Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Pik (Ham) Demir Üretimi
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Coğrafya Performans Ödevi
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ KAPANIŞ ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 16 HAZİRAN 2009,ANKARA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN EĞİTİMİ
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Bu sorunlar neden çözülmeli?
HALİM GÜNEŞ.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
KANSER.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sodyum klorür Sodyum klorür, sodyum ve magnezyum sülfat ile birlikte tuzlu toprakların en genel ve yaygın tuzlarıdır. Sodyum klorürün bitkiler için toksisitesi,
PAZARLAMADA FİYATLAMA
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Okuldan İşe Geçiş Süreç ve Teknikler
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
MADDEYİ TANIYALIM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
ÇEVRE SORUNLARI.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
Sunum transkripti:

Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları

Tanım Doğal mineralli sular ve kaynak suları, su çevrimi sırasında yeraltında, meteorolojik sular ile magma kaynaklı suların değişik oranlarda karışması ile oluşurlar. Bu doğal süreçte, yeraltında farklı biçimlerde rezervuarlarda mineralli su depolanır. Uygun kırık hatları(faylar) veya jeolojik yapılar olan bölgelerde yeraltındaki mineralli sular kendiliğinden yeryüzüne çıkarak doğal mineralli su kaynaklarını oluştururlar.

Mineralli sular oluşma süreçleri sırasında insan aktiviteleri sonucu toprağa karışan kirleticilerden (ör: atık ve kanalizasyon suları,gübreler, sanayi maddeleri)etkilenmezler. Doğal mineralli sular kimyasal ve bakteriyolojik olarak temizdirler.

Doğal mineralli sular yeraltındaki çevrimleri sırasında toprakta bulunan birtakım element ve maddeleri çözündürürler. Ülkemizde doğal mineralli sular, maden suyu ya da maden suyu sodası adı altında şişelenmektedir.

Doğal mineralli suların şişelenerek içme suyu gereksinimini karşılaması için bazı şartlar gereklidir: Yeraltında korunmuş bir su kaynağından doğal olarak yeryüzüne çıkan ya da sondaj gibi yöntemlerle kaynağından yapay olarak yeryüzüne çıkarılan Temiz, yani, kaynaklarında kimyasal ve mikrobiyolojik kirlenmeye uğramamış olan Beslenme fizyolojisi açısından yararlı bazı madde ve mineralleri içeren,ancak sağlığa zararlı maddeler içermeyen Bazı mineral ve maddeleri ise belirlenmiş sınır değerler üzerinde içermeyen Sıcaklık,debi,mineral bileşimi ve düzeyleri gibi nitelikleri uzun yıllar önemli düzeyde değişikliğe uğramayan Şehir su şebeke sisteminden alınmamış olan Şişelenmiş ya da ambalajlanmış halde içilebilir su niteliğinde piyasaya verilen

Doğal mineralli su ile doğal kaynak suyunu ayıran temel özellik ise; çözündürdükleri toplam katı madde miktarıdır. Doğal mineralli sular:1000mg/L üzerinde toplam çözünmüş katı madde içeren doğal yer altı sularıdır. Doğal kaynak suları ise:500mg/L altında toplam çözünmüş katı madde içeren doğal yer altı suları olarak nitelenmektedir.

Doğal Mineralli Su Sınıflandırma Çok düşük mineralli; 50mg/L’nin altında Kaynak suyu Düşük mineralli; 500mg/L’nin altında Zengin mineralli; 1500mg/L’nin üzerinde Mineralli su

Doğal mineralli sular; Sınıflandırma Kalsiyumlu sular 150mg/L üzerinde Kalsiyum Magnezyumlu sular 50mg/L üzerinde Magnezyum Sodyumlu sular 200mg/L üzerinde Sodyum Klorürlü sular 200mg/L üzerinde Klorür Düşük sodyumlu sular 20mg/L altında sodyum içerirler. Doğal mineralli sularda bulunan başlıca eser elementler şunlardır: Florür, demir, iyot, selenyum, bakır ve çinko Yine yer altı kaynaklı gazlar da mineralli sular içerisinde çözünmüş olarak bulunabilirler.Bunların en önemlileri; karbondioksit, hidrojen sülfür ve radondur.

Mineralli suların şişelenmesi Mineralli sular kaynak yerinde şişelenmelidir. Mineralli sulara şişelenme sırasında herhangi bir madde eklenmez, yalnızca karbondioksit eklenebilir. Mineralli suların doğal bakteri içeriklerini değiştirmeye yönelik herhangi bir yöntem uygulanmamalıdır. Mineralli suların içerdiği bazı elementler ör: demir ve kükürt gibi, fiziksel yöntemlerle(filtrasyon, havalandırma gibi) uzaklaştırılabilir. Mineralli sularda bulunan karbondioksit, ancak fiziksel yöntemlerle kısmen veya tümüyle alınabilir.

Mineralli Sularda Katkı Maddeleri Bazı ülkelerde ve düzenlemelerde mineralli sulara ek aromalar, meyve ekstreleri katılmasına izin verilmektedir. Bu işlemlerin mineralli su niteliğiyle bağdaşmadığı görüşü yaygındır ve daha çok kabul görmektedir.

Mineralli sulara karbondioksit eklenmesi tüm dünyada genel kabul gören bir uygulamadır. Karbondioksit dildeki tat algılayıcılarını baskılayarak ve serinletici bir etki yaratarak mineralli suyun içimini kolaylaştırır. Karbondioksit asit ortam yaratarak şişelenen mineralli suyun hem kimyasal bileşiminin korunmasını hem de mikrobiyolojik yönden sağlıklı kalmasını sağlar.

TEŞEKKÜRLER