MEDİKAL BİYOLOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUMUZ BİLİM FELSEFESİ.
Advertisements

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
BİLİM VE TEKNOLOJİ HAFTASI
EĞİTİMDE DRAMA.
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Rousseau: Doğuşta sahip olmadığımız ve yetişkin olarak kullandığımız her şeyi bize eğitim kazandırır. Kant: İnsan yalnızca eğitim ile insan olabilir. Niemeyer:
İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Proje Oluşturma ve Yönetimi
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Kırınım, Girişim ve Müzik
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
Biyoinformatik.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TARTIŞMA YÖNTEMİ Hazırlayan:Yalçın ÇERMAN.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
BİYOLOJİ TARİHİ DR. N. OYA SAN KESKİN.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Öğretimle İlgili Temel Kavramlar
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Geçerlik ve Kullanışlılık
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
SOSYAL PSİKOLOJİDE YÖNTEM
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Tezin Olası Bölümleri.
NİTEL VERİLERİN ÇÖZÜMLENMESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Nitel Araştırma Süreci
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
SOSYAL PSİKOLOJİ 1. DERS.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Nitel Araştırmalar.
1. HAFTA.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

MEDİKAL BİYOLOJİ

Bilim nedir ? Doğada (evren) anlaşılması güç görünen her çeşit olayı basitleştirmek, Olayların nedenlerini araştırmak, Olaylar arasında temel fikir, amaç ve ilişkileri bulmak, Olaylar arasındaki ilişkiden bir genelleme oluşturmaktır.

Bilim Nedir? “ Bilim insanın içinde yaşadığı evreni, doğayı; gözlem ve deneyler yardımı ile anlamak için geliştirdiği çabalardır.” “Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir amaca yönelen bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.”

Bilim, temelde insanın kendisini ve çevresini daha iyi tanıyıp, gerektiğinde etkileyebilme, egemen olma, kontrolü altına alma biçimindeki doğal istek ve güdüsünden kaynaklanmaktadır.

Bilim, bilimsel yöntem ve kuramlarla gelişir. Araştırmaların genellikle bir deneysel bir de kavramsal yönü vardır. Araştırmacı deneysel olguları çeşitli duyu organlarıyla algılarken (gözlem), kavramı entellektüel yetisiyle geliştirir.

Bilim Neyle Uğraşır? Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır. Burada doğa olaylarını en genel kapsamıyla algılıyoruz. Yalnızca fiziksel olguları değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır. Özetle, insanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır.

Bilimin Gücü Bilim, yüzyıllar süren bilimsel bilgi üretme sürecinde kendi niteliğini, geleneklerini ve standartlarını koymuştur. Bu süreçte, çağdaş bilimin dört önemli niteliği oluşmuştur: Çeşitlilik, süreklilik, yenilik ve ayıklanma.

Çeşitlilik Bilimsel çalışma hiç kimsenin tekelinde değildir, hiç kimsenin iznine bağlı değildir. Bilim herkese açıktır. İsteyen her kişi ya da kurum bilimsel çalışma yapabilir. Dil, din, ırk, ülke tanımaz. Böyle olduğu için, ilgilendiği konular çeşitlidir; bu konulara sınır konulamaz. Hatta, bu konular sayılamaz, sınıflandırılamaz.

Süreklilik Bilimsel bilgi üretme süreci hiçbir zaman durmaz

Yenilik ve ayıklanma Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir. Bu denetim sürecinde, yanlış olduğu anlaşılan bilgiler kendiliğinden ayıklanır; yerine yenisi konur.

Bilimsel Yöntem Bilimsel yöntem; açık seçiktir, denetlenebilir, yansızdır, eleştirici ve düzelticidir, deneyci ve seçicidir. Bilimsel araştırma temelde; arama, öğrenme, bilinmeyeni bilinir yapma, karanlığa ışık tutma, kısaca bir aydınlanma sürecidir. Tüm araştırmalar duyulan gereksinim ile başlar, aynı temel süreçlerden sonra rapor yazımı ile sona erer.

Araştırma; Bilinmeyen olayı ve olayı ortaya çıkartan faktörleri belirleyebilmek, bilinenleri geliştirmek, herhangi bir konuyu aydınlatmak, bir soruna çözüm getirmek, belirli kavramlara, kuramlara ya da yasalara ulaşabilmek, hipotezleri test etmek amacıyla yapılan bilimsel çalışmadır.

Araştırma; Sorunlara güvenilir çözümler aramak amacıyla, planlı ve sistemli olarak verilerin toplanması, analizi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor yazma sürecidir. Doğadaki olayları anlamak için yapılan planlı ve sistemli bilimsel çalışmalardır.

BİLİMSEL ÇALIŞMA METODU = BİLİMSEL YÖNTEM

Bilimsel yöntem, bir olayın en kısa sürede ve bilimsel olarak çözülmesini sağlayan yollar ve yöntemler kümesi olarak tanımlanabilir. - Bilimsel yöntemin başlıca özelliği sorular sormak ve yanıtlar aramaktır.

Biyoloji, deneylere dayanan bir bilim dalıdır Biyoloji, deneylere dayanan bir bilim dalıdır. Araştırmalar, çeşitli metotlar uygulanarak yürütülür. Bilimsel metotta; Gerçekleri toplama, gözlem yapma, materyal toplama ve problem kurma, Hipotez kurma ve yeni tahminler yapma, Kontrollü deney yapma, Teori kurma sırası izlenir.

Bilimsel Yöntemde Temel Basamaklar 1. Problemi belirlemek – bir problem anlaşılmadığı takdirde çözülemez. 2. Bir hipotez oluşturmak – problem hakkında yeterli bilgi toplandıktan sonra problem hakkında oluşturulan muhtemel çözümdür.

Deneyler bilgi toplamak için yapılır. 3. Hipotezi test etmek – bir deney, hipotezin problemi çözüp çözmediğini tanımlamak için yapılan organize prosedürler bütünüdür. Deneyler bilgi toplamak için yapılır.

* Bir hipotez şu özelliklere sahip olmalıdır: Probleme yanıt vermelidir. Eldeki tüm verileri kapsamalıdır. Değiştirilebilmelidir. Üzerinde tahminler yapılarak, deneylerle sınanabilmelidir.

4.  Sonuç çıkarmak – deneyden toplanan veriler değerlendirildikten sonra, sonuçlar çıkartılabilir. En basit şekliyle sonuç “evet” hipotez doğru veya “hayır” hipotez yanlış şeklinde çıkartılabilir. 

Bilimsel Teori – Hipotez yeni bulunan gerçeklerle daha güçlenir ve tekrarlanan deneylerle aynı sonuç alınırsa ve böylece doğruluğu bütün bilim adamlarınca kabul edilirse bu hipoteze artık “teori” denir.