1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Advertisements

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
AĞAÇ SEVGİSİ  Atatürk'ün doğayı, ağacı sevmesinin en belirgin örneklerinden birisi de kuşkusuz Atatürk Orman Çiftliği'dir Atatürk,
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
MART 2016 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru.
Size verilen resimlerin hangi atasözüne ait olduğunu ve bu atasözünün anlamını bulabilir misiniz?
ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
HAC VE UMRE. Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hac, farz bir ibadet.
HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
HAC.
İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
Gözlerimi açtığımda duvardaki saati göremedim ama.
7.SINIF-2.ÜNİTE HAFİZE KEVSER ACAR
Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Niçin Yaratıldık?
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Eğitim Öğretim yılında Kuran-ı Kerim dersinin müfredatında bulunmayan fakat Eğitim Öğretim yılı Kuran-ı Kerim müfredatında bulunan.
Bireysel Konularda İstişare
İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
1. TEMEL HUKUK BİLGİLERİ.
KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ.
HASTALARI ZİYARET ETMEK
Bugün neler öğreneceğiz?
RAMAZAN AYI VE ORUÇ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUM.
HAC.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
Din Dersi Paylaşım Portalı
ÇOCUKLARDA MAHREMİYET EĞİTİMİ 1. Duyguları İfade etme 2
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
TDB PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN:MUZAFFER İKİZ 9/D 1502.
NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Konu: Allah’a Güvenmek ( Tevekkül )
İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
Sunum transkripti:

1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI DİNİ BAYRAMLARIMIZ 1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI

DİNİ BAYRAMLAR Dini bayramlar, ulusal bayramlardan farklı olarak ay takvimine göre düzenlendiğinden her yıl 10 gün erken gelirler. Yani bir kışa, yaza veya baharlara gelen bayramları görebiliriz.Her yıl farklı zamanlarda dini bayramları kutlarız

Dini bayramlar, dinimiz açısından önemli ve kutsal sayılan günlerde kutladığımız sevinçli günlerimizdir. İslam'da iki bayram kutlanmaktadır: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı

Bayramın ilk gününden önceki güne arife denir Bayramın ilk gününden önceki güne arife denir. Ramazan Bayramı, Şevval ayının birinci günü başlar, üç gündür. Kurban Bayramı, Zilhicce'nin 10. günü başlar, dört gündür. Bayram günü oruç tutulmaz, çalışılmaz (çalışanlara ücretleri iki kat ödenir), icra takibi yapılmaz, resmi yerler kapalıdır, herkes sevinç içinde eğlenir.

Ayrıca, bayram gibi kutlama günleri vardır ki, bunlar daha yöresel, daha dar topluluklara mahsustur, Aşura veya Aşure kutlaması gibi yahut kandil günleri (Mevlid Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili, Kadir Gecesi) gibi. Nevruz denilen kutlama halk kutlamasıdır, resmi değildir. Özel olarak Müslümanlar Cuma gününü de bayram gibi telakki ederler.

Ramazan Bayramı Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin Mü'minler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır.

RAMAZAN BAYRAMI Ramazan Bayramı: Ramazan ayının sonunda kutlanan üç günlük bayramdır. Ramazan bayramının kutlanma nedeni, ayni ayda, topluca tutulan oruçların ve diğer ibadetlerin sonucunda elde ettiğimiz sevaplardır. Bu bayramda herkes birbirini kutlar, çocuklar en güzel şekilde giydirilir; yanaklarından öpülür; ceplerine harçlıklar konur; seker ve çikolatalar ikram edilir. Büyükler de birbirine sarılır; küslükler unutulur; tatlıya bağlanır.

Ramazan Bayramı Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin mü'minler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Bayram insanları kaynaştırıp biraraya getiren en güzel vesilelerden biridir. Öyle ki, bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için mü'minler bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur'ân'lar, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler.

Ramazan Bayramının Mü'minler arasında ayrı bir yeri vardır Ramazan Bayramının Mü'minler arasında ayrı bir yeri vardır. Çünkü Ramazan Bayramı, her gün tutulan orucun iftar vaktindeki sevinci gibi, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder. Bir ay gibi uzun bir süreyle, özellikle Ramazan'ın yaz mevsimine denk geldiğinde sıcak günlerde nefislerine oruç tutturan Mü'minler, sabır imtihanını vererek manevi sorumluluktan kurtulmanın sevincini Ramazan Bayramında yaşama imkânına kavuşurlar.

KURBAN BAYRAMI Kurban Bayramı: Kurban bayramının kutlanmasında tarihsel bir neden vardır. O da Hz. İbrahim Peygamber'in, canından çok sevdiği oğlu İsmail'i, canlar cani Allah yoluna kurban olarak adamasıdır. şefkat ve merhameti çok yüce olan Allah, elbette İsmail'in kurban edilmesine izin vermemiş, onun yerine bir koç kesmesini emretmiştir. Bu durum, Allah'a olan sevginin ve bağlılığın bir işareti olarak kuşaktan kuşağa günümüze kadar gelmiştir.

Kurban bayramında Müslümanlar dört gün boyunca bayram eder; kestikleri kurbanların etlerini dostları, arkadaşları ve ihtiyaç sahibi kimselerle paylaşırlar. Bayramlarda Allah‘ın rahmet ve şefkati insanların yüreklerine iner; insanlar daha hoşgörülü ve sevecen olurlar.

Kurban, insanın Allah'a yaklaşmasına ve O'nun rızasını kazanmasına vesile olan bir ibadettir. "Kurban"kelimesinde bu mana vardır. İnsan kurban kesmekle İbrahim (a.s.) gibi Allah'a ve O'nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O'nun rızasını kazanmak için her fedakârlığa katlanacağını göstermiş olur.

Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şeyde esas olan iyi niyettir. Kurbanda da böyledir, iyi niyet ve ihlas esastır. Bakınız, bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyruluyor: "Onların (kurbanların ) ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır.'' Esasen Allah Teâla ancak takva sahiplerinin yapmış oldukları ibadetleri kabul eder.

Bayram Gecesi ve Günlerinde Yapılması Sevap Olan Şeyler a) Bayram gecelerini dua ve ibadetle ihya etmek, kaza namazı kılmak, Kur'an okumak ve Allah Teâlâ'dan af ve mağfiret dilemek. Çünkü duaların makbul olduğu gecelerden birisi de bayram geceleridir. Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Ramazan ve kurban bayramı gecelerini, sevabını umarak ibadetle geçiren kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez."

b) Bayram sabahı erken kalkarak yıkanıp temizlendikten sonra namaza gitmek. c) Güzel koku sürünmek. d) Temiz ve yeni elbise giyinmek. e) Gücü yetiyorsa namaza yürüyerek gitmek. f) Güler yüzlü ve sevinçli görünmek.

g) Yoksullara çokça sadaka vermek g) Yoksullara çokça sadaka vermek. h) Bayram namazına giderken yolda tekbir getirmek. i) Kurban kesecekse kurban etinden yiyinceye kadar oruç tutuyormuş gibi bir şey yiyip içmemek. j) Kurban etinden iftar etmek. Çünkü peygamberimiz böyle yaparlardı. k) Çoluk çocuğuna bolluk göstermek.

Her zaman bayram gibi bir hayat geçirmeniz dileğiyle hoşça kalın Sevgili öğrencilerim