Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi,"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi,
Zootekni Anabilim Dalı

2 KÖPEK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BAKIMI

3 İnsan-köpek dostluğunun tarihi eskiye dayanmaktadır
Arkeolojik bulgulara göre, köpek 14 bin yıl önce evcilleştirilmiştir. -Yiyecek bulma imkanının azalması sonucu köpekler insan barınaklarına yaklaşmışlar ve evciltmede ilk adım atılmıştır. -Köpeklerin insanların malını, canını, çiftlik hayvanlarını koruması, insanların da onlara yiyecek, barınak vermesi üzerinde anlaşmışlardır.

4 Neolitik çağda insanlar mağaralardan çıkıp nehir kenarında yaşamaya daha sonra da toprağı sürmeye ve koyun yetiştirmeye başlamışlardır. İşte bu çağdaki evcil köpek fosili Avrupa’da bulunmuştur Bu dönemde yavrular alınıp evciltilmeye başlanmıştır. Yavrular arasından o zamanın şartlarına uygun yapacakları işe göre istenilen özellikteki köpekler çoğaltmaya başlanmış.

5 Evciltme sonrası yabani ırklara göre köpeklerin vücut yapısı küçülmüş
Diğer hayvanların aksine zeka düzeyi artmış Değişik kafa yapısı ve sarkık kulaklar ve renklilik ile alalık ortaya çıkmıştır

6 Köpeğin atasının bir güney ırkı olan ufak yapılı ve yaşamını Hindistan’da sürdüren gri kurt ( Canis lupus pallipes ) olduğu bildirilmiştir. Kurt, çakal, dingo ve coyote ortak ataya sahipler ve çiftleştiklerinde döl verebilirler.

7 M.Ö 4500 yılda bronz çağına ait fosillerden 5 tip köpek belirlenmiştir. Bunlar;
Mastifler Kurt Benzeri Köpekler Greyhound’ler Pointer Tipi Köpekler Çoban Köpekleri Özel yetiştirme metotları ve doğal gen mutasyonları sonucu bu temel tip köpeklerden günümüzde gördüğümüz yüzlerce köpek ırkı meydana gelmiştir.


"Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları