Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZNELİLER 963 -1187.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZNELİLER 963 -1187."— Sunum transkripti:

1 GAZNELİLER

2 GAZNELİLER

3 GAZNELİLER Doğu Afganistan da bulunan Gazne de kurulduğu için Gazneliler adını aldı . İlk kurucusu Alp Tegin dir. 963 Daha sonra komutanlarından Sebük Tegin tahta geçmiş ve hanedanlık bunun soyundan devam etmiştir.

4 GAZNELİLER Gazneli Sultan Mahmut
Ganzeliler Sebük Tigin zamanında güçlendiler. Sebük Tigin’den sonra hükümdar olan Gazneli Mahmut ( Sultan Mahmut ) zamanında Gazneliler Devleti en güçlü dönemini yaşadı . Sultan Mahmut Hindistan üzerine onyedi defa sefer yaptı. Sultan Mahmut’un Hindistan ile bu kadar çok ilgilenmesinin sebebi, İslam Dinini bu ülkeye yaymak ve bu ülkenin zenginliklerini ele geçirmekti

5 Sultan Mesut Sultan Mahmut’un ölümünden sonra Devletin başına Sultan Mesut geçti. Sultan Mesut zamanında Selçuklu-Gazneli mücadelesi artamaya başladı. İki Türk Devleti 1040 yılında Dandanakan savaşında karşı karşıya geldiler. Dandanakan savaşını Büyük Selçuklu Devleti kazandı. Bu savaşta yenilen Gazneliler bir daha kendilerini toparlayamadılar

6 DEVLETİN YIKILIŞI 1187 yılında Gurlular tarafından yıkıldılar.
( Gurlular Afganistan’ın yerli halkıdır.) Gazneli Devleti kurulduğu bölgede Türklerin yoğunluğu fazla değildi. Bu devlette Türkler daha çok yönetim ve askeri alanda ağırlıklarını hissettirmişlerdir. Halkın büyük bir bölümü Türk değildi. Bu durum devletin çabuk yıkılmasında önemli rol oynamıştır.

7 Gazneli Devleti’nin Önemi
Bugünkü Pakistan’ın oluşumunda ve Hindistan’da İslamiyetin yayılmasında en büyük pay Gazneli Devletine aittir. Tarihte Sultan ünvanını ilk kullanan Türk hükümdarı Sultan Mahmut olmuştur. Devlet yönetiminde İslam kültürünün etkisi bu dönemde yoğunlaşmıştır.

8 Gazne Şehri

9 DİKKARUN CAMİİ

10 Gazneliler Döneminden Bir Türbe


"GAZNELİLER 963 -1187." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları