Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Ellerimizi Yıkamalıyız
Ellerimizi Yıkamalıyız
TUZ TÜKETİMİ İnsanlar genetik olarak günde 0.25 gramdan daha az tuz almaya programlanmıştır. Dünyada ortalama tuz tüketim miktarı yaklaşık 9-12 g/gün WHO 2007 yılında yayınladığı rapora göre günlük olarak 5 gramdan az tuz önermektedir. Ülkemizde yapılan SALTurk Çalışması’nda günlük tuz tüketim miktarının 18 g/gün olduğu saptanmıştır.
Aşırı Tuz Tüketiminin Neden Olduğu Hastalıklar Hipertansiyon Kalp Hastalıkları Mide Kanseri, Osteoporoz, Böbrek hastalıkları
İşlenmiş Gıdalardan Nasıl Tuz Alıyoruz Tuzun besinlere lezzet verme dışında besin saklamada da önemli rolü vardır. Gıda sanayinde birçok teknolojide koruyucu olarak tuz veya sodyum içeren bileşikler (sodyum nitrat gibi) kullanılmaktadır.
AVRUPA BİRLİĞİ’ NE GÖRE TUZ AZALTILMASI GEREKEN BESİNLER Ekmek Et Ürünleri Peynir Yemeye Hazır Gıdalar Hazır Çorbalar Kahvaltılık tahıllar Balık Ürünleri Cipsler, Atıştırmalık Ürünler Toplu Beslenme Yapılan Yerlerdeki Öğünler Restoranlardaki Öğünler Soslar, Yemeğe Lezzet Veren Ürünler, Baharatlar
Günlük Olarak Alınan Tuzun Kaynağı %77’ isinin işlenmiş gıdalardan, %12’ sinin doğal olarak gıdalarda bulunduğu, %6’ sının sofrada eklendiği, %5’ inin pişme süresince eklendiği
BAZI BESİNLERİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM MİKTARI Et suyu tableti 24000 mg Hazır çorba 5360 mg Salam sosis çeşitleri 1267 mg Turşu 1353 mg Ketçap 1042 mg Cips 1000 mg Sade mısır gevreği 938 mg Kraker(sade) 670 mg Kraker(tuzlu) 1100 mg Muz 1 mg
Salamura besinler de (zeytin, turşu, peynir gibi) tuz alımına önemli oranda katkıda bulunur.
DİKKAT TUZ VAR !
DİKKAT TUZ VAR !
DİKKAT TUZ VAR !
DİKKAT TUZ VAR !
Dr. Ümit Sabit Alparslan