Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konu 5 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konu 5 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması"— Sunum transkripti:

1 Konu 5 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması

2 Kalite Gizli kalite Kantitatif kalite Duyusal Kalite
duyusal olarak değerlendirilemeyen ancak sağlık açsından önemli olan karakteristikler Kantitatif kalite ürünün miktarı kalite algısının oluşmasında etkili bir faktördür Duyusal Kalite ürünün tüketici tarafından algılanan albenisi

3 KALİTE ÖZELLİKLERİ I. KANTİTATİF KALİTE II. GİZLİ KALİTE VERİM (Teknik kalite) BESİN DEĞERİ (fizyolojik kalite) BİLEŞENLERİN ORANI KATKI MADDELERİ NET AĞIRLIK ZEHİRLİ MADDELER (Hijyenik kalite) III.DUYUSAL KALİTE GÖRÜNÜŞ

4 Gizli Kalite Karakteristikleri
Kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminantlar Besleyici ögeler Katkı maddeleri Taklit ve tağşiş

5 Gizli kalite karakteristikleri
Güvenli gıda??? Bulaşanların tolerans limitleri Besleyici değer-etiketleme bilgileri Katkı maddelerinin limitleri

6 Taklit ve Tağşiş Taklit Tağşiş
Orijinal gıda bileşenleri ya da gıda kullanılmadan üretilen ürünler Tağşiş Değerli bir maddenin gıdadan uzaklaştırılarak yerine daha az değerli bir bileşen ilave edilmesi

7 Gizli kalitenin kontrolü
Tüketici kontrolü mümkün mü? Yasal kontroller İşletme için HACCP benzeri enstrümanlar kullanılarak oto-kontrol

8 Duyusal Kalite Görünüş Lezzet Kinestetik özellikler renk, boyut, şekil
tat, koku Kinestetik özellikler doku, ağız hissi (dolgunluk)

9 KRAMER ÇEMBERİ GÖRÜNÜŞ boyut renk şekil kusur viskozit kıvam tat doku
koku ağız hissi LEZZET KİNESTETİK İşitsel özellikler


"Konu 5 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları