Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
BURDUR HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I TUZ TÜKET İ M İ PROGRAMI T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin.
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
PVC'nin çevresel etkisinin gerçek yüzü. PVC yaşam döngüsü: bizlere anlatılan şekli Tuz Elektrik Sodyum hidroksit klorEDC -etilen diklorür VCM -vinyl klorür.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
Ansiklopedi (Encyclopedia) Tanım : Bütün konularda kısa ve öz bilgi içeren bir çalışmadır. Belirli bir konu ile sınırlı yada genel kapsamlı olabilir.
LOGO. HÜCRE NEDİR? Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Lizbon Antlaşması Sonrası Avrupa Birliği Spor Politikası ve Hukuku
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
Fen Teknoloji 5.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KANSER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
1. sağlık ve sağlığın girdileri
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
İŞÇİ BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
PATATES.
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
PİŞİRME YÖNTEMLERİ KONU: Farklı pişirme yöntemlerinin sağlık üzerinde etkisi ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: Aykut AYBAŞ ÖĞRENİM GÖREVLİSİ: Şehri ARSLAN Mehmet Can.
Beslenme İlkeleri - 5.
Beslenme İlkeleri.
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Ellerimizi Yıkamalıyız

Ellerimizi Yıkamalıyız

TUZ TÜKETİMİ İnsanlar genetik olarak günde 0.25 gramdan daha az tuz almaya programlanmıştır. Dünyada ortalama tuz tüketim miktarı yaklaşık 9-12 g/gün WHO 2007 yılında yayınladığı rapora göre günlük olarak 5 gramdan az tuz önermektedir. Ülkemizde yapılan SALTurk Çalışması’nda günlük tuz tüketim miktarının 18 g/gün olduğu saptanmıştır.

Aşırı Tuz Tüketiminin Neden Olduğu Hastalıklar Hipertansiyon Kalp Hastalıkları Mide Kanseri, Osteoporoz, Böbrek hastalıkları

İşlenmiş Gıdalardan Nasıl Tuz Alıyoruz Tuzun besinlere lezzet verme dışında besin saklamada da önemli rolü vardır. Gıda sanayinde birçok teknolojide koruyucu olarak tuz veya sodyum içeren bileşikler (sodyum nitrat gibi) kullanılmaktadır.

AVRUPA BİRLİĞİ’ NE GÖRE TUZ AZALTILMASI GEREKEN BESİNLER Ekmek Et Ürünleri Peynir Yemeye Hazır Gıdalar Hazır Çorbalar Kahvaltılık tahıllar Balık Ürünleri Cipsler, Atıştırmalık Ürünler Toplu Beslenme Yapılan Yerlerdeki Öğünler Restoranlardaki Öğünler Soslar, Yemeğe Lezzet Veren Ürünler, Baharatlar

Günlük Olarak Alınan Tuzun Kaynağı %77’ isinin işlenmiş gıdalardan, %12’ sinin doğal olarak gıdalarda bulunduğu, %6’ sının sofrada eklendiği, %5’ inin pişme süresince eklendiği

BAZI BESİNLERİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM MİKTARI Et suyu tableti 24000 mg Hazır çorba 5360 mg Salam sosis çeşitleri 1267 mg Turşu 1353 mg Ketçap 1042 mg Cips 1000 mg Sade mısır gevreği 938 mg Kraker(sade) 670 mg Kraker(tuzlu) 1100 mg Muz 1 mg

Salamura besinler de (zeytin, turşu, peynir gibi) tuz alımına önemli oranda katkıda bulunur.

DİKKAT TUZ VAR !

DİKKAT TUZ VAR !

DİKKAT TUZ VAR !

DİKKAT TUZ VAR !

Dr. Ümit Sabit Alparslan