SİGORTANIN TEMEL PRENSİPLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
3. ADIM İş Sözleşmesi Düzenle. Genel kurallar İşverenin iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İş sözleşmesinin süresi bir yıl ve daha fazla ise.
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
HİSSE SENEDİ.  Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi.
Sigorta Denetleme Kurulu
Ticari genişletilmiş kasko. Ticari kasko ürünü Ürünümüzün sunduğu teminatlar; Aracınızın çarpması ya da aracınıza çarpılması Aracınızın çalınması Aracınızın.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
 Tıbbi Laboratuvar Sorumluluk Paket Poliçesi.   çalışan Başına Net Prim: Asgari Prim:  Teminat çalışan başına prim  TL 300 TL  TL.
TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK
Kısa Vadeli Dış Borç Stoku 16 Ağustos 2016 Ekonomik Araştırmalar Makro Not: Kısa vadeli dış borç stoku Haziran'da azalış gösterdi: 107,5 milyar $... Kısa.
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
BÖLÜM 4: SİGORTA GEREKSİNİMİ VE TEMEL PRENSİPLER
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
HAFTA 4: TAZMİNAT İLKESİ
Hazırlayan Öğrencinin: ADI SOYADI= Nefise YILMAZ NUMARASI =
Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri
SORUMLULUK SİGORTALARI CAN SİGORTALARI
DERS2 Prof.Dr. Serpil CULA
TAM SAYILAR.
SİGORTA SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLER
HAFTA 2: SİGORTA SÖZLEŞMESİNİN TARAFLARI VE TEMEL PRENSİPLER
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Öğr.Gör.Sabri Serkan KIZILSU Beypazarı Meslek Yüksekokulu
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Risk nedir? Risk, genellikle kayıpla sonuçlanabilecek bir belirsizlik durumu olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda iki unsur öne çıkmaktadır: kayıp ve belirsizlik.
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Sözleşme Sözleşme Türleri
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
Ücret Kavramı ve Ücret Türleri
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
SİGORTA HUKUKU SİGORTA SÖZLEŞMESİ Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
SİGORTA HUKUKU SİGORTA TÜRLERİ Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Kiralık araçlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk
Sanal ve Şebeke Örgütleri
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Aile Hukuku-19. Hafta.
BORÇ.
Teknoloji Mesleki Sorumluluk Sigortası
Hayat Sigortalı ile Hayat Dışı Sigortalar Arasındaki Farklılıklar
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
Sunum transkripti:

SİGORTANIN TEMEL PRENSİPLERİ 1) Mutlak İyi Niyet Prensibi 2) Sigortalanabilir Menfaat İlişkisi Prensibi 3) Rizikonun Varlığı Prensibi 4) Yakın Sebep Prensibi 5) Tazminat Prensibi 6) Rücu Prensibi 7) Hasara Katılım Prensibi

I. MUTLAK İYİ NİYET PRENSİBİ Sigortalı ile sigorta şirketinin arasındaki ilişki “sigorta sözleşmesi” ile başlamaktadır. Mutlak iyi niyet prensibine göre; tarafların her birinin diğerine sözleşmeyi kabul edip-etmemesinde etkili olabilecek bütün bilgileri, talep edilmemiş olsa bile vermesini, tarafların hile yapmaktan kaçınmalarını gerektirmektedir. Sigorta sözleşmeleri güven üzerine kurulmuştur. İki tarafında sorumluluk çerçevesinde bu güveni sarsmaması gerekmektedir.

II. SİGORTALANABİLİR MENFAAT İLİŞKİSİ PRENSİBİ Sigorta konusu, sigortalı şey ya da olası sorumluluktur. Bu yangın sigortalarında-bina ve muhteviyatı, nakliyat sigortalarında-gemi ve yük, sorumluluk sigortalarında-bir kimsenin yasal sorumluluğu, hayat sigortalarında-yaşam olabilmektedir. Buna karşılık sigorta sözleşmesinin konusu ise; yukarda sayılan bina, gemi, sorumluluk vb. değil, poliçe sahibinin bunlar üzerindeki para ile ölçülebilir menfaatidir

III. RİZİKONUN VARLIĞI PRENSİBİ Riziko; gerçekleşmesi kesin olmayan veya ölüm gibi gerçekleşmesi kesin olmakla beraber ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan ve sigortalı ile sigortacının iradesi dışında meydana gelebilecek bir olay şeklinde tanımlanabilir. Sigortanın yapılabilmesi için bir riskin varlığı olması gerekir. Riskin de gerçekleşme ihtimali olabileceği gibi gerçekleşmeme ihtimali de olmalıdır.

IV. YAKIN SEBEP PRENSİBİ Sigorta ettirenin sigorta sözleşmesine dayanarak bir tazminat işleminde bulunabilmesi, hasarın söz konusu poliçe ile sigortalanan rizikolardan birinin gerçekleşmesi ile meydana gelmiş olması şartına bağlıdır. Yakın sebep prensibi prim hangi teminatın karşılığı olarak alınmış ise tazminatın da o rizikonun gerçekleşmesi halinde ödeneceğini ifade etmektedir.

V. TAZMİNAT PRENSİBİ Tazminat, rizikonun gerçekleşmesi ve hasarın oluşması nedeniyle doğan zararı gidermek için sigortacı tarafından sigortalıya ödenen miktardır. Sigortalı malın hasardan hemen bir gün önceki değerine getirecek meblağın hesaplanarak ödenmesini gerektirir. Sigorta sözleşmesinin amacı zarar görenin ekonomik durumunu zarardan önceki düzeyine getirmektir.

VI. RÜCU PRENSİBİ Mal sigortalarının önemli bir prensibi de sigortacının, tazminat ödendikten sonra sigortalı/sigorta ettiren yerine geçerek meydana gelen zarardan dolayı sebebiyet verene karşı dava açabilmesidir. Rücu prensibi bazı sigorta şirketlerinde “halefiyet prensibi” ismi altında kullanılmaktadır.

VII. HASARA KATILIM PRENSİBİ Hasara katılım prensibi, müşterek ve kısmi sigortalarda uygulanmaktadır. Sigorta konusu teminat aynı değerdeki, aynı tehlikelere karşı, aynı anda sigorta yapılması durumunda devreye girmektedir. Sigortalının zararı için birden fazla sigortacıdan tazminat almasını önleyerek tazminat prensibinin de zedelenmesine engel olmaktadır. Diğer taraftan da hasara katılım, poliçe koşullarına göre hasarı ödemiş olan bir sigortacının, aynı hasardan dolayı herhangi bir şekilde sorumlu olan diğer sigortacıları hasarı paylaşmaya davet etme hakkıdır.