Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

7.SINIF-2.ÜNİTE HAFİZE KEVSER ACAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "7.SINIF-2.ÜNİTE HAFİZE KEVSER ACAR"— Sunum transkripti:

1 7.SINIF-2.ÜNİTE HAFİZE KEVSER ACAR
ORUÇ İBADETİ 7.SINIF-2.ÜNİTE HAFİZE KEVSER ACAR

2 İÇERİK Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu
Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Oruç İbadetinin Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci

3 KAZANIMLAR Bu ünitenin sonunda öğrenciler;
1. Ramazan ayının önemini ve bu ayı önemli yapan hususları açıklar. 2. Orucu tanımlayarak niçin oruç tutulduğunu açıklar. 3. Ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramları açıklar. 4. Muharrem orucunu açıklar. 5. Oruç tutan kimsenin dikkat etmesi gereken hususları örnekleri ile açıklar. 6. Orucu bozan durumların neler olduğunu belirtir. 7. Orucun birey ve toplum üzerindeki yararlarını çevresinden örnekler vererek açıklar. 8. Oruç ibadetinin kişi iradesi ve davranışları üzerindeki etkisini açıklar. 9. Ramazan ayına ve bayramına yönelik duygu ve düşüncelerini paylaşır.

4

5 1.RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ Ramazan ayı değerini bu ayda indirilmeye başlanan Kur’an-ı Kerim’den ve tutulan oruçtan alır. Ramazana ‘‘Kur’an ayı’’ da denilmektedir. Kur’an, Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi ramazan ayında yer alır.

6 Bu ayda oruç tutulduğu için ‘‘oruç ayı’’ olarak da bilinir.
Ramazan ayı, “başlangıcı rahmet, ortası bağışlanma, sonu da cehennemden kurtuluş olan ay” olarak bilinmektedir.

7

8

9 2.RAMAZAN ORUCU İslam dininin temel esaslarından biri de oruçtur.
Oruç; tan yerinin ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar insanın yeme, içme ve bazı bedensel isteklerden uzak durmasıdır.

10 Oruç kimlere farzdır? Ergenlik çağına girmiş olanlara Akıllı olanlara
Sağlıklı olanlara farzdır. “Ey inananlar! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı.” (Bakara suresi, 183. ayet.)

11 Kaza Orucu İslam dini, insanların güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Hamile olanlar, sağlık durumu elverişli olmayanlar, yaşlılar oruç tutmakla sorumlu tutulmamıştır. Bu kişiler oruç tutabilecek duruma geldiklerinde tutamadıkları gün sayısınca oruç tutarlar. Buna kaza orucu denir.

12 Fidye Bir insanın bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktardaki paraya fidye denir. Sürekli sağlık sorunu olanlar ve yaşlılık gibi nedenlerle oruç tutamayanlar fidye verirler. Oruç tutamayanlar fidyeyi, para olarak verebilecekleri gibi doğrudan bir yoksulu yedirip içirmek yoluyla da verebilirler.

13 Adak Orucu Nafile Orucu
Ramazan ayı dışında sevap kazanmak amacıyla tutulan oruçlara nafile oruç denir. Adak Orucu Adak orucu ise bir işin olması veya bir dileğin gerçekleşmesine bağlı olarak tutulan oruçtur. Örneğin bir kişi, “Şu işim olursa üç gün oruç tutacağım.” diyerek adakta bulunur ve dileği gerçekleşirse bu kişinin oruç tutması gerekir.

14 Oruç kamerî ay esas alınarak tutulduğundan bazı yıllarda 30, bazı yıllarda da 29 gün olur. Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda da oruç eksik tutulmuş olmaz.

15 3.Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar
Sahur Ramazanda oruç tutanlar, tan yeri ağarmadan önce belirli bir saatte kalkar ve yemek yerler. Yemek için kalkılan vakte sahur vakti denir. Yenilen yemeğe de sahur yemeği adı verilir. “Sahurda yemek yiyiniz, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” (Buharî, Savm, 20.)

16 Oruca niyetle başlanır. Niyetin sözle yapılması da şart değildir
Oruca niyetle başlanır. Niyetin sözle yapılması da şart değildir. Sahura kalkmak veya oruç tutacağını içinden geçirmek de niyet olarak kabul edilir. Ramazan orucuna akşamdan öğle vaktine kadar niyet edilebilir.

17 İmsak Oruca başlama vakti anlamına gelmektedir. Tan yerinin ağarmasıyla birlikte orucun yasaklarının başladığı vakte imsak denir. Okunan sabah ezanı da imsak vaktinin başladığını bildirir. Bundan sonra iftara kadar bir şey yenilip içilmez

18 İftar Gün boyunca oruç tutan Müslümanlar, güneş batıp akşam ezanı okunduğunda oruçlarını açarlar. Orucu açmaya iftar; orucun açıldığı vakte iftar vakti; yenilen yemeğe de iftar yemeği denir.

19

20 İftar duası اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ بِكَ آمَنْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ “Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin verdiğin rızıkla orucumu açıyorum.” (Ebu Davut, Sıyam, 22.)

21 Mukabele Her yıl ramazan ayında vahiy meleği Cebrail gelir, o zamana kadar gelen ayetleri Peygamberimizle (s.a.v.) karşılıklı okurlardı. Peygamberimizin (s.a.v.) vefat ettiği 632 yılında Peygamberimiz (s.a.v.) ile Cebrail Kur’an’ı karşılıklı olarak iki kez okumuştur. İşte bu şekilde birinin Kur’an-ı Kerim okuyup diğerlerinin dinlemesine veya takip etmesine mukabele denir. Kur’an-ı Kerim’in baştan sona kadar okunup bitirilmesine hatim denir.

22 Teravih Namazı Teravih namazı, ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan 20 rekatlık sünnet bir namazdır. Oruç tutamayanlar da teravih namazını kılabilirler. Teravih namazı hem cemaatle hem de tek başına kılınabilir.

23 Fitre Türkçede fitre şeklinde söylenen “fıtır sadakası”, temel ihtiyaçlarının dışında yeterli miktarda mala sahip olan her Müslümanın ramazanda vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre miktarı, her ailenin kendi hayat standardına göre bir kişinin günlük yiyeceği ya da bunun karşılığı olan paradır.

24 4.Muharrem Orucu Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelir. Peygamberimiz, muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. Hicri takvime göre yılın ilk ayıdır. Aşure Muharrem ayının onuncu günü “aşure” diye adlandırılır.

25 5.Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kötü söz ve davranışlardan uzak durmalıyız Her türlü yalan ve dedikodudan kaçınmalıyız Öfke, kin ve nefretten uzak durmalıyız. Giysi ve beden temizliğine özen göstermeliyiz. Yoksullara yardım etmeli, yaşlı ve kimsesizleri koruyup gözetmeliyiz.

26

27 6.Orucu Bozan Durumlar Oruçlu olduğunu bilerek yemek ve içmek
İlaç almak Sigara içmek, Dışarıdan normal yollarla vücuda alınan gıda maddeleri

28 Orucu Bozmayanlar Oruçlu olduğunu unutarak yemek ve içmek
Göze ve kulağa ilaç damlatmak Kan vermek Ağza ve burna su alıp çalkalamak Banyo yapmak Güzel kokular koklamak Diş çektirmek

29 7. Oruç İbadetinin Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları
Kur’an’la olan yakınlığımızı artırır Sabretmeyi ve zorluklarla mücadeleyi öğretir Kötü alışkanlık ve çirkin davranışlardan uzaklaştırır ve insanın iyi huylar kazanmasına yardımcı olur Nimetlerin değerini öğretir, israf etmemeyi ve şükretmeyi öğretir.

30 Oruç tutan kimse, açlığın ne demek olduğunu bizzat tatmış olduğundan yokluk içinde kıvranan fakirlerin, kimsesizlerin çektikleri sıkıntıları hisseder. Fakirlere yardım elini uzatarak onların sıkıntılarını giderir

31 ORUÇ İnsan vücudunu temizler Yoksulları hatırlatır Nefsi terbiye eder
Hastalıkları engeller İnsanlara yardımlaşmayı öğretir Nimetlerin değerini bilmemizi sağlar

32 8. Ramazan Bayramı Sevinci
Arife günü kabristanlar ziyaret edilerek onlara dua edilir. Namazdan sonra cemaat birbiriyle bayramlaşır. Daha sonra evlerde büyük küçük herkes birbiriyle bayramlaşır. Dargınlar barıştırılır. Huzurevlerinde kalan yaşlılar ve Çocuk Esirgeme Kurumunda kalan çocuklar ziyaret edilerek bayramları kutlanır.

33 TEŞEKKÜRLER…


"7.SINIF-2.ÜNİTE HAFİZE KEVSER ACAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları