GIDA VE PERSONEL HİJENİ Emir Hilmi Üner
Temel Kavramlar: Temizlik Herhangi bir ortamda gözle görülebilir kir ya da kir kalıntılarının fiziksel veya kimyasal yolla arındırılmasıdır.
Temel Kavramlar: «Hijyen» Ortamın insan sağlığına zararlı tüm mikroorganizmalardan, fiziksel ve kimyasal risk unsurlarından arındırılmasıdır
Temel Kavramlar: Sanitasyon Ortamın hastalık yapan mikroorganizmalardan arındırılması için gerekli işlemleri sağlık ve temizlik kurallarına uygun olarak yapmak ve bu işlemlerin devamlılığını sağlamaktır. Başka bir ifadeyle fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması ve devam ettirilmesi için gerekli tüm işlemlerdir.
Temel Kavramlar: Sterilizasyon Bir ortamdaki tüm mikroorganizmaların yok edilmesi ya da ortamdan uzaklaştırılması işlemidir.
Temel Kavramlar: Doğrudan Kontaminasyon Risk unsurlarının gıdaya doğrudan (birinci kaynaktan) bulaşmasıdır.
Temel Kavramlar: Çapraz Kontaminasyon Risk unsurlarının temiz gıdaya başka bir gıdadan bir aracı vasıtasıyla bulaşmasıdır.
Güvenli Gıda Yaşamın temel maddesi olan gıdalar, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlık açısından tehlike oluşturabilmektedir.
Güvenli Gıda Gıda üretim ve tüketiminde öngörülen temel ilke “tüketicinin sağlıklı ve nitelikli gıdalarla beslenerek, hem hastalık etmenlerinden korunması, hem de yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır.
Güvenli Gıda Gıda bozulmalarına yol açan etmenler gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Güvenilir gıdanın elde edilebilmesi için hasattan (üretimden) tüketime kadar geçen tüm aşamalarda gıdanın çeşitli kaynaklardan kirlenmesinin önlenmesi gerekir.
Güvenli Gıda Güvenli gıda; besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış gıdalardır. Besleyici Değerini Kaybetmemiş Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik ve Mikrobiyolojik Açıdan Temiz Bozulmamış
Güvenli Gıda Gıdalardan kaynaklanan hastalıklar, başta kontrol yetersizliği ve ekonomik nedenler olmak üzere birçok sebeple giderek artmaktadır. Gıdalarda kalite güvenliğini sağlamak için öncelikle gıdalardaki risklerin bilinmesi gerekmektedir.
Gıda Kaynaklı Riskler Bu riskler; Fiziksel Riskler Kimyasal Riskler Biyolojik Riskler Mikrobiyolojik Riskler