Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
DERS : BİLGİSAYAR II ÖĞR. GÖR. : SN. SEVDA KÜÇÜK FİNAL PROJESİ HAZIRLAYAN : GÖKHAN KARAKAPLAN NO : SINIF 4

2 Atomun yapısı ve kimyasal bağlar

3 Önce atomlarla kısa bir filmimiz var, ilgili hep beraber onu izleyelim sevgili arkadaşlar 

4 C:\Users\Netkafem\Desktop\Atom nedir _ Atom Enerjisi - YouTube.lnk
C:\Users\Netkafem\Desktop\Atom nedir _ Atom Enerjisi - YouTube.html

5 ATOM NEDİR ? Maddenin en küçük yapı taşına atom denir. Atomların elektron alış verişi veya ortak kullanmaları sırasında atomları bir arada tutan kuvvete ise kimyasal bağ denir.

6 KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar ikiye ayrılır: İyonik bağ Kovalent bağ

7 Kovalent Bağ : İki ametal arasında elektronların ortaklaşa kullanımıyla oluşan bağa kovalent bağ denir. Polar ve apolar kovalent bağ olmak üzere iki çeşittir.

8  Polar Kovalent Bağ : Farklı cins iki ametal arasında oluşan bağa polar kovalent bağ denir. Polar kovalent bağ oluşumunda atomlar arasında elektron alışverişi olmaz. Son yörüngelerdeki elektronlar ortaklaşa kullanılır. Polar kovalent bağ sonucunda oluşan molekül bileşik molekülüdür.

9 ( Örnek ) Oksijen atomunun son enerji seviyesinde altı elektron, hidrojen atomunun tek olan enerji seviyesinde bir elektron vardır. 

10 Su molekülü oluşurken, iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomunun son yörüngeleri şekildekine benzer girişim yapar. Oksijen atomu son yörüngesindeki elektron sayısını sekize, hidrojen atomları  ikiye tamamlar.  Böylece hidrojen ve oksijen atomları son yörüngelerdeki elektronları  ortaklaşa kullanarak aralarında polar kovalent bağ oluştururlar.

11 Apolar Kovalent Bağ : Aynı cins iki ametal atomu arasında  oluşan bağa denir.  Apolar kovalent bağ ile oluşan molekül element molekülüdür. Soy gazlar hariç, diğer gaz halindeki elementlerin molekülleri arasındaki bağ apolar kovalent   bağdır.                                                                                                                                            

12 Örnek :  Hidrojen gazının oluşumunda iki hidrojen atomunun yörüngeleri şekildekine benzer girişim yaparak elektronlarını ortaklaşa kullanırlar. Böylece iki hidrojen atomu apolar kovalent bağ ile bağlanarak yörüngelerindeki elektron sayılarını ikiye tamamlarlar.

13 İYONİK BAĞLAR

14 Elektron alış verişi ile oluşan kimyasal bağa iyonik bağ denir
Elektron alış verişi ile oluşan kimyasal bağa iyonik bağ denir. Metal ve ametal atomları arasında görülür.

15 ÖRNEK : 1 Yemek tuzu, Sodyum (Na) ve Klor (Cl) elementlerinden oluşur.

16 Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi NaCl (Sodyum klorür) Na ve Cl elementlerinden oluşur. Bunlar bir araya geldiğinde kararlı yapıya geçmek için son yörüngelerini sekize tamamlamak ister. Na atomu son yörüngesindeki bir elektronunu Cl atomuna verir.

17 Son yörüngeden bir önceki yörünge son yörünge konumunu alır
Son yörüngeden bir önceki yörünge son yörünge konumunu alır. Sekiz olur, soygaza benzer ve 1 elektron verdiği için sodyum Na+1 halini alır. Klor atomu 1 elektron alarak son yörüngesini 8 elektrona tamamlar (soygaza benzer) ve Cl-1 iyon halini alır. Böylece her iki atom da kararlı yapıya ulaşmıştır. Na ve Cl atomu farklı elektrik yüklü iyon haline geldiğinden aralarında bir çekim kuvveti oluşur. Bu çekim kuvvetinden doğan bağa da iyonik bağ denir.

18 Ve sirada Kisa bir animasyonumuz var, dikkatle izleyelim lütfen 

19 Teşekkürler ... 


"HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları