Nazim Hikmet Ran “ Kız Çocuğu “ Şiir İnceleme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Advertisements

1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
YAZIM KURALLARI.
ROBOT.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
GARİPÇİLER.
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Nedir, Ne Demektir?
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
TAMLAMALAR.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
EQUIZSHOW.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
MASA TENİSİ.
Metinlerin Sınıflandırması
KÖROĞLU KAYNAKÇA; HAZIRLAYAN; Miraç öksüz 10rdtvtkn-91.
ABD'de pop sanatı Türkiye'de pop sanatı Başlıca Pop-Art sanatçıları
AHMET HAŞİM ( ).
. , ; : … ? ! - ′ / ( ) − ″ “ ” TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( )
SES OLAYLARI.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ÇOCUK VE DRAMA DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER, ÇOCUKLARDA DRAMA UYGULAMALARININ TARİHÇESİ Öğr. Gör. : Yasemin SU.
ANONİM HALK ŞİİRİ.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
SÖZ SANATLARI SUNUSU.
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Neden sevilmez.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ROYAL ONTARIO YAPININ TARİHÇESİ: MİMARİ YAKLAŞIMI: DANIEL LIBESKIND
EMPATİK İLETİŞİM 1.
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
ÇOCUĞU TANIMA VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
<<<<<<>>>>>>
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Tezin Olası Bölümleri.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
EDEBİYAT EĞİTİMİNİN TEMEL MESELELERİ
Sunum transkripti:

Nazim Hikmet Ran “ Kız Çocuğu “ Şiir İnceleme Yağız Fırat BoRAN 12-D 104

Nazım Hikmet Hakkında "Romantik komünist" ve "romantik devrimci" olarak tanımlanır. Siyasi inançları yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır.

Nazım Hikmet Hakkında Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir.  Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir. Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nâzım Hikmet, cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı.

Nazım Hikmet Hakkında 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. Mezarı Moskova'da bulunmaktadır.

Nazım Hikmet ve Edebi Kişiliği Fütürist akımın Türk edebiyatındaki temsilcidir. Şiirlerini siyasi düşüncelerini yaymada araç olarak kullanmıştır.  İlk şiirlerinde hece ve aruz ölçüsünü kullanmakla beraber sonraki dönemde içerik ve biçim bakımından özgün şiirler yazmıştır.  Serbest nazmın ve toplumcu şiirin öncüsüdür. Toplumcu-Gerçekçi bir şairdir diyebiliriz.

Kız Çocuğu Kapıları çalan benim, Kapıları birer birer. Gözünüze görünemem, Göze görünmez ölüler. Hiroşima 'da öleli, Oluyor bir on yıl kadar. Yedi yaşında bir kızım. Büyümez ölü çocuklar. Saçlarım tutuştu önce, Gözlerim yandı kavruldu Bir avuç kül oluverdim. Külüm havaya savruldu. Benim sizden kendim için Hiçbir şey istediğim yok. Şeker bile yiyemez ki kaât gibi yanan çocuk. Çalıyorum kapınızı, Teyze,amca bir imza ver. Çocuklar öldürülmesin Şeker de yiyebilsinler.

İnceleme Tema Şiirin teması Hiroşima’da atom bombası sebebiyle hayatını kaybeden küçük bir kız çocuğunun insanlığa yaptığı masum/sade/çocuksu ama bir o kadar yoğun barış çağrısı.

İnceleme Dönemi , mekanı, akımı Şiir 1956 yılında kaleme alınmıştır. Yani 2. Dünya Savaşı sonrası dönemi işaret etmektedir. 2.Dünya Savaşında Japonya’ya atılan atom bombasıyla ölen masum çocukların yaşadığı dramı görmekteyiz. Nazım’ın toplumcu-gerçekçi sanat anlayışı şiirine tam anlamıyla yansımıştır. Barışçıl siyası görüşünün yanı sıra bu savaşta Rusya karşıtı Amerika’nın tavrına(sosyalist Nazım X emperyalist Amerika) olan karşılığını da bu şiirinde hissettirir.

İnceleme Kişiler, çatışmalar Şiirin kişileri vahşi bir şekilde hayatını kaybeden küçük bir kız çocuğu ve sizler(bizler)dir. Küçük çocuk insanlığa seslenmektedir. Şiirdeki çatışmalar insanlık X çocuk Savaş X barış (Belki derin anlam olarak) Emperyalizm X sosyalizm

İnceleme Sözcük seçimi, dil, terim Şiirde özellikle fiiller ve isimler dikkat çeker. Dil oldukça yalındır. Zaten şiir bir çocuğun dilinden anlatılır. Çok sade sözcüklerle derin anlamlar yaratılmıştır. Minimal bir tavır vardır diyebiliriz. Bu da zaten yeterince çarpıcı olan lirik temayı daha da güçlendirir. Fiiller; ölmek, kavrulmak, kül olmak, tutuşmak, savrulmak, yanmak, büyümek, istemek, yemek. İsimler/sıfatlar: küçük, Hirosima, küçük kız, ölü çocuk, teyze, amca, şeker, kaat,

İnceleme Biçim olarak şiir(noktalama, dize sayısı, vs.) Şiir 5 tane dörtlükten oluşmaktadır. Hece ölçüsü ile yazılmıştır. Şiirde yer yer noktalar ve virgüllere rastlarız. Noktayla son bulan cümleler daha çarpıcı ve doğrudan cümlelerdir. “büyümez ölü çocuklar. göze görünmez ölüler. şeker de yiyebilsinler.” Serbest ölçülü bir şiir. (serbest ölçünün öncülerinden) Yer yer redifler ve yarım uyaklar var. Bu da şiirde ahenk yaratır.

İnceleme Biçim olarak şiir(noktalama, dize sayısı, vs.) Şiirde özellikle aliterasyonlara rastlıyoruz. Özellikle “k, g ve y” harfleri bolca kullanılmıştır. Asonans da görmek mümkün. “a, ö, ü ve e” harfleriyle. Bunlar da şiirin ahengine etki etmiştir.

İnceleme Edebi sanatlar Tenasup: tutuştu, yandı , kavruldu, kül, savruldu Ölümün vahşetini hissettirir. Benzetme: kâat gibi yanan çocuk. Abartma: gözlerim yandı kavruldu. Bir avuç kül oluverdim,  külüm havaya savruldu. Telmih: Hiroşima Yoğun söz sanatlarıyla karşlaşmayız. Sade bir anlatımdır.

İnceleme Yaratılan atmosfer/duygu İlk dörtlükte birinin hayatını kaybettiğini anlıyoruz “Gözünüze görünemem  göze görünmez ölüler.” dizelerinden bunu çıkarıyoruz. Hayatın kaybeden bu kişi kapılar çalar. İkinci dörtlükte hayatını kaybedenin küçük bir kız olduğunu ve ölüm sebebinin Hiroşima’da atılan atom bombası olduğunu anlıyoruz. “Hiroşima'da öleli  oluyor bir on yıl kadar. Yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar.”

İnceleme Yaratılan duygu/atmosfer Üçüncü dörtlükte Nazım bize bu katliamın ne denli vahşi bir şekilde, bir anda oluverdiğini bir çocuğun dilinden anlatıyor. “Saçlarım tutuştu önce, gözlerim yandı kavruldu. Bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu.” Dördüncü ve beşinci dörtlüğü bir bütün olarak ele alabiliriz. Bu son iki dörtlükte Nazım artık bu ölen çocuğun tek isteğinin yaşayan çocukların onun gibi ölümle, savaşla tanışmasını değil, şekerler yemesi olduğunu dile getiriyor. “Benim sizden kendim için hiçbir şey istediğim yok. Şeker bile yiyemez ki kâat gibi yanan çocuk. Çalıyorum kapınızı, teyze, amca, bir imza ver. Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler.” Bu çocuk insanların kapsını bu sebepler nedeniyle çalmaktadır.

İnceleme Yaratılan imge/ironi Şiirin genel görüntüsü sanki şeker bayramlarını çağrıştırmaktadır. Kapıları çalan bu küçük çocuk amcalarından, teyzelerinden şeker beklemektedir. Oysa o insanlar çocuğa ölümü verir. Nazım şeker bayramlarının neşesi olan çocukların bu katliamda da savaşların en üzücüsü olduğu ikilemiyle bizi karşı karşıya bırakır. Betimlenen tabloyla realite birleştirilmiş, ironi yaratılmıştır.

Şiiri incelediğimde kafamda oluşan görüntü

Kaynakça http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%A2z%C4%B1m_Hikmet http://www.edebiyatfatihi.net/2013/12/nazim-hikmet-edebi-kisiligieserleri.html4