Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğr. Alanı : HZ.MUHAMMED Ünite : HZ.MUHAMMED’İ TANIYALIM Süre : = 160 dakika Konular : 1- Hz.Muhammed’in gençlik hayatı Kazanımlar: 1-Hz.Muhammed’in doğumu, çocukluk ve gençlik yılları hakkında bilgi sahibi olur.

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
DERSE HAZIRLIK SORULARI Hz.Muhammed’in gençlik hayatı hakkında neler biliyorsunuz?

3 Hz.Muhammed; 1-Güvenilir bir insandı. 2-Çobanlık ve ticaret yapmıştır.
3-Hılfül-fudul cemiyetinin kurucu üyelerindendir. 4-Kâbe hakemliği yapmıştır.

4 Mekke’deki insanlar Hz.Muhammed’i “Emin” diye anarlardı. “Emin” ne demektir? Biliyor musunuz?

5 Hz.Muhammed, Peygamberliğinden
önce de son derece doğru ve güvenilir bir kişiliğe sahipti. Bu özelliğinden dolayı halk arasında kendisine "Muhammedü'l-Emin" Yani "Güvenilir Muhammed“ deniliyordu. Herkesin sevgi ve saygısını kazanmıştı.

6 DÜŞÜNELİM DEĞERLENDİRELİM Peygamberimizin çocukluk ve
gençlik yıllarındaki davranışlarını dikkate alarak insanların ona çok güvenmelerinin nedenlerini düşününüz ve bu nedenleri belirleyiniz.

7 niçin Yolculuğa çıkacak olan insanlar,
paralarını ve değerli eşyalarını niçin Hz.Muhammed’e emanet ediyorlardı?

8 EMROLUNDUĞUN GİBİ DOSDOĞRU OL! (ŞURA 15)
EMANETİ KORURDU. EMROLUNDUĞUN GİBİ DOSDOĞRU OL! (ŞURA 15) 8

9 …VERDİĞİNİZ SÖZÜ DE YERİNE GETİRİN… (İSRA 34)
SÖZÜNDE DURURDU …VERDİĞİNİZ SÖZÜ DE YERİNE GETİRİN… (İSRA 34) 9

10 Hz.Muhammed; Yukarıdaki nedenlerden dolayı ona
İnsanlarla iyi geçiniyor, Yalan söylemiyor, Kimseyi aldatmıyor, Yaptığı anlaşmalara uyuyor, Verdiği sözde duruyor, Emanetleri koruyor, Mekkeliler onu çok seviyordu. Yukarıdaki nedenlerden dolayı ona "Muhammedü'l-Emin“ yani "Güvenilir Muhammed“ diyorlardı.

11 “Güvenilir olmak” insanlarla iyi ilişkiler kurabilmeyi sağlayan en önemli özelliktir.
Bu özellik de Peygamberimizde vardı. Anlıyoruz ki, Hz.Muhammed toplumda herkes tarafından sevilen birisiydi.

12 niçin Peki, siz Hz.Muhammed’i seviyor musunuz? Seviyorsanız,
sevdiğinizi anlatmak isteyen var mı?

13 Hz.Muhammed yardımlaşmaya da önem veriyordu. Bir zorlukla karşılaşan,
afetten zarar gören, maddi durumu zayıf olan akrabalarına ve komşularına yardım ediyor, onların sevinç ve üzüntülerini paylaşıyordu.

14 Hz.Muhammed küçük yaşta öksüz ve yetim kaldığından anne ve baba sevgisinden yoksun kalmıştı.
O, annesiz ve babasız olmanın zorluğunu yaşayarak büyümüştü. Bu yüzden öksüzlere ve yetimlere hep sevgi ve merhametle davranıyordu. Onların ihtiyaçlarını karşılamak için çaba harcıyordu. Karşılaştığı yetim çocuklarla ilgileniyor, zaman zaman hediyeler vererek onları sevindiriyordu.

15 ticaretteki başarısı ve dürüstlüğüyle de tanınmıştır.
Peygamberimiz, ticaret için Suriye ve Yemen gibi ülkelere giden amcasına eşlik etmiştir. Ticaret için yapılan bu yolculuklar, onun ticaret konusunda deneyim kazanmasını sağlamıştır. Daha sonraları da ticaretle uğraşmıştır. Hz.Muhammed, Mekke’de ticaretteki başarısı ve dürüstlüğüyle de tanınmıştır.

16 Şam Seyahati (M.583) Peygamberimiz Aleyhisselâm 13 yaşına girdikleri zaman, ilk defa Mekke dışına seyahat etme imkanını buldular. O devirlerde Kureyş kervanları ticaret için yazın Şam tarafına, kışın da Yemen tarafına giderlerdi. Peygamberimiz Aleyhisselâmın kendisiyle gelmek istemesi karşısında, Efendimiz (A.S) 13 yaşında iken Suriye'ye giden Şam ticaret kervanına katıldılar. Kaafilenin yolu Şam yakınındaki Busra kasabasına uğradı. Buradaki kilisede vazifeli, gelip geçen yolcularla ilgilenen Bahira adındaki rahibin, kervanı takip eden bir bulut ve kervanda gördüğü genç bir çocuk dikkatini çekti.

