HİN 304- PURANALAR Konu:Bhāgavata Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Advertisements

MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
SÖZCÜKTE ANLAM.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Yıllar önce bir Millî Eğitim Bakanı’nın makam odasının kapısı çalındı. İçeriden kararlı ve tok bir ses, ''Girin'' diye seslendi. Oldukça mütevâzı’ döşenmiş.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
AYAKKABICI Ayakkabıcı, yeni getirdigi malları vitrine yerleştirirken, sokaktaki bir çocuk onu izlemekteydi.
Konu: Vāmana Purāṇa’dan Örnek Efsaneler III
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
İSTENEN DAVRANIŞLARIN DESTEKLENMESİ I
KONU:EŞ SESLİ KELİMELER
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri I
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri II
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri IV
FİİLLERDE ÇATI.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
Kartallardan Hayat Dersi
HİN 304- PURANALAR Konu: Bhāgavata Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I
KURT AİLESİ.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Konu: Vāmana Purāṇa’dan Örnek Efsaneler II
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ARI MAYA UÇMAYI ÖĞRENİYOR
Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi. Beton.
Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi,
ÇAĞRI KİTAPLARI (TOMARLARI)
ARI MAYA UÇMAYI ÖĞRENİYOR
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hazırlayan: Nurhan UZ.
Yazı Sistemleri.
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Güdücülerin işine 3 bakış
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

HİN 304- PURANALAR Konu:Bhāgavata Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I Krishṇa’nın Bakasurayı Öldürmesi Devam… XIV. HAFTA Arş. Gör. Dr. Yalçın Kayalı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Hindoloji Anabilim Dalı

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Başta inek sürüleri onların arkasında aile rahipleriyle birlikte merasim boruları eşliğinde her yöne borazan üfleyen çobanlar ilerledirler.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Kadın sığır çobanları göğüslerini taze safranla boyamış, boyunlarına altın kolye takmış, güzel elbiseler giymiş ve Şri Krishṇa’nın eğlenceli şarkılarıyla arabaya bindiler.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Krishṇa ve Rāma’nın annesi Yaşodā ve Rohiṇā de aynı arabadaydılar. Sevgili oğulları Krishṇa ve Rāma’yla birlikte anlatılan hikâyeleri endişe içinde dinlediler.

HİN 304- PURANALAR Topluluk her mevsim en güzel olan Vrindāvana geldi. İlk gün sığırları korumak için arabalarıyla yarım ay şeklinde barınak yaptılar. 2018/5/25

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Vrindāvana, Govardhana dağı ve kutsal Yamunā nehrinin kıyılarını görür görmez Balarāma ve Şri Krishṇa’nın düşünceleri neşeyle doldu. İki çocuğun neşeli halleri Vraca halkını mutlu ediyordu.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Büyürken sığır çobanlığı yapan iki kardeş, diğer çoban çocuklarıyla birlikte buzağıları otlatıyor, flüt çalıyor, sapanla taş atıyor, bellerine bağladıkları küçük zillerle ses çıkartarak neşeli oyunlar oynuyorlardı.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bir gün arkadaşlarıyla birlikte Yamunà nehri kıyısında sığırları otlatmaktaydılar. Şri Krishṇa ve Balarāma’yı öldürmeye niyetli olan bir ifrit, buzağı kılığında sürünün içine girmişti.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Baladeva onu işaret etmiş, Şri Krishṇa ise sanki haberi yokmuş gibi davranarak onun yanına yaklaşmıştı. Arka ayaklarından ve kuyruğundan yakaladığı ifriti başının üstünde döndürmüş ve Kapittha ağacının tepesine fırlatmıştı.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Kapittha ağacının meyveleriyle birlikte ifritin ölü bedeni de aşağıya düşmüştü. Diğer çocuklar çılgınca alkışlamış ve ‘bravo, bravo’ diye bağrışmışlardı.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bir defasında buzağıların ve bütün dünyanın koruyucusu olan bu iki çocuk ve diğer çoban çocuklar, sırt çantalarında yiyecekleri, buzağıları otlata otlata bir gölün yakınına geldiler.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Her biri kendi sürüsüne su içirdi. Buzağılarla birlikte onlar da su içtiler. Bu sırada çocuklar, sanki İndra’nın şimşeğiyle ayrılmış gibi duran bir dağın zirvesine benzeyen bir yaratık gördüler ve çok korktular.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bu yaratık, balıkçıl şeklinde, Baka adında büyük bir ifritti. Ansızın yanlarına yaklaşan güçlü canavar, keskin gagası ile Şri Krishṇa’yı yuttu.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Şri Krishṇa’nın kocaman bir ifrit tarafından yutulduğunu gören çoban çocuklar korku içinde şaşkına dönen Balarāma’nın yanına gittiler. Krishṇa, tanrısal gücüyle Baka’nın ağzını yaktı.

HİN 304- PURANALAR Ağzı yanan Baka, Krishṇa’yı dışarı attı. Bir kez daha büyük bir öfke içinde gagasıyla onu öldürmek niyetiyle koştu. 2018/5/25

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Kamsa’nın arkadaşı olan Baka gagasıyla onu tekrar yakaladı. Ancak erdemin koruyucusu, Baka’nın gagasını ikiye ayırarak onu öldürdü.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Baka’nın ölümü cennette yaşayanları çok mutlu etti. Kutsal bölgenin sakinleri Baka’nın yok edilişini yasemin ve Nandana çiçeklerini adeta sağanak gibi yağdırarak, davul çalarak, borazan üfleyerek, ilahiler söyleyerek kutladılar.

Çoban çocukları bu gördüklerini hayretler içinde izlediler. HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Çoban çocukları bu gördüklerini hayretler içinde izlediler. (Şrimad 1997:Bhāgavata Mahāpurāṇa 147-149).