Yayla Turizmi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
A DRESE D AYALı N ÜFUS K AYıT S ISTEMI S ONUÇLARı, 2015.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Sözsüz İletişimin Özellikleri
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
SİNOP COĞRAFYASI SUNUM PLN.1124 ŞEHİR COĞRAFYASI DERSİ DÖNEM SUNUM PROJESİ.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Yrd. Doç. Dr. Burcu Ilgaz Yıldırım Arş. Gör. Dr. Özlem Sökmen Gürçam
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
ESENLİ BİLAL ŞAHİN İMAM HATİP ORTAOKULU
Geleneksel bilginin kullanılması
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
Haklarımı Öğreniyorum Adım Adım Türkiye Bölgemizi Tanıyalım
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Tezin Olası Bölümleri.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Çevre teknikeri kimdir?
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre teknikeri kimdir?
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

Yayla Turizmi

Yayla kelimesi, eski Türkçe de “Yaylağ” dan gelir Yayla kelimesi, eski Türkçe de “Yaylağ” dan gelir. Kelime anlamı dağ tepelerindeki düzlüklere verilen isimdir. Fiziki coğrafyada Yayla sözcüğü plato karşılığında kullanılan bir terimdir. Akarsular tarafından derin yarılmış yüksek düzlüklere plato denir. Ayrıca Yayla sözcüğü, yaz aylarında sayfiye hava değişimi amacıyla yararlanılan, turistik, sportif ve benzeri faaliyetler için gidilen yüksek kesimler için de kullanılmaktadır.

Yarım yüzyıldan beri Türkiye, hızlanan sosyal ve kültürel bir değişim içindedir. Toplumsal açıdan giderek gelenekselliğini yitiren bir geçiş toplumu özelliğini göstermekte, sosyal, kültürel ve ekonomik yapıda hızlı değişmeler olmaktadır. Nüfus artışı, iç ve dış göç, kentleşme ve sanayileşmenin hızlanması, ulaşım ve haberleşmenin gelişmesi değişme sürecini etkileyip hızlandıran etmenlerdir. Bu değişimlerden kentler kadar olmasa bile kırsal kesimlerde etkilenmektedir. Bu hızlı değişimler göçebe grupların hayatlarını da etkilemiş ve göçebe hayat tarzını büyük oranda ortadan kaldırmıştır. Yaylalar göçebe grupların yaşam alanları olmaktan çıkmış gibidir. (T.C Turizm Bakanlığı, Turizm İstatistikleri İle İlgili Yıllıklardan Derlenmiştir.)

Yaylalar çok çeşitli bitki toplulukları ve kesintisiz her yanı saran çimeni ile olağanüstü bir kırsal peyzaj örneğidir. Yayla bitkileri estetik değerlerinin yanı sıra bilimsel çalışmalar için de önemli değerlerdir. Bu değerler saptanarak bilimsel çalışmalara açılabilir. Topografik yapının ve iklim koşullarının elverişli olmasından dolayı bazı yaylalarımız kayak, çim kayağı vb. sporlara elverişlidir. Doğu Karadeniz (Kadırga şenlikleri, Kafkasör boğa güreşleri ) izlemeye değer önemli kültürel değerlerimizdir. Doğal alanlarda olan turizm, ağırlıklı yoğun ve etkili baskılar belirli bir kapasite sınırı aşıldıktan sonra, doğal kaynakların bozulması ve bazılarının azalıp yok olması tablosunu karşımıza çıkarmaktadır. Yoğun bir şekilde ziyaret edilen bir çok alanlarda ve turistik tesis kurulan bölgelerde, özellikle duyarlı ekolojik sistemler zarar görmektedir.Yaylaları turizme açarken bunu göz önünde bulundurmalıyız. Aksi halde yaylalarımızı açıyoruz derken bir daha kazanılması mümkün olmayacak şekilde doğal zenginliklerimizi kaybederiz.

POTANSİYEL YAYLALARIMIZ TOROS YAYLALARI GAZİANTEP HATAY ADANA MERSİN ANTALYA MUĞLA ARTVİN BAYBURT GÜMÜŞHANE ORDU RİZE SİNOP TRABZON

YAYLALARDA YAPILABİLECEK SPORTİF ETKİNLİKLER Kano; Golf; Orienteering; Orienteering, doğada harita pusula ile yol-yön bulma sporudur. Bu spor özellikle kuzey olmak üzere tüm Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olarak yapılmaktadır. Orienteering’de amaç, yaklaşık 7-8 km2’lik bir alanda aktivitenin zorluk derecesine göre 6 ile 15 adet arasındaki her biri “kontrol noktası”olan hedefleri zamana karşı harita pusula yardımı ile bulmaktadır. Kontrol noktaları haritanın üzerine işaretlenmekte ve yarışmacılar 2-5 dakika aralarla parkura bırakılmakta ve kontrol noktalarını bulmaları istenmektedir. Kaya Tırmanışı

Mağaracılık; Yamaç Paraşütü, Rafting; Microlayt; Microlayt uçuşu tüm dünya üzerinde yapıldığı gibi ülkemizde de yapılmaktadır. Türkiye’de geniş bir kitlesi bulunmaktadır. Balon; Balık Avlama;

Bungee Jumping; Trekking-Hiking; Kamp; Fotosafari; Jeep Safari

KAYNAKÇA ÖZTAŞ, Kadir, Turizm Ekonomisi, Genel Turizm Bilgileri, 2002, 28 DOĞANER, Suna, Türkiye Turizm Coğrafyası, 2001, 203–217 Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü, Yatırımlar Yönlendirme Dairesi Başkanlığı, Toros Yaylaları Dergisi, 1997 Turizm Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölgesi Yaylaları Tanıtım Kitapçığı, 1992, Ankara T.C Turizm Bakanlığı, Turizm İstatistiklikleri İlgili Yıllıklardan Derleme Orman Bakanlığı İl Turizm Envanterleri www.kultur.gov.tr