17 biri olan Hz.Hatice, Hz.Muhammed’in
Mekke’nin zengin kadınlarından biri olan Hz.Hatice, Hz.Muhammed’in ticarette başarılı, dürüst ve güvenilir biri olduğunu duymuştu. Bunun üzerine Hz.Muhammed’e ticaret ortaklığı teklif etti. Yirmi beş yaşlarında olan Peygamberimiz bu teklifi kabul etti. Hz.Hatice’nin kervanına yönetici oldu ve ticaret yapmaya başladı.

18 Hz.Muhammed’le Hz.Hatice’nin
Hz.Hatice, ticaret ortaklığı sürecinde Peygamberimizin güvenirliğini, yardımseverliğini, ahlâkının güzelliğini daha yakından görüp tanıdı. Peygamberimize olan güveni iyice arttı. Hz.Muhammed’e evlilik teklifinde bulundu. Hz.Muhammed yirmi beş yaşlarındayken, kırk yaşındaki Hz.Hatice’nin evlilik teklifini (amcası Ebu Talip’in görüşünü de alarak) kabul etti. Hz.Muhammed’le, Hz.Hatice sade bir düğünle evlendiler. Hz.Muhammed’le Hz.Hatice’nin altı çocukları oldu.

19 ARAŞTIRALIM Peygamberimizin çocuklarının adlarını araştırıp öğreniniz.

20 1-Kasım 2-………………. 1-Zeynep 2-………………… 3-……………….. 4-……………….. 3-……… (annesi Mariye’dir.)

21 Hz.Muhammed’in, Hz.Fatıma dışındaki bütün çocukları,
1-Kasım 2-Abdullah 1-Zeynep 2-Rukiye 3-Ümmü Gülsüm 4-Fatıma 3-İbrahim (annesi Mariye’dir.) Hz.Muhammed’in, Hz.Fatıma dışındaki bütün çocukları, kendisinden önce vefat ettiler. Hz.Fatıma, Peygamberimizin vefatından altı ay kadar sonra vefat etti. Peygamberimizin soyu, Hz.Ali ile evlendirdiği kızı Hz.Fatıma’dan doğan Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin’le devam etti.

22 Peygamberimiz eşini ve çocuklarını çok sever ve onlara daima iyi davranırdı.
Çocuklarını kucaklayıp gezdirir ve zaman zaman onların oyunlarına katılırdı. Eşine de ev işlerinde yardımcı olurdu.

23 Kâbe hakkında neler biliyorsunuz?

24 KÂBE Hz. Muhammed zamanında tamir edilmiştir.
Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail (as) tarafından yapılmıştır. Müslümanların kıblesidir. Kâbe’yi kutsal kılan en önemli sebep yeryüzünde ibadet maksadıyla yapılan olan ilk mescittir. Beytullah, beyti şerif, mescidi haram gibi isimleri de vardır. Hz. Muhammed zamanında tamir edilmiştir. Kâbe’nin tamir edilmesi hakkında bilgisi olan var mı?

25 Hakem Seçilmesi (M. 606) Kureyşliler, yağan yağmurlar ve çıkan yangınlardan zarar görmüş olan Kabe'yi tamir etmeye başlamışlardı. Her iş bitip sıra Hacer’ül- Esved‘in yerine konulmasına gelince, kabileler arasında anlaşmazlık çıktı Çünkü herkes bu mübarek taşı yerleştirme şerefini başkasına kaptırmak istemiyordu. Gümüş kaplama içinde Hacer’ül-Esved (Siyah Taş)

26 Dört beş gün devam eden çekişmeler sonunda, Mekke'nin kana bulanacağını gören ve endişeye kapılan yaşlı bir Kureyşli bir fikir ortaya attı. Buna göre herkes bekleyecek, Harem-i Şerife ilk girecek kişi hakem seçilecekti. Bu fikir herkes tarafından beğenildi.

27 Peygamberimizin gelmesine
Bir müddet sonra Fahri Kâinat Efendimizin çıkıp geldiğini gören insanlar, hep birden sevindiler, rahatladılar. Kureyşliler, Peygamberimizin gelmesine niçin sevinmişlerdir?

28 Çünkü, Peygamberimizin adaletine ve dürüstlüğüne güveniyorlardı.

29 Peygamberimiz yere hırkasını serdi ve Hacer’ül-Esved’i üzerine koydu.
Kabile başkanlarına yaygının uçlarından tutup kaldırmalarını söyledi. Başkanlar yaygıyı yukarı kaldırınca, Peygamberimiz taşı kendisi aldı ve duvara yerleştirdi. Kabile başkanları, taşın konulmasına hep birden eşlik ettikleri için memnun oldular.

30 Böylece, Peygamberimizin 35 yaşında iken yaptığı bu hakemlik ile, büyük bir anlaşmazlık çözüldü.
Çıkabilecek bir kavga, bir savaş, hatta kan davaları önlemiş oldu.

31 DEĞERLENDİRME 1-”Emin” ne demektir?
2-Mekkeliler, Peygamberimize niçin güveniyorlardı? 3-Peygamberimizin çocuklarının adları nelerdir? 4-Kureyşliler, Hacer’ül- Esved‘in yerine konulması ile ilgili karardan sonra, Peygamberimizin gelmesine niçin sevinmişlerdir?

32 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1- Üç grup öğrenciye ; Hz.Muhammed aile büyüklerin saygı ve sevgisi. Hz.Muhammed kötü davranışlardan kaçınması. Hz.Muhammed haksızlıklara (güzel bir tavırla) karşı çıkması. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları