DERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DERSİMİZ : HAYAT BİLGİSİ KONUMUZ : YÖNÜMÜ NASIL BULUYORUM?
Advertisements

YÖNLER.
HAYAT BİLGİSİ YAŞADIĞIMIZ YER.
YÖNLERİ ÖĞRENİYORUM YÖN NEDİR? YÖNÜMÜ NASIL BULURUM?
DERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER
Ne Öğreneceğiz? Adres bilgilerine sahip olmanın önemini öğreneceğiz. Evimizin yerini yön ve temel kavramları kullanarak bilinen yere göre tarif etmeyi.
KONU:YÖNLER-YÖN BULMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
Hazırlayan:Enes Batuhan Yıldız
Herhangi bir yerin, bilinen başka bir yere göre ne tarafta olduğunu belirtilmesine “yön” denilir. Yönleri Öğreniyorum Evimizin, okulumuzun ve mahallemizin.
YÖN BULMAK İÇİN HANGİ ARACI KULLANIRIZ?
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ.
Hacivat: -Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
Evimizin Yeri ve Yönler
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ.
Hacivat: _Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
YÖNLERİ ÖĞRENİYORUM YÖN NEDİR? YÖNÜMÜ NASIL BULURUM?
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLER HAZIRLAYAN : Nesibe POLAT
YönlerİMİZ K D B BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI G.
Hayat Bilgisi 3 Yönümü Buluyorum.
YÖNLER ve YÖN BULMA.
YÖNLERİMİZ.
YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLERİMİZ.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Dünya’ya uzaklığı: km. En yakın zamanı: km. En uzak zamanı km Hacmi (büyüklüğü) Dünya’nın 1/50 si kadardır. Yüzölçümü:
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
………………..İLKOKULU 3.SINIFLAR
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
MED 167 Making Sense of Numbers Değişkenlik Ölçüleri.
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
TAMLAMALAR.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
3. ÜNİTE.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ BENİM EŞSİZ YUVAM.
DOĞAL AFETLER.
DOĞAL SAYILAR Hikmet SIRMA.
Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
YÖNLER.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
YER MANYETİK ALANI.
YÖNLER ve YÖN BULMA.
Isının Yayılma Yolları
Ders 8 Değerlendirme ve kavram öğretimi
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ Sunuindir.blogspot.com K D B G.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Benim Eşsiz Yuvam B Değerlendirme
CİSİMLERİN GÖRÜNÜŞLERİNİ ÇIKARMA
YILDIZ OLUŞUMU.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
Şekilden de görüldüğü gibi yerkürenin neredeyse yarısını kat eden tam tutulma hattından gözlenecek 29 Mart 2006 tutulması 21. yüzyılın dördüncü tam Güneş.
UZUN HECE –KISA HECE.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
GÜNEŞ SİSTEMİ ÖTESİ: GÖK CİSİMLERİ
GÖRÜNEN HAREKETLER I. GÜNLÜK HAREKET II. GÜNEŞİN GÖRÜNEN HAREKETİ
Ünite Konuları için tıklayınız
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
Sunum transkripti:

DERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER 4.SINIF DERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER A)YÖNLER 1- Ana Yönler 2- Ara yönler B) YÖNÜMÜZÜ NASIL BULURUZ? 1- Pusula 2-Kutup Yıldızı 3-Saat ile Yön bulma 4- Diğer Yön Bulma Şekilleri

BÜYÜKAYI VE KÜÇÜKAYI TAKIMYILDIZLARI Bulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda Büyükayı ve Küçükayı Takımyıldızlarını yukarıdaki resimdeki gibi görürüz. Her iki takımyıldızı da yedişer yıldızdan oluşur. Ancak Küçükayı Takımyıldızı’nın birinci yıldızı çok daha parlaktır. Buna Kutup Yıldızı denir. Kutup Yıldızı her zaman kuzeyde bulunur. Kutup Yıldızı’na Demirkazık Yıldızı da derler.

BÜYÜKAYI TAKIMYILDIZI Bulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda BÜYÜKAYI TAKIMYILDIZI ‘ nı gökyüzünde düz konumdaki bir büyük cezve şeklinde görürüz. Büyükayı Takımyıldızı yedi yıldızdan oluşur.

BÜYÜKAYI TAKIMYILDIZI Büyükayı Takımyıldızı’nın yedi yıldızı arasına birer çizgi çizdiğimizi varsayarsak yukarıdaki gibi düz duran bir cezve gibi durduğu görülür. Bu şekli ile gökyüzünde diğer takımyıldızlarından daha kolay bir şekilde ayırt edilir.

ANA VE ARA YÖNLER Büyükayı takımyıldızının 5 ve 6. yıldız arasındaki uzaklık kadar bir uzunluk çizdiğimizde Küçükayı takımyıldızının 1. yıldızı olan Kutup yıldızını buluruz. Bu yıldız diğerlerine göre daha parlaktır. Her zaman KUZEY yönünü gösterir.

Büyük ve Küçükayı Takımyıldızlarını çizebilme Kutup Yıldızı Küçükayı Takımyıldızı Büyükayı Takımyıldızı

PUSULA İLE YÖN BULMA Yönler en kolay pusula ile bulunur. Pusulanın renkli ucu her zaman kuzey yönünü gösterir. Pusula ile doğru bir ölçüm yapmak için pusula düz bir zemine konulmalı ve çevresinde mıknatıs bulunmamalıdır. Pusuladaki; N harfi Kuzey; S harfi Güney; W harfi Batı ve E harfi Doğu yönünü ifade eder.

ANA VE ARA YÖNLER ANAYÖNLER DOĞU BATI GÜNEY KUZEY ARAYÖNLER KUZEYDOĞU KUZEYBATI GÜNEYDOĞU GÜNEYBATI Yönlerin adları güneşe göre belirlenmiştir. Güneşin doğduğu yere DOĞU, battığı yere BATI denir. Diğer yönler buna göre belirlenir.

SAATLE YÖN BULMA Saatin akrebini güneşin bulunduğu yöne tutalım. 12 rakamı ile saatin akrebinin tam arasına bir çizgi çizdiğimizi varsayalım. Bu çizgi güney yönünü gösterir. Diğer ucu ise kuzeydir. Buna göre diğer yönleri bulmamız kolay olur.

ÇUBUK İLE YÖN BULMA KUZEY Güneşli bir günde yere dikilen bir çubuğun gölgesini inceleyelim. Gölgenin en kısa olduğu öğle saatinde gölgenin yönü kuzeyi gösterir.

AĞAÇLARA BAKARAK YÖN BULMA Ormanda ağaçların kuzey yönü güneş ışıklarını tam alamadığı için yosun tutar. Bu durumda ormanda ağaçların yosunlu taraflarına bakarak yönümüzü bulabiliriz.

KARINCA YUVALARINA BAKARAK YÖN BULMA Karınca yuvalarının ağzı güneye bakar. Çünkü karıncalar soğuk kuzey rüzgarlarından yuvalarını korumak için kuzey yönüne daha çok malzeme yığarlar. Yuvanın ağzı güneye dönük olur.

HAZIRLAYAN : FATİH BUĞRA YILDIZ