Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltır. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı beslenme kurallarına uyulması önem taşır
Bu dönemde sağlıksız beslenme (Aşırı kafein alma, fast food ağırlıklı diyet, fazla asitli içecek tüketimi) sınav stresini artırıp kötü sonuçlara neden olabilir. Sınav stresi beraberinde bir çok yeme davranış bozukluğunu getirebilir. ? Stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmeleri gibi bir çok sağlık problemine sebep olabilir
Bu dönemde doğru, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa hem sağlık problemlerinden korunma, hem de doğru besin seçimi ile başarıyı arttırmak mümkün
Her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme, her grup besinden yeterli miktarda tüketmek başarının anahtarı olacaktır
Sınava hazırlanan kişiler gerek zaman bulamamaktan gerekse alışkanlık olmadığından günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısını atlıyor. Oysa beyin kan şekeriyle çalışıyor ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür
Yapılan araştırmalarda sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür
mutlaka Güne; süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar kahvaltı ederek başlamak önemlidir
Kan şekerinin düşmemesi ve bir sonra ki öğünde fazla besin alınmaması için mutlaka ara öğünler yapılmalıdır. Ara öğünler basit şeker içeren, kan şekerinin hızla yükselip, düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazır meyve suları yerine kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, küçük kepekli sandviç, ayran gibi gıdalardan oluşması doğrudur. öğün atlanmamalı ve öğünlerde dengeli beslenilmelidir. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan öğünler dengelidir
Ayrıca Başarının arttırılması için tatlı, çikolata gibi şekerli besinlerin yüksek miktarda tüketimi hatalıdır
Kan şekerini hızla yükseltmeyen diğer şeker kaynakları olan meyve, kepek ekmek, pilav , kepekli makarna, bulgur, yulaf gibi şeker kaynaklarının tüketimi gerekmektedir.
. Peki sınav öncesi, sınav sabahında ve sırasında hangi besinleri ne miktarda yememiz gerekiyor
SINAVA BİR HAFTA KALA
Hijyenik şartlarda hazırlanmamış birçok besin, besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bazı besin zehirlenmeleri daha kısa sürede iyileşirken, bazılarının iyileşmesi daha uzun sürebilmektedir
Aman öğrenciler dikkat! Son zamanları riske atmak anlamsız, dışarıda satılan, markasız, ne olduğunu bilmediğiniz besinlerden uzak durun. Dışarıda ve toplu yemek servisi yapan yerlerde yemek yemek zorunda kalan gençler ise, yemek yedikleri restoranın güvenilir ve kaliteli bir restoran olmasına dikkat etmelidirler
Sokakta açıkta satılan yiyecekler mümkün olduğunca yenmemelidir Sokakta açıkta satılan yiyecekler mümkün olduğunca yenmemelidir. Yerine, kapalı kutuda satılan markası belli, güvenilir süt, yoğurt, ayran gibi içeceklerin veya paketli ürünlerin satın alınması daha uygundur. Satın alınacak bütün besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
Son bir hafta hayatımızı kolaylaştıran beslenme tüyoları Her öğünde 1 adet orta boy havuç sınav sabahı da dahil yemelisiniz. Her sabah öğlen akşam yemeklerde bol çiğ sebze yiyin. Özellikle çiğ havuç yoğun oksidasyon özelliğinin yanında bol A vitamini içermesi ile de hafızayı güçlendirmek için en iyi yardımcınız olacaktır. Haftada 2-3 kez balık tüketin önerisi öğrenciler için de geçerlidir. Balık, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde hafıza işlevlerini güçlendirir. Her gün 1 avuç ceviz, fındık, badem karışımı yağlı kuruyemiş yemek de bilişsel performansınızın gelişmesinde ve korunmasında etkili olacaktır.
SINAV SABAHI
Sınav sabahı stres ve heyecanla ne kadar iştahsız olursanız olun sizi rahatsız etmeyecek düzeyde mutlaka kahvaltı yapın. Sabah yapılan kahvaltı, dikkat süresini uzatır. Kahvaltıda, tam tahıl ekmeği, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, havuç, domates, salatalık, maydanoz gibi besinler bulunmalıdır. Süt, yumurta, peynir gibi protein kaynakları tokluk süresini uzatırlar, bu nedenle sınavda açlık hissinin azalmasını sağlayabilirler
Reçel, bal, pekmez gibi besinler tek başına tüketildiklerinde kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürdüklerinden dolayı, sınavda öğrencinin daha çabuk acıkmasına neden olabilirler. Bunun için tatlı ihtiyacını karşılamak için kahvaltının üzerine taze meyve yemek de sağlıklı bir alternatif olur
Yapılan araştırmalara göre Zeytin, yüksek miktarda tuz içerdiği için sınavda susuzluk hissini arttırabilir, sınav öncesi aşırı tüketilmemelidir. Böyle bir kahvaltı ile glisemiks indeks dediğimiz karbonhidratların emilim hızını düşürmüş oluruz. Yapılan araştırmalara göre Düşük glisemik indekse sahip kahvaltının mental performansı arttırdığı ve dikkat süresini 210 dakikaya kadar uzattığı belirlenmiştir
Sınav sabahı, daha önceden hiç tüketmediğiniz bir besinin tüketilmesi ile sınav bir kabusa dönüşebilir. Öğrencinin daha önceden hiç tüketmediği bir besini tüketmesinin, sınav anında şişlik, gaz, karın ağrısı ve ishal gibi sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Sınav sabahı, içerdikleri kafein nedeniyle idrar miktarını ve sıklığını arttıran çay ve kahve gibi içecekler fazla tüketilmelidir.
SINAV ANINDA
Ülkemizde yaygın görüş, sınavda şeker, bonibon, şekerleme gibi yüksek şeker içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğidir. Fakat bu bilgi doğru değildir. Çünkü bu tür besinlerin tek başına basit karbonhidrat içermesi, kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Kan şekerinin hızla düşmesi de, performans ve dikkat yoğunluğunda kayıplara neden olabilir. Şeker ve şekerlemeler yerine, kan şekerini yükselttikten sonra çabuk düşmesini önleyen yağ ve protein içeren çikolata yemek yerinde bir davranış olur. Çikolata kafein içerdiği için abartılı miktarlarda tüketilmediği sürece uyarıcı etkisi açısından çok az faydalı olur. Peynir ekmek gibi protein içeren küçük sandviçler tüketmek hipoglisemi ve insülin direnci olan öğrenciler için tercih edilmelidir
Öğrenciler sınavda acıkacaklarından şüphe duyuyorlarsa, en rahatsızlık oluşturmayacak besinler, kutu süt, ayran, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve kolay tüketilebilecek ve çevreyi de rahatsız etmeyecek muz ve kuru kayısı gibi meyveler de sağlıklı alternatiflerdir
Sınavın başında susuzluk hisseden ve su içmek isteyen öğrenciler, genelde oluşabilecek tuvalet ihtiyacını düşünerek tereddüt ederler. Böyle bir sorunu yaşamamak için öğrencilerin yanlarında su bulundurarak yudum yudum ve problem yaratmayacak ölçüde su içmeleri daha akıllıca olur.