VETERİNER HEKİMLERİN İNSANLIĞA HİZMETLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Coğrafya Performans Ödevi
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
HAYAT BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
SPORCU BESLENMESİ.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
GAZNELİLER
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KANSER.
BİLGİ TOPLUMU.
1. sağlık ve sağlığın girdileri
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Orta Asya, İslamiyet, Anadolu ve
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Psikolojik Ölçmelerin Felsefi ve Tarihi Temelleri
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
Küreselleşme tartışmaları
VETERİNER HEKİMLERİN İNSANLIĞA HİZMETLERİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Sunum transkripti:

VETERİNER HEKİMLERİN İNSANLIĞA HİZMETLERİ Dr. Atilla Özgür

İnsan Sağlığına Katkıları Zoonozlarla Mücadele Gıda Kontrolü Veteriner Hekimlerin Nükleer Kazalardaki Rolü Veteriner Hekimlerin Yaygın Nitelikli Kimyasal Kirlenmelerdeki Rolü Veteriner Hekimlerin Doğal Afetlerdeki Rolü Veteriner Hekimlerin Ekoloji Alanındaki Hizmetleri Dr. Atilla Özgür

Ülke Ekonomisine Katkıları Sağlıklı Hayvansal Üretim Sağlıklı Hayvansal Ürün Üretimi Ülke Koşullarına Uygun Hayvanların Islahı Halkın Dengeli ve Yeterli Beslenmesi Dr. Atilla Özgür

Bilime Katkıları Dr. Atilla Özgür

VETERİNER HEKİMLERİN BULUŞLARI Daniel Elmer SALMON: Theobald Smith ile birlikte, ısı kullanılarak öldürülen domuz kolerası etkeninin domuzlarda bağışıklık sağladığını bulan Salmon, bu buluşuyla “çocuk felci aşısı”nın yapılmasına zemin hazırlamıştır. Ayrıca insan tüberkülozunun yayılışında hayvan vektörlerin (konakçıların) rolünü tespit etmiştir. Jean-Marie Camile GUERİN: Fransız Veteriner Hekim Albert Calmette ile beraber BCG (Bacille Calmette-Guerin) isimli tüberküloz aşını yapmıştır. Dr. Atilla Özgür

Gaston RAMON: Tetanoz ve difteri toksinlerini bulmuş ve bu hastalıklara karşı aşı ve serum üretilmesini sağlamıştır. Maurice HALL: Ankilostomiasis (kancalı kurt invazyonu) tedavisinde karbontetraklorür kullanarak daha güvenli bir ilaç olan tetrakloretilenin ortaya çıkmasına önayak olmuştur. Franz BENESCH: Spinal anesteziyi sığır ve atlarda kullanarak insan hekimliğinin özellikle doğum ve cerrahi alanlarında yaygınlaşmasını sağlamıştır. Otto STADER: Bir metal çubuğa sabitlenmiş metal iğneleri kullanarak bandajsız kırık tedavisini ortopediye kazandırmıştır. TABOURİN: Atlar üzerinde ilaçların derialtı kullanımı ile ilgili çalışmalar yapmış ve hekim arkadaşı Pravaz ile birlikte ilkel bir enjektör tasarlamıştır. Dr. Atilla Özgür

Frederick BANG: Bruselloza neden olan Brucella bovis’i identifiye etmiştir. Cooper CURTIS: Paraziter hastalıklarda konakçıların oynadığı rolü açığa çıkarmış ve bu hastalıklarla mücadele için bazı yöntemler geliştirmiştir. Karl MEYER: Konserve zehirlenmelerinin nedenlerini ve bunlardan korunma yollarını ortaya koymuştur. Frank SCHOFIELD: Sığırlarda görülen tatlı yonca zehirlenmelerine neden olan bir antikoagulan madde belirlemiştir. Bu madde bugün insanları koroner tromboz olgularında kullanılmaktadır. Dr. Atilla Özgür

Adil Mustafa Şehzadebaşı: Maurice Nicolle ile birlikte sığır vebası etkeninin filtrelerden geçebilen bir virus olduğunu bulmuştur. Süreyya Tahsin AYGÜN: Türk Universal Anthrax Aşısı ve Dayanıklı Kuru Sığır Vebası Aşısını üretmiştir. Hücre kültürü çalışmalarının öncülüğünü yapmıştır. Mahir BÜYÜKPAMUKÇU: Eğrelti otunun kanserojen etkisini bulmuştur. Dr. Atilla Özgür