Geleneksel Servis Türleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
GERİ DÖNÜŞÜM.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
Öğretmen Merkezli Egitim
KİŞİSEL HİJYEN.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
MENÜ TANIMI İnsanların okuyarak kendilerine uygun yemeği kağıt üzerinde seçmelerine vasıta olan, önceden hazırlanmış yemek listesidir.
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
TBS’De görev tanımları
PİŞİRME BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
ÖĞRENCİ YEMEK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
AMAÇ Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında, alçı şekillendirmede kullanılan pim çeşitlerini tanıyarak, teknik resim kurallarına.
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Menü Planlama. Menü Planlama Menüyü tanımlayınız, önemi ve işlevlerini açıklayınız Menü, en basit tanımı ile bir yiyecek-içecek işletmesinin sunmuş.
Ziyafet ve İkram Dersi Soruları 1. ve 2. Hafta
Alakart kuverde bulunması gereken servis takımları nelerdir?
KUVER AÇMA Diğer takımlar kuver tabağının çevresinde yer alır. Bazı restoranlarda kuver tabağı kullanılmayabilir. Bu durumda peçete kuver tabağından.
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Geleneksel Servis Türleri
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Geleneksel Servis Türleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Temel Haslık Testleri.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
İnsan Kaynakları ve Kalite Yönetimi
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
Armada Salon Kıs Dügünleri Teklifi
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TB’ de KARŞILAŞILAN SORUNLAR
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Geleneksel Servis Türleri Emir Hilmi Üner

Amerikan Servis Amerikan servisi Kanada ve Amerika’da yoğun bir şekilde uygulanmakta olup ikinci dünya savaşından sonra da Avrupa’ya yayılmıştır. En temel özelliği yemek tabaklarının mutfak personeli tarafından tüm garnitür ve soslarıyla birlikte mutfakta hazırlanmasıdır. Servis elemanının görevi hazır olan tabağı mutfaktan alıp konuk masasına servis etmektir. Bu nedenle zamandan tasarruf sağlar, çok yetenekli ve tecrübeli personele ihtiyacını ortadan kaldırır.

Amerikan Servis Mutfakta hazırlanan tabaklar konuğun sağından servis edilir. Bu sırada sol el arkaya katlanır. Amerikan usulü serviste tabakların sağ taraftan verilmesinin nedeni servis akışını hızlandırabilmektir.

Amerikan Servis Klasik Amerikan kuveri restoranın özelliğine göre alakart kuverdir. Ancak servis tabağı yerine kumaş peçete vardır. İçecek siparişinde konuğa kahve içip içmeyeceği sorulur. Kahve içecekse kahve fincanı ile kuver tamamlama yapılır. Yemekle birlikte kahve servis edilir. Bu servis türünde masa üzerinde masa örtüsü, kapak yerine ise Amerikan peçete kullanılır. Bazı işletmelerde masa örtüsü de kullanılmaz. Cilalı ve ahşap masa üzerine açılan Amerikan peçetesi kullanılır. Bu hem temizliğin kolay olması, hem de maliyetlerin azaltılması açısından günümüzde sıklıkla uygulanan bir kuver hazırlama usulüdür.

Fransız Servisi: Yemeğin porsiyonlaması, tranşlanması, alevlendirilmesi ve bazı yemeklerin pişirilmesi gueridon üzerinde (flambe ve tranş arabaların) da konuğun gözü önünde gerçekleştirilir Konuk servis tabağından yemeğini kendisi alır. İngiliz Servisi: Yemeğin porsiyonlaması ev sahibi tarafından yapılır, servis personel tarafından gerçekleştirilir.

Rus Servisi: Ordövr ve soğuk mezeler konuklar gelmeden önce masalara konur, ana yemek porsiyonlanmış (yemeğin bütün halindeki görüntüsü korunarak), garnitürlenmiş ve soslanmış olarak tepsilerle salona getirilir. Amerikan Servisi: Tabak tamamen mutfakta hazırlanır, personel sadece hazır tabağı masaya servis eder. Amerikan servis kuverinde tabak bulunmaz. Amaç mümkün olan en az sayıda personel ile hızlı pratik bir servis sunulmasıdır

Gueridon Servis Kısaca; yemeğin konuğun önünde (gueridon üzerinde) hazırlanması, porsiyonlanması ve servis edilmesidir. Yemeklerin porsiyonlaması dışında tranşlanması (Tranch), alevlendirilmesi (Flambe) ve pişirilmesi de misafir masası yanında gueridon üzerinde gerçekleştirilebilir.

Bazı durumlarda yemeğin ön hazırlığı mutfakta yapıldıktan sonra her şey konuğun gözü önünde, masasının yanında hazırlanır, bu nedenle uygulanması zor, eğitimli ve tecrübeli personel gerektiren bir servis türüdür.

Yemeğin servisi uzun zaman alır ve servis için iki personele ihtiyaç vardır bu nedenle ziyafetlere ve kalabalık grupların servisine uygun değildir, genellikle alakart restoranlarda ve küçük grupların servisinde uygulanır .

Alevlendirme (Flambe), çeşitli sebze ve meyveleri, deniz ürünlerini (karides, ıstakoz vs), et ve kümes hayvanları etlerini salonda misafir önünde, çeşitli alkollü içeceklerin ilavesi ile alevlendirilerek hazırlanmasıdır. Flambesi yapılacak yemekler için flambe arabası ve flambe tavası kullanılır. Flambeler genellikle 2 ve 4 kişilik hazırlanır.