA HAZIRLAYAN: CANSU NOM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları