Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN EĞİTİMİ

2

3 Senden hiç birşey olmaz Muhammed Ali

4 “Umutsuz vaka” Beethoven

5

6 ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM MODELLERİ

7 Eğitim Modelleri 1. Özel Yeteneklilerin Tespiti: Özel yetenekli çocukları arayıp, tarayarak bulmak gerekmektedir. Çünkü bu çocukların çoğu kendiliğinden ortaya çıkmazlar. Belirlenmezlerse ne olur? (İdil BİRET)

8 Eğitim Modelleri 2. Özel Yeteneklilerin Eğitimi: Taranıp bulunan Özel yetenekli çocukların, özel eğitim önlemleriyle en iyi biçimde gelişmelerini sağlamak gerekmektedir.

9 Eğitim Modelleri 3. Özel Yeteneklilerin Sosyal Uyumu: Özel yetenekli çocukların kısa sürede hayata hazırlanmalarını sağlamak gerekmektedir.

10 Özel yetenekli çocuklara yönelik uygulanan EĞİTİM MODELLERİ:
AYRI EĞİTİM ve BİRLİKTE EĞİTİM olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır:

11 Eğitim Modelleri AYRI EĞİTİM: Özel yetenekli çocuklar için, * özel olarak düzenlenmiş eğitim ortamlarında, * özel olarak yetiştirilmiş öğretmenlerle, * özel olarak geliştirilmiş eğitim programlarıyla yapılan eğitimdir.

12 Eğitim Modelleri BİRLİKTE EĞİTİM: Özel yetenekli çocukları akran gruplarından ayırmadan aynı eğitim ortamında destek hizmetlerinin ve programların sunulduğu eğitim ortamlarıdır.

13 ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR İÇİN AYRI EĞİTİM MODELİ

14 Ayrı Eğitim ÖZEL OKUL Özel yetenekli çocukların belirli özel amaçlı okullarda toplanıp eğitilmesine verilen addır. Türkiye’de; Fen Liseleri, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, TEVİTÖL(Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi) Tarihsel gelişim açısından ilk örnek ise Osmanlı’da Enderun Mektebi’dir.

15 ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİ İÇİN ÖZEL OKUL PROGRAMLARININ YARARLARI

16 Tek başına olma duygusunu azaltır.
ÖZEL OKUL YARARLARI Tek başına olma duygusunu azaltır. Eğitsel gereksinmelerini karşılayacak, özel geliştirilmiş programlar kullanılır.

17 Çocukların yetenekleri yönünde ve düzeyinde gelişmelere yer verilir.
ÖZEL OKUL YARARLARI Çocukların yetenekleri yönünde ve düzeyinde gelişmelere yer verilir. Kırsal bölgelerde olanlar için daha iyi eğitim ortamı sağlanabilir.

18

19 ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİ İÇİN ÖZEL OKUL PROGRAMLARININ SAKINCALARI

20 Toplumla bütünleşeyemeyebilirler,ve bencil olmalarına neden olur.
ÖZEL OKUL SAKINCALARI Toplumla bütünleşeyemeyebilirler,ve bencil olmalarına neden olur. Liderlik özelliklerinin gelişimini engeller.

21 Tüm önlemler içerisinde en pahalı olanıdır.
ÖZEL OKUL SAKINCALARI Çocukların erken yaşta uzmanlık alanlarına yönlendirilmesi ,diğer birçok üstün özelliklerinin toplum için işlevsel hale gelmesini engelleyebilir. Tüm önlemler içerisinde en pahalı olanıdır.

22 ÖZEL OKUL SAKINCALARI Burada belirtilen ve belirtilmeyen bir çok sakıncaları nedeniyle özel okullarda özel yeteneklilerin eğitimi artık bazı gelişmiş ülkelerde öğrenci deha düzeyinde olmadığı takdirde tercih edilip edilmemesi tartışılmaktadır.

23

24 ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR İÇİN BİRLİKTE EĞİTİM MODELİ

25 Hızlandırma ve Zenginleştirmedir.
Birlikte Eğitim Başlıca uygulama biçimleri: Hızlandırma ve Zenginleştirmedir.

26 HIZLANDIRMA

27 Belli bir dalda üst gruba katılma
Hızlandırma Okula erken başlama, Sınıf atlama Belli bir dalda üst gruba katılma

28 Hızlandırma Yöntemleri
1. OKULA ERKEN BAŞLATMA Özel yetenekli olduğu erken yaşlarda ortaya çıkan çocukların takvim yaşına bakılmaksızın okula başlama yaşından bir ya da iki yıl erken başlatılması biçimindeki uygulamadır. Bir çok ülkede bu uygulama yapılmaktadır.

29 Türkiye’de ilköğretim kademesinde ilgili yönetmeliğin 41
Türkiye’de ilköğretim kademesinde ilgili yönetmeliğin 41. maddesi erken başlama uygulamasına olanak tanımaktadır.

30 Hızlandırma Yöntemleri
2. SINIF ATLATMA Çocuk okula başladıktan sonra, öğrenim ve zekâ düzeylerine uygun bir ya da iki üst sınıfa atlatılarak yapılan bir uygulamadır.

31 İlköğretim kurumlarında sınıf yükseltme
MADDE 32 – (1) İlkokul 1, 2 ve 3 üncü sınıf öğrencilerinden bilgi ve beceri bakımından sınıf düzeyinin üstünde olanlar velisinin yazılı talebi, sınıf öğretmeninin önerisi ile eğitim ve öğretim yılının ilk ayı içinde sınıf yükseltme sınavına alınırlar. Başarılı olanlar bir üst sınıfa yükseltilir. c) Sınıf yükseltme sınavına değişik sınıflarda olmak üzere bir defadan fazla da girilebilir. Ancak sınıf yükseltme aynı öğrenci için bir kez yapılır.

32 3. Belli Bir Alanda/Alanlarda Üst Sınıfa Katılma
Bir üst sınıftan dersler alabilmekteler. Olumlu tarafları fazla olan bir yöntemdir.

33 ZENGİNLEŞTİRME

34 Zenginleştirme Günümüzde, gelişmiş her ülkede en yaygın biçimde uygulanan program modeli zenginleştirmedir.

35 Öğretmenlerin bu alanda yetiştirilmemiş olması,
Zenginleştirme Öğretmenlerin bu alanda yetiştirilmemiş olması, sınıf sayılarının kalabalık olması, uygulama olanağını kısıtlamaktadır.

36 Zenginleştirme Uygulaması İçin Öneriler
Müfredata derinlemesine ve genişliğine eklemeler yapma. İlgi ve gereksinimlere göre materyalleri çeşitlendirme. Bireyin gereksinimine göre programı ilerletme, aşamalarını değiştirme Yaratıcılık ve eleştirisel düşünmeyi, problem çözme, iletişim ve toplumsal becerileri geliştirme.

37

38 ZENGİNLEŞTİRME FAALİYETLERİNİN YARARLARI

39 Çocukların daha uyumlu ve esnek olmalarını olanaklı kılar.
Zenginleştirme Faaliyetlerinin Yararları Çocukların daha uyumlu ve esnek olmalarını olanaklı kılar. Tüm çocuklar bir arada eğitildiği için ebeveynlerce daha fazla destek görür.

40

41 ZENGİNLEŞTİRME FAALİYETLERİNİN AMAÇLARI

42 Yetileri tümüyle kullanabilmek, Bilgi bazını genişletmek,
Zenginleştirme Faaliyetlerinin Amaçları Yetileri tümüyle kullanabilmek, Bilgi bazını genişletmek, Algılamayı derinleştirmek, Yeti düzeylerini yükseltmek,

43 Öğrenme motivasyonu sağlamak,
Zenginleştirme Faaliyetlerinin Amaçları Öğrenme motivasyonu sağlamak, Arzu edilecek eğitim, düşünme ve paylaşma yöntemlerini aşılamak, Sorumluluğunu yükseltmek, Yaratıcılığa şans vermektir.

44 ZENGİNLEŞTİRME FAALİYETLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

45 Zenginleştirmede Dikkat Edilecek Hususlar
Çok çeşitli konulardan oluşmalı, İçerik öğrenci seçimini ortaya çıkarıcı olmalıdır Karmaşıklık düzeyi ileri konular seçilmeli,

46 Zenginleştirmede Dikkat Edilecek Hususlar
Temel yeteneklerde yüksek başarıyı sağlayıcı olmalı, Yaratıcı düşünme ve problem çözmeyi geliştirici olmalı, Motivasyonu artırıcı olmalıdır.

47

48 Bu bölümde, Özel Yetenekli Bireylerin Eğitimi konusunu değerlendirdik
Bu bölümde, Özel Yetenekli Bireylerin Eğitimi konusunu değerlendirdik Dinlediğiniz İçin Teşekkürler… 


"ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları