SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Limitsiz Yerli İçecekleri
Advertisements

SERVİSTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ve SERVİS TÜRLERİ
SERVİS EĞİTİMİ 1.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
RESTORAN EKİPMANLARI.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Gıdalarımızı saklama kuralları
MÖNÜ.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
IMDA KONGRESİ GALA YEMEĞİ, GORDİON, POLATLI – ANKARA
WC Temizliği.
İzolasyon Odalarının Temizliği
Acil Servis Temizliği.
Hasta Odası Temizliği.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
SICAK MUTFAK Mutfak denince ilk akla gelen yer burasıdır. Yemek salonu ile aynı katta, yan yana olup diğer mutfak kısımları tarafından çevrilidir. Sıcak.
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
Geleneksel Servis Türleri
Ziyafet ve İkram Dersi Soruları 1. ve 2. Hafta
Alakart kuverde bulunması gereken servis takımları nelerdir?
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Geleneksel Servis Türleri
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Geleneksel Servis Türleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
ODA TEMİZLİĞİ.
KUVER AÇMA İki Bardak: Kuverde kullanılacak iki bardağın yeri sunulacak içkilere bağlıdır. Su bardağı ile birlikte şarap bardağı da kullanılacak ise.
KAT HİZMETLERİNİN TANIMI ve ÖNEMİ
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
SERVİS.
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İzolasyon Odalarının Temizliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI İçecek Arabası Yemeklerden önce alınan iştah açıcı (aperitif) içkilerle yemekten sonra alınan likörler ve hazmı kolaylaştırıcı (digestive) içkilerin sergilenmesinde ve konuğa servisinde kullanılan arabalardır.

SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI Çorba Servis Arabası Özellikle düğün, nişan, gala yemekleri gibi ziyafetlerde menüde yer alan çorbaların servisinde kullanılan arabadır. Üzerinde çorba servis kaplarının sıcak kalmasını sağlayan ısıtıcı reşolar bulunur

SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI Peynir Arabası Üzerinde peynir çeşitlerinin sergilendiği ve servise sunulduğu arabadır. Araba misafir masasına götürülüp konuklara takdim edilir ve siparişleri alınır. Daha sonra servisi yapılır.

SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI Tranche Arabası Tranche (tranş), dilimleme ve porsiyonlama anlamına gelmektedir. Mutfakta bütün hâlinde pişirilen tavuk, kaz, ördek, balık, kuzu, hindi ve geyik gibi büyük parça etlerin, misafir masasına getirilerek gözü önünde, servant üzerinde porsiyonlandığı arabadır.

SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI Minibar Arabası Minibar, otel odalarına konulan küçük bir buzdolabıdır. Bu dolaba konukların ihtiyaç duyabilecekleri bazı temel yiyecek ve içecekler konur. İşte bu yiyecek ve içecekleri odalara koyarken taşımada kullanılan arabalara minibar arabası denir.

SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI 11. Türk Kahvesi Arabası Otelin lobi veya restoran gibi servis alanlarında kahveci güzeli adlı kendine has personeli ile misafirlere Türk kahvesi hazırlanıp servisinde kullanılan arabadır

Restoranda veya otelin diğer servis ünitelerinde kullanılan arabaların mutlaka her servisten önce temizlikleri kontrol edilmelidir. Yapıldıkları malzemelerin cinsine ve arabaların özelliklerine göre temizlik yöntemleri değişmektedir. Ahşaptan yapılan arabalar fazla sudan zarar görebilir. Nemli bir bezle silinip sonra mutlaka kurulanmalıdır. Yılda bir defa veya gerek duyulduğunda cilalanmalıdır.

Metalden yapılanlar ya da metal kısımları olanlarda yine nemli bezlerle silinir. Aşırı kirlenmelerde sabunlu suyla ıslatılmış bezle silinip kurulanmalıdır. İhtiyaç duyuldukça metalin özelliğine göre kaol gibi maddelerle parlatılır. Flambe, salata, tranş, çorba ve ordövr gibi araba çeşitleri çok kirlenir. Her servisten önce çıkabilen parçalar alınarak sabunlu sıcak suyla yıkanır ve kurulanır. Yağ ve sos lekeleri için uygun yağ çözücü deterjanlar ölçülü bir şekilde kullanılır.

4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI Ana servant Servant, servis sırasında personelin servis takımı ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılan ara depodur. Ana servant, çeşitli servis takımları, masa örtüleri ve peçeteleri için bölümleri bulunan bir dolaptır. Genellikle yemek masası yüksekliğindedir. Ana servantlar restoranların uygun bir yerine yerleştirilerek sabit dururlar

4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI Posta servantı Posta, servis elemanının servis sırasında sorumlu olduğu masalar grubudur. Posta servantı da büyük restoranlarda servis esnasında karışıklığa meydan vermeden zamanın iyi kullanılmasını ve ana servantın yetmediği durumlarda destek sağlamak amacı ile kullanılan servant çeşididir. Ana servanta göre daha küçüktür. Her posta için ayrı veya birkaç postaya bir servant şeklinde kullanılır.

SERVANTLARIN HAZIRLIĞI Gueridon (masa servantı): Servis sırasında misafir masasında gerekli fakat masada fazla yer kaplaması istenmeyen malzemelerin konulması, servis edilecek olanların ise zamanı gelene kadar bekletilmesi için kullanılan küçük masa veya arabadır. Misafir masasına bitişik kullanılır.

SERVANTLARIN HAZIRLIĞI Serviste kullanılan araçların servanta yerleştirilmesinde uyulması gerekli standart bir şekil yoktur. Her işletmede servantın yapısı ve bölümleri farklıdır. Öncelikle servant için uygun bir yer planlanmalıdır. Konulduğu yerde göze hoş görünmeli ve diğer mobilyalarla uyum sağlamalıdır. Tüm işletmeler servantlarını kendi servis şekillerine ve menülerindeki yemeklerin ve içeceklerin cinslerine göre farklı şekillerde hazırlar. Örneğin tabakla yemek servisi sistemi uygulanan restoranın servantında ısıtıcı reşoların bulunması gerekmez ya da fıçıdan bira servisi yapan işletme servantında bira bardağı bulunmaz. Oysa alakart restoranlarda bu tür malzemelerin yanında servantta mönü ve içki kartları da bulunmaktadır.