Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM"— Sunum transkripti:

1 İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM

2 Ahlak Kavramı Ahlâk sözü, hulk kelimesinin çoğuludur. Hulk, insanın ruhundaki "huy" dediğimiz bir meleke, özel bir hal demektir. Huy, tabiat, karakter anlamlarına gelir. İnsanın bir amaca yönelerek, seçerek ve isteyerek bir davranışta bulunması demektir. Zorla yapılan bir davranış ahlak değildir.

3 İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
İslam dininde iman, ibadet, ahlak kaynaşmış durumdadır. İman ve ibadetlerin emredilmesinde ki hikmetlerden biride insanın ahlakını güzelleştirmektir. İslam güzel ahlaktır. “Can çıkar huy çıkmaz” sözünü tartışalım.

4 İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
Peygamber Efendimiz buyurmuştur: "Ben, ancak mekârim-i ahlakı (ahlakın iyi ve güzel olanlarını) tamamlamak için gönderildim." "Sizin imanca en güzeliniz, ahlakça en güzel olanınızdır.“ "Allahü Teala'ya kullarının en sevgilisi, ahlakça en güzel olanıdır."    

5 İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
"Allah'ım! Ben, senden sağlık, afiyet ve güzel ahlak dilerim." Nefisleri ile mücadele eden çok kimselerin başarıya ulaşarak çok güzel huylar kazandıkları daima görülmektedir. Bazı huyları değiştirmek güçtür; fakat imkansız değildir.

6 İYİ HUYLU OLMAK İyi huylu insan, çevresiyle iyi ilişkiler kuran, onlarla iyi geçinen, güven veren, çevresi tarafından sevilen sayılan iyi ahlaklı, güzel tabiatlı insan demektir. Bir âyet i Kerimede “Nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklere gömen de ziyan etmiştir.” buyuruluyor. Peygamber Efendimiz “Sirke, balı bozduğu gibi, kötü huy da ameli bozar.” buyuruyor.

7 Güzel Huylardan Bazıları
Saygı Sevgi Güven Doğruluk Cömertlik İktisat Edep İyi niyet Cesaret Çalışmak Tevazu Sebat Hilm Yerinde konuşma Şefkat Beşaşet

8 KÖTÜ HUYLARDAN BAZILARI
Tembellik Yersiz ve çok konuşmak İki yüzlülük Yalan söylemek Sözünde durmamak Utanmazlık Başkalarının hakkına tecavüz Hıyanet Kötü niyet Kendini beğenmek Haset Kin ve Nefret Dalkavukluk

9 AHLAK- VİCDAN İLİŞKİSİ
Vicdan: insanda iyiyi kötüden ayırmaya yarayan, onun iyilikler karşısında mutlu, kötülükler karşısında huzursuz olmasın neden olan bir iç kuvvettir. Vcidan, insanda doğuştan varolan ve ölünceye kadar kaybolmayan yeteneklerdendir. Vicdanın sesine kulak asmaya asmaya, bu yeteneklerin körelmesi mümkündür.

10 AHLAK- VİCDAN İLİŞKİSİ
İnsan eğitimle bu yeteneklerini ön plana çıkarabilir. Dinimiz, insanın vicdansız denecek kadar katı kalpli olmasını istemediği gibi, pısırıklığa ve aşırı yufka yürekliliğe sebep olacak kadar vicdanlı olmasını istemez. İnsanın vicdanın, görevini yerine getirebilmesi için, iyi ahlaklı olmasına bağlıdır.


"İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları