Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ağ Donanımları Cihazlar
Advertisements

Donanım Birimleri.
Hat Dengeleme.
Karakalem Tekniği ve Özellikleri
İNTERNETİN TEMELLERİ İnternet Kavramı İnternet Tarayıcı İnternet Adresi.
Arduino nedir ? Atmega 328P Microcontroller USB ile bilgisayara bağlanır. Basit bir kullanımı olup kullanıcı dostudur. C++ tabanlı Arduino yazılımı ile.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
Bu yaklaşımda, kullanıcıların bilişsel ve fiziksel davranışları modellenmeye çalışılır. Ayrıca, kullanıcı davranışlarının bu modele uyup uymadığı ya da.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
HAZIRLAYANLAR ZELİHA OKÇU ÖZGÜL ERGÜL  Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde.
Sosyal Ağlar Tehditler, Yanlış Kullanım ve Doğru Kullanım Örnekleri.
EK DONANIM KARTLARI.
Kuvvet nedir?. Kuvvetin etkilerini hayatımızın her yerinde gözlemleyebiliriz. Çantamızı taşırken,sıramızı çekerken, meyveleri soyarken, kapıyı açarken,
IP Adresleme Mekanizması - Adres Sınıfları ve Altağlar Sistem Adresi ve Ağ Adresi Kaynaklar: Ilker Temir, Yrd.Doc.Dr. Sirin Karadeniz, Rize Univ. MYO.
IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ 4. SINIF.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
TALEP (İstem).
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
WILEY InterScience.
İNTERNET TEKNOLOJİLERİ
LD/LDI LD X0 LDI X0 X0 Y0 X0 Y1 Temel Komutlar
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
BAPSİS ÜZERİNDEN ARA RAPOR VE SONUÇ RAPORUNUN YÜKLENMESİ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
OTO PİLOT 2 Decca 750.
İNTERNET ORTAMINDA AKADEMİK ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR?
İleri Algoritma Analizi
WILEY InterScience.
EKRAN KARTLARI.
Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.
Mikroişlemci Sistemleri
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
Klavye Kullanımı.
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
İnternet Tarayıcı Programlar
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
GÖRSEL PROGRAMLAMA DİLİ:
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
HAZIRLAYAN AHMET KÜÇÜK
Temel Bilgisayar Bilgileri
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 6 Analog Giriş – Çıkış İşlemleri
Ağ Donanımları Cihazlar
AKADEMİK BİLİŞİM KONFERANSI 2015 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
LD/LDI LD X0 LDI X0 X0 Y0 X0 Y1 Temel Komutlar
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
MİKROİŞLEMCİLER VE MİKROBİLGİSAYARLAR
TOPLU POSTALAMA İŞLEMİ İÇİN ETİKET OLUŞTURMA VE YAZDIRMA
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
İşlemciler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AĞ TEMELLERİ (TCP/IP SUNUMU)
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
Sunum transkripti:

Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri

İçerik Temel I/O Arayüzü IN ve OUT Komutları Emülatör üzerindeki trafik ışıkları Step motor İsole ve hafıza adreslemeli I/O

Temel I/O Arayüzü Bir mikroişlemci, problem çözmek için çok kullanışlıdır. Ancak, dış dünya ile iletişim kuramaz ise, değeri çok azdır.

I/O Komutları IN: I/O aygıtlarından mikroişlemciye veri okuma OUT: Mikroişlemciden I/O aygıtlarına veri yazma 65536 port vardır (0 - FFFFh arası).

IN, OUT komutlarının operand’ları IN AL, p8 IN AX, p8 IN AL, DX IN AX, DX OUT p8, AL OUT p8, AX OUT DX, AL OUT DX, AX p8: 0-255 arasındaki bir port numarası Diğer port numaraları için DX register’ı kullanılır.

Örnek: Emülatör’deki trafik ışıkları Port adresi 4’tür 12 lamba: 4 kırmızı, 4 yeşil, 4 sarı Lambayı çalıştırıp kapatmak için, ilgili bit 1 veya 0’a tanımlanır. Örneğin: Eğer tüm ışıkların kırmızı olması için: OUT 4, 0000001001001001b

Örnek: Emülatör’deki Step Motor Port 7 üzerinde çalışır Bu 3-fazlı bir step motordur. 3 magnet 0, 1 ve 2 bitleri ile kontrol edilir. Diğer bitler (3..7) kullanımda değildir. Magnetler kullanımda ise, kırmızı olurlar. Sol üst köşedeki ok, son motor hareketinin yönünü gösterir. Ortadaki yeşil çizgi, dönüşü göstermek içindir.

Step Motor Hareketleri Magnetleri çalıştırmak için, belirtilen sırada çalıştırmak gereklidir. Port 7’de bulunan en soldaki bit, motor hazır durumda olduğunda 1 olur. MOV AL, 001b ; ilk değer OUT 7, AL MOV AL, 011b ; yarım hız 1 MOV AL, 010b ; yarım hız 2 MOV AL, 110b ; yarım hız 3

I/O arayüzü metotları Mikroişlemciler ile I/O aygıtlarını haberleştirmek için iki farklı metot bulunmaktadır: İzole I/O ve Hafıza adreslemeli I/O

İzole I/O En fazla kullanılan tekniktir. I/O yerleşimleri, hafızadan bağımsız ve ayrı bir adres alanında yer alır. IN ve OUT kullanılır

İzole I/O Adres Alanı

Hafıza adreslemeli I/O IN ve OUT kullanılmaz Mikroişlemci ile hafıza arası veri transferi sağlayan tüm komutlar kullanılır. I/O portları, hafıza adresleri olarak tanımlanırlar. Bu hafıza adreslerine yazıldığı zaman, doğrudan I/O aygıtına yazılmış olur. Uygulamalar için kullanılan hafıza alanını azaltır.

Hafıza adreslemeli I/O Adres alanı