PERİYODİK CETVELİN TARİHÇESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Advertisements

PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
……………………………….. ALT BAŞLIKLAR: -Tanım ve Tarihi
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK CETVELİN TARİHÇESİ.
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
PERIYODIK SISTEMIN TARIHI GELISIMI
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
PERİYODİK TABLO VE MENDELEEV
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
PERİYODİK CETVELİN TARİHSEL GELİŞİMİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
ATOM VE PERİYODİK TABLO ESRA KAN
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
Sözsüz İletişimin Özellikleri
PERİYODİK TABLO BÜTÜN MADDELERİN TEMELİNDE ELEMENTLER BULUNUR..
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
Periyodik tabloda deyişiklikler
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
PERİYODİK TABLO VE BİRKAÇ ÖZELLİĞİ
C Elementi.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
Maddenin Tanecikli Yapısı
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
KİMYA NE İŞE YARAR  Kimyanın insan sağlığına da sonsuz diyebileceğimiz derecede büyük etkisi vardır. Kimya hastalıklarla savaşmak, sağlığımızı korumak.
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
Bilinçli Tercih Seminerine
Periyodik Çizelge ve Bazı Atom Özellikleri
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
YILDIZ OLUŞUMU.
Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM.
Tezin Olası Bölümleri.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI.
BELLEK.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
8.3.MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Nitel Araştırmalar.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
MADDE V ENDÜSTRİ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

PERİYODİK CETVELİN TARİHÇESİ

Periyodik cetvel kimyasal elementlerin sınıflandırılmasına yarayan tablodur. Ondan önce de bu yönde çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, icadı genellikle Rus kimyager Dmitri Mendeleev'e maledilir. (1869) Mendeleev, tabloyu, atomların artan atom ağırlıklarına göre sıralandıklarında belli özelliklerin tekrarlanıyor olmasından hareketle oluşturdu.

Elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki benzerliklerin araştırılması fizik ve kimyacıları ilgilendirmiştir. Gerçi benzer özelliklerdeki elementlerin sıralanabilmesi için bilinen elementlerin özelliklerinin öncelikle ortaya konulması gerekir. Altın, gümüş, kalay, bakır, kurşun ve cıva gibi elementler eski çağlardan beri biliniyordu. Bir elementin ilk bilimsel olarak bulunması 1649 yılında Henning Brand’ın fosforu bulmasıyla başlar. Bundan sonraki 200 yıl boyunca elementler ve onları bileşikleri hakkında kimyacılar tarafından pekçok bilgi elde edildi. Bununla beraber 1869 yılına kadar toplam 63 element bulunabilmişti. Bilinen elementlerin sayısı arttıkça, bilim adamları elementlerin özelliklerinin belli kalıplara oturduğunu anlamaya başladılar.

De Chancourtois, "Elementlerin özellikleri sayıların özellikleri ile ilişkilidir" dedi ve her yedi elementte bir özelliklerin tekrarlandığının farkına vardı. Bu tablo kullanılarak birkaç metal oksidin stokiyometrisi önceden tanımlanabildi. Ne var ki bu cetvel üzerinde elementlerden başka bazı iyonlar ve elementler de yer alıyordu.

1817 yılında Johann Dobereiner benzer kimyasal özellikler sahip olan stronsiyum, kalsiyum ve baryuma bakarak, stronsiyumun atom ağırlığının kalsiyum ve baryum atom ağırlıklarının ortasında olduğuna dikkat çekti. 1829 yılında klor, brom ve iyot üçlüsünün de benzer özellikler gösterdiği bulundu. Yine benzer davranış lityum, sodyum ve potasyum için de gözleniyordu. 1829 ve 1858 yılları arasında bu konuda pek çok araştırma yapıldı. Bu sırada halojenler grubuna katıldı. Oksijen, kükürt, selenyum ve tellür bir grubun üyesi olarak düşünülürken azot, fosfor, arsenik, antimon ve bizmut başka bir grup içine yerleştirildiler.

İlk periyodik tabloyu oluşturma şerefi Fransız bilim adamı A. E İlk periyodik tabloyu oluşturma şerefi Fransız bilim adamı A. E. Beguyer de Chancourtois'e düştü. De Chancourtois, silindirin çevresine 16 kütle birimleri yerleştirerek elementleri buraya oturttu. Benzer özelliklerdeki elementler bu silindir üzerinde düşey satırlarda gruba ayırmıştı. Atom ağırlıkları sekizin katı kadar olan elementlerin özellikleri benzerdi. 1864 yılında yazılan bir yazıda Newlands bunu Oktav kanunu (Law of Octaves) olarak tanımladı. Bu kanuna göre herhangi bir element tablodaki sekizinci elementle benzerlikler gösteriyordu.

HAZIRLAYAN ALPEREN ZİYA SÖKMEN