GIDA VE PERSONEL HİJENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
1=) “CE” İŞARETİ  “CE” işareti Fransızcada Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen “Conformite Europeenne” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
OKUL KANTİNLERİNE DAİR ÖZEL HİJYEN KURALLARI. Gıda Mevzuatı.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Katılımcıların, Türkiye tarafından onaylanmış uluslararası sözleşmeler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.»
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İDEAL PROTEZE GİDEN DOĞRU YOL CROWN DOWN TOTAL İMPLANTOLOJİ.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
KİŞİSEL HİJYEN.
Pazarlama İlkeleri.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
DİJİTAL VATANDAŞLIK E-DEVLET
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
TBS’DE HİJYEN.
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
TOPLU BESLENME (TB) Çeşitli nedenlerle ev dışında çok sayıda kişinin bir yemekhane, restoran veya ayaküstü sunumla, belli işlemler yerine getirildikten.
Konu 9 ISO-9000 Kalite Güvencesi Standartları
BESLENME VE DİYETETİKTE
“ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinmelerini karşılayabilmek için
Konu 5 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
2. Sağlık hizmetleri.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
İŞ YÖNETİM STRATEJİLERİ
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Tedarik Zinciri Yönetimi:
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
Akreditasyon ve Yeterlilikler Çerçevesinde
ALIŞVERİŞLERİMİZDE NELERE
Test Geliştirme Süreci
(Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) [ISO ]
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TB’ de KARŞILAŞILAN SORUNLAR
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: AYKUT AYBAŞ GRUP ÖDEVİ ÖĞRENCİ İSİMLERİ: ÖZLEM NUR UZUN -ATAKAN EROĞLU GRUP ÖDEVİ ÖĞRENCİ NUMARASI: DERSİN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Beslenme İlkeleri.
GİRİŞ ve TEMEL KAVRAMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GIDA VE PERSONEL HİJENİ Emir Hilmi Üner

Temel Kavramlar: Temizlik Herhangi bir ortamda gözle görülebilir kir ya da kir kalıntılarının fiziksel veya kimyasal yolla arındırılmasıdır.

Temel Kavramlar: «Hijyen» Ortamın insan sağlığına zararlı tüm mikroorganizmalardan, fiziksel ve kimyasal risk unsurlarından arındırılmasıdır

Temel Kavramlar: Sanitasyon Ortamın hastalık yapan mikroorganizmalardan arındırılması için gerekli işlemleri sağlık ve temizlik kurallarına uygun olarak yapmak ve bu işlemlerin devamlılığını sağlamaktır. Başka bir ifadeyle fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması ve devam ettirilmesi için gerekli tüm işlemlerdir.

Temel Kavramlar: Sterilizasyon Bir ortamdaki tüm mikroorganizmaların yok edilmesi ya da ortamdan uzaklaştırılması işlemidir.

Temel Kavramlar: Doğrudan Kontaminasyon Risk unsurlarının gıdaya doğrudan (birinci kaynaktan) bulaşmasıdır.

Temel Kavramlar: Çapraz Kontaminasyon Risk unsurlarının temiz gıdaya başka bir gıdadan bir aracı vasıtasıyla bulaşmasıdır.

Güvenli Gıda Yaşamın temel maddesi olan gıdalar, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlık açısından tehlike oluşturabilmektedir.

Güvenli Gıda Gıda üretim ve tüketiminde öngörülen temel ilke “tüketicinin sağlıklı ve nitelikli gıdalarla beslenerek, hem hastalık etmenlerinden korunması, hem de yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır.

Güvenli Gıda Gıda bozulmalarına yol açan etmenler gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Güvenilir gıdanın elde edilebilmesi için hasattan (üretimden) tüketime kadar geçen tüm aşamalarda gıdanın çeşitli kaynaklardan kirlenmesinin önlenmesi gerekir.

Güvenli Gıda Güvenli gıda; besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış gıdalardır. Besleyici Değerini Kaybetmemiş Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik ve Mikrobiyolojik Açıdan Temiz Bozulmamış

Güvenli Gıda Gıdalardan kaynaklanan hastalıklar, başta kontrol yetersizliği ve ekonomik nedenler olmak üzere birçok sebeple giderek artmaktadır. Gıdalarda kalite güvenliğini sağlamak için öncelikle gıdalardaki risklerin bilinmesi gerekmektedir.

Gıda Kaynaklı Riskler Bu riskler; Fiziksel Riskler Kimyasal Riskler Biyolojik Riskler Mikrobiyolojik Riskler