Bugün neler öğreneceğiz?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NÂT-I ŞERİF.
Advertisements

Hazreti Muhammed’i Tanıyalım
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.V)' in HAYATI.
Doğumu Gençliği ve Evliliği
Bugün neler öğreneceğiz?
Peygamberimizin Çocukluğu ve Gençliği
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
Osmanlı Eğitim Sistemi
Peygamberimizin Doğumu
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
FİİLLERDE ÇATI.
Bugün neler öğreneceğiz?
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
Aile Atölyeleri Projesi
ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Bugün neler öğreneceğiz?
1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI
Bugün neler öğreneceğiz?
ŞİİR : Ali Uluraspa  SESLENDİREN : Bedirhan Gökçe.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Bireysel Konularda İstişare
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Hz.Muhammed, (12 Rebi’ul-evvel 571)
Bugün neler öğreneceğiz?
Din Dersi Paylaşım Portalı
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
“Hayatın Ortağı Olmak…”
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
1. ÜNİTE: PEYGAMBERİMİZİN GENÇLİK YILLARI
1. Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları
Otokontrol Öz denetimli
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Taif’i daha önce duydunuz mu?
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
gez gür gel kaygı gezgin gelinlik göz gül git saygı güzel Gülderen
1.ÜNİTE PEYGAMBERİMİZİN MEKKE YILLARI
Sunum transkripti:

Bugün neler öğreneceğiz? Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : HZ.MUHAMMED Ünite 3 : HZ.MUHAMMED’İ TANIYALIM Süre : 40 + 40 = 80 dakika Konular : 1- Hz.Muhammed’in doğumu ve çocukluk hayatı Kazanımlar : Hz.Muhammed’in doğumu, çocukluk ve gençlik yılları hakkında bilgi sahibi olur.

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM DERSE HAZIRLIK SORULARI Peygamberimizin doğum gününü biliyor musunuz? Peygamberimizin doğum gününü kutlamak için Müslümanlar neler yapar?

DERS’İN İŞLENİŞİ Peygamberimizin doğum yeri neresidir? Peygamberimiz hangi tarihte doğmuştur? Peygamberimizin doğumu konusunda neler biliyorsunuz?

Arş’ın kubbelerine adı nurla yazılan İsmi semâda “Ahmed”, yerde “Muhammed” olan Yedi katlı göklerde Hak cemâlini bulan Evvel-ahir yolcusu yâ Hazreti Muhammed

Kâbe’de şirk taşları, putlar yere dönerken Cehâlet bayrakları, birer birer inerken Bin yıllık küfr ateşi, ebediyyen sönerken O gece sendin gelen yâ Hazreti Muhammed

O gece Save gölü, mu’cizeyle kururken, Kisra saraylarında, sütunlar savrulurken Arz’dan arş’a âlemler rahmetini bulurken O gece sendin gelen yâ Hazreti Muhammed

Hz.Muhammed’in Çocukluk ve Gençlik Yıllarını Öğrenelim Annesi vefat etti 7

Bu bina şu anda kütüphane olarak kullanılmaktadır. Peygamberimizin doğduğu evin bugünkü görünümü Bu bina şu anda kütüphane olarak kullanılmaktadır.

-Ey Âmine! O doğduğu zaman adını Muhammed koy. BİR NUR DOĞUYOR Mekke sessiz sakin bir gece geçiriyordu. Tarih (20 Nisan 571) 571 yılının Rebîülevvel ayının 12. gecesiydi. Âmine heyecan içinde yattığı yerden kalktı. Bir rüya görmüştü ve rüyada duyduğu ses kulaklarında çınlıyordu. -Ey Âmine! O doğduğu zaman adını Muhammed koy. 04.06.2018

Âmine görülmemiş güzellikte bir oğlan çocuğu doğurdu. Âmine gördüğü rüyayı kimseye anlatmadı. Nihayet mutlu an geldi. Âmine görülmemiş güzellikte bir oğlan çocuğu doğurdu. Bir haberci göndererek mutlu haberi dedesi Abdülmuttalip’e duyurdu. Bu habere çok sevinen Abdülmuttalip hemen geldi ve torununu kucaklayıp Kâbe’ye gitti. Yüce Allah’a şükretti. 04.06.2018

1- Abdülmuttalip torununa ne ad koydu? 2- Abdülmuttalip, Peygamberimizin adını niçin Muhammed koymuş olabilir? Arkadaşlarınızla konuşunuz. 2- Bu ad ne anlama gelir?

Abdülmuttalip, Peygamberimizin doğumunun yedinci gününde kurbanlar kestirdi, yemekler hazırlattı. Gün boyunca halka yemek ikram etti. Yeni çocuk sahibi olan anne-babalar Allah’a şükür amacıyla kurban kesebilir. Bu kurbana AKİKA KURBANI denir.

Abdülmuttalip’e, torununa ne ad koydun? diye soranlara: - Muhammed, adını koydum, dedi. (Muhammed; “övülen, beğenilen, herkesin sevgi ve saygısını kazanan” anlamına gelir.) Onlar: - Atalarının arasında böyle bir ad yoktu. Bu adı koymaktan maksadın nedir? deyince, Abdülmuttalip: Umarım ki O'nu gökte Hak, yerde halk övecektir, diye cevap verdi. 04.06.201804.06.2018 13

1-Peygamberimizin doğum günü olarak kutladığımız kandilin adı nedir? 2-Peygamberimizin doğum gününde siz de etkinlik yapıyor musunuz? 3-Kutlu doğum haftası size neyi hatırlatıyor? 4-Kutlu doğum haftası hangi tarihlerde kutlanır? 5-Haftaya bu ad niçin verilmiştir?

Peygamberimizin doğum günü olarak kutladığımız kandilin adı: Mevlid kandili Kutlu doğum haftası : Peygamberimizin doğum yıl dönümünü Kutlu doğum haftası 14-20 Nisan tarihleri arası Peygamberimizin doğum yıl dönümü olduğu için bu ad verilmiştir.

Gül, Peygamberimize duyulan sevgiyi simgeler. Bu nedenle Peygamberimizin doğumunun kutlandığı Kutlu Doğum Haftasında insanlara gül verilir.

HZ.MUHAMMED Yukarıdaki şiirde Hz.Muhammed’le ilgili Annesi Âmine hatun, Abdülmuttalip’e torun, İsmail’den gelir soyun, Muhammed aleyhisselâm! Yirmi Nisan Pazartesi, Beş yüz yetmiş bir gecesi, Doğdu cihan bir tanesi Muzaffer Çağlar Yukarıdaki şiirde Hz.Muhammed’le ilgili hangi bilgiler veriliyor?

Sütanneye verilmesi (M. 571) Mekke’de o dönemde bir gelenek vardı. Bazı aileler doğan çocuklarını, sağlıklı yetişmesi ve daha güzel dil öğrenmeleri için, civar yaylalardan gelen süt annelerine verme âdeti vardı. Çünkü Mekke’nin havası ağır ve sıcak, kırsal bölgelerin havası ise temizdi. Peygamberimiz de doğumundan kısa bir süre sonra süt annesi Halime’ye verildi. Halime, Peygamberimizi çok seviyor ve kendi çocuklarından ayırt etmiyordu. Ona şefkatle davranıyor ve çok iyi bakıyordu. Bazen Peygamberimizi Mekke’ye getirip annesiyle görüştürüyor ve tekrar köyüne dönüyordu.

Sütanne, Annesine Teslim Ediyor (M.575) Hz.Muhammed dört yaşındayken Halime tarafından Mekke’ye getirilip annesine verildi. Peygamberimiz altı yaşındayken, oğlunu ve hizmetçileri Ümmü Eymen’i yanına alarak Medine’de bulunan akrabalarını ve eşi Abdullah’ın mezarını ziyarete gittiler. Peygamberimiz Medine’de kendisine arkadaşlar edindi. Misafir olarak kaldığı evin çocukları ile oynadı, kırlarda gezdi. Onlarla iyi geçindi. Medine’den dönerken, Medine yakınlarında Ebvâ denilen yerde hastalandı ve vefat etti. Ümmü Eymen, Peygamberimizi Mekke’ye getirdi ve dedesi Abdülmuttalip’e teslim etti.

Dedesinin Himayesinde (M.577) Babasından sonra, altı yaşında anasından da yetim kalan Peygamberimiz, dedesi Abdulmuttalip'in yanında kaldı. Abdülmuttalip torununu çok seviyor, onun ihtiyaçlarını karşılıyordu. Gittiği her yere torununu da götürüyordu. Ancak Peygamberimiz sekiz yaşına geldiğinde dedesi Abdülmuttalip de vefat etti. O vefat ederken oğulları içinde Ebû Talip'e, yeğenine bakmak vazifesini verdi. Hz.Muhammed’i, amcası Ebu Talip yanına aldı.

Ebu Talip’in Yanında (M.579) Amcası Ebu Talip, yeğeni Hz.Muhammed’e şefkatle davranıyordu. Onun isteklerini yerine getiriyor, ihtiyaçlarını karşılıyordu. Peygamberimiz de amcasına işlerinde yardım ediyor, ayrıca amcasının develerini ve koyunlarını otlatıyordu. Bazen de ticaret için Suriye ve Yemen gibi ülkelere giden amcasına eşlik ediyordu. Bu yolculuklar onun ticaret konusunda deneyim kazanmasını sağlamıştır.

DEĞERLENDİRME 1-Peygamberimiz hangi tarihte ve nerede doğmuştur? 2-Kutlu Doğum Haftası ne zaman ve niçin kutlanır? 3-Peygamberimizin başka adları var mıdır? Varsa nelerdir?

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK 1-Hz.Muhammed’in Kâbe hakemliğini araştırınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